Útikalauz anatómiába

Miért emeli a dohányzás vércukorszintet?

2022.08.17. 06:36

A dohányosoknak 30-40%-kal nagyobb az esélyük a cukorbetegségre.

A dohányzás és a tüdőrák vagy az érszűkület közötti kapcsolatról mindenki tud, rengeteget hallani róla, azonban egy kevésbé hangsúlyozott, ugyanakkor legalább ennyire fontos káros következménye, hogy jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot. Ha már kialakult a cukorbetegség, akkor pedig jelentősen ronthatja a beteg állapotát, ha dohányzik.

anatomia_dohanyzas_es_cukorbetegseg_1.jpg

Hogy működik az inzulin?

Az inzulin feladata, hogy serkentse a sejtek cukorfelvételét a vérből. Ezáltal sejtjeink energiához jutnak és vércukorszintünk is vissza tud állni a normális értékre. Ha ez a folyamat nem kielégítően működik, akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Mi történik, amikor dohányzunk?

Napjainkban már számos dohányzási módszert, szokást ismerünk a klasszikus pipán keresztül a cigarettán, IQOS és vízipipán át egészen az Elf Bar-ig, de mindegyiknek ugyanaz a fő a hatóanyaga: a nikotin. Ez az alkaloid számottevően befolyásolja az anyagcserénket. Gátolja a sejtek cukorfelvételét, ezért megemelkedik a vércukorszint. Ezen kívül serkenti a lipidek mobilizációját, növeli a VLDL (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét, amiből LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) keletkezik, amit sokan csak „rossz koleszterinként” emlegetnek. Egy patkányokon végzett kutatás kimutatta, hogy a nikotin ugyan csökkentheti az étvágyat, azonban függőséget okozó és egyéb negatív tulajdonságai miatt nem valószínű, hogy az elhízás kezelésére alkalmazható lenne valamilyen gyógyszer formájában.

Miért növeli a cukorbetegség esélyét a dohányzás?

Az előző bekezdésben említett anyagcserét érintő változások (megemelkedett vércukor- és koleszterinszint) szoros összefüggésben vannak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Ezen felül a cigarettákban számos egyéb káros anyag is található, melyek gyulladási folyamatokat indíthatnak el, melyek szintén növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

anatomia_dohanyzas_es_cukorbetegseg_2.jpg

Mi történik, ha leszokunk?

A dohányzás elhagyása után, ha a cigarettázást evéssel kompenzáljuk, akkor a keletkezett súlyfelesleg miatt egy-két évig esetleg nagyobb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség. Erre a veszélyre tudatosan kell figyelni a dohányzás elhagyásánál. Több év elteltével azonban a cukorbetegség kialakulásának rizikója azonos lesz a soha nem dohányzókééval. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a dohányzás számos más szervet is károsít, ezért mindenképp megéri minél hamarabb leszokni. A legjobb azonban, ha el se kezdünk ezzel a káros szenvedéllyel élni, hiszen a cukorbetegség esetében is a legjobb kezelés a megelőzés.

A cikk a Budai Egészségközpont diabetológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása