Útikalauz anatómiába

Így ártunk a testünknek az ünnepek alatt

2021.12.22. 05:17

Kalóriadús ünnepi ételek, kevés mozgás, sok alkohol és hajnalig tartó bulik: az ünnepi időszak komoly csapás az egészséges életmódra.

unnepek-1.jpg

Az évi végi ünnepi időszakban még azok is hajlamosak kilengeni, akik egész évben odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, a sok mozgásra és a megfelelő mennyiségű alvásra. Ráadásul nemcsak az ünnepi összejövetelek, hanem a karácsonyt megelőző fokozott stressz is árthat az egészségnek. De mivel is ártunk a legtöbbet ilyenkor?

1. Fokozott stressz

Ebben az időszakban sok munkahelyen gyakorlat, hogy előre dolgoznak, vagyis a karácsony és szilveszter közötti szünet feladatait előre teljesítik. A szoros határidők, beadandó feladatok és a karácsonyi előkészületek terhe együtt komolyan megnöveli a stressz-szintet. Nem meglepő, ha ilyenkor többen küzdenek alvászavarokkal, szorongással, feszültséggel.

2. Elégtelen alvás

A stressz mellett az időhiány is elégtelen alváshoz vezet. A munka mellett megszaporodnak a társas összejövetelek, céges bulik, amelyek mind a pihenéstől veszik el az időt. Csakhogy az alvás a szervezet biológiai szükséglete, megfelelő alvásmennyiség hiányában az immunrendszer súlyos ütéseket szenved, így sebezhetőbbé válik az olyan betegségek ellen, mint a megfázás vagy az influenza.

3. Kevesebb mozgás

Az ünnepek idején azok is hajlamosak elhanyagolni a mozgást, akik egyébként sokat és szívesen edzenek. Ennek főként az időhiány az oka, de hidegebb időben amúgy is nehezebb rávenni magunkat a kültéri aktivitásra. Pedig az edzés fokozza a szervezet anyagcseréjét, több kalóriát égetünk el segítségével, ami a nagy evések időszaka alatt kifejezetten hasznos. Ugyanakkor az is igaz, hogy közvetlenül az ünnepi időszak után általában nagy a tolongás az edzőtermekben a lelkiismeret-furdalás és az újévi fogadalmak miatt.

4. Egészségtelen étkezés

Az ünnepek alatt sokak számára kifejezetten nehéz betartani az egészséges étkezés szabályait. A legtöbb családban a nagy, sokfogásos lakomák az ünnep részei, sok helyen szinte sértésnek számít, ha valaki nem eszik eleget. A nehéz, zsírosabb fogásokat magas cukortartalmú édességek követik, amelyek ugyancsak megterhelik a szervezetet. Néhány nap kilengés után még viszonylag könnyű visszaállni az egészséges étkezésekre, de ha a kilengés hosszabb ideig tart, nehezebb lesz a lemondás is a cukros ételekről.

5. Csökkentett vízbevitel

Ugyancsak az ünnepi időszak hibái közé tartozik a vízivás elhanyagolása. Ennek oka nem az, hogy ilyenkor kevesebbet iszunk, hanem éppen ellenkezőleg: többet iszunk, de nem vizet, hanem alkoholos italokat, borokat, koktélokat, bólékat, cukros üdítőket. Több kávé is fogy, hogy tartani tudjuk a tempót, ami viszont vízhajtó hatású. Nem baj, ha átmenetileg kicsit több alkohol vagy üdítő fogy, de arra mindig ügyeljünk, hogy a vízivást se hanyagoljuk el. A túlzásba vitt alkohol és dohányzás viszont átmenetileg sem ajánlott.

unnepek-2.jpg

6. Kiesés a napi rutinból

Bár ez nem köztudott, de a napi rutinból való kiesés, a szokásos tevékenységek elmaradása ugyancsak károsíthatja, elsősorban a mentális egészséget. Ha a szokásos, egészségünk szempontjából fontos dolgokra nem jut idő, más, egészségkárosító tevékenységekre viszont igen, az sem a testnek, sem a léleknek nem jó. Éppen ezért az ünnepi rohanás és bulizás közepette is törekedjünk arra, hogy legalább egy-egy nyugalmasabb napot, egy-egy egészségesebb étkezést, sporttevékenységet iktassunk be. Így sokkal könnyebb lesz a visszatérés a januári hétköznapokhoz.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.12.22. 14:46:55

Egy egészséges életmódot követõ csókáról sem tudok aki örökké fiatal és egészséges lett ettõl. 70 és 90 év között az átlagpolgár meghal akármilyen életmódot is folytat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 15:39:52

Egyszerűen ne ünnepeld a Fenyőünnepet, ami egy undorító liberális esemény.

Helyette ünnepled a Karácsonyt, az nem jár együtt egészségrombolással.

Emmett Brown 2021.12.22. 16:11:21

@midnight coder: nem ez a lényeg, hanem hogy 55 éves korodtól ne orvosról orvosra járjál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 16:15:16

@Emmett Brown:

Nem az beteg, aki mér szeptemberben fenyőünnepel, transznemű rénnel és buzitörpével?

Örömhernyó 2021.12.22. 16:57:16

Nem az ünnepek alatt hízik el senki. A hajbalig bulizás mondjuk szilveszterkor jellemző, máskor az "ünnepek" alatt nem.
Az év első 51 hete határozza megy az egészségedet, nem az utolsó 1 hét.

@midnight coder: Igen, 70 éves kor felett a magyar embernek már minden hónap ajándék. De az az igazán megdöbbentő, hogy 50 évesen már olyan lerobbant szinte minden magyar ember, hogy az félelmetes. Fogaik rohadnak, testük egy szarral töltött zsákhoz hasonlít, cigitől ráncos arc, alkoholtól dagadó máj. A tüdőkapacitásuk szégyenletes. Pedig egy kimagaslóan jó oxigénfelvétel, VO2 max, ötödére csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélyét. Csak hát ehhez ki kellene mozdulni a komfortzónából. A tespedés könnyebb, aztán a végén visszaüt, de akkor már késő.

midnight coder 2021.12.22. 17:55:44

@Örömhernyó: Átlag magyar polgár 70 évesen pont olyan kondiban van mint bármely más ország polgára ennyi idõsen. Ne azokat a sztárokat vedd alapul akik egész életükben fõállásban a testükkel foglalkoztak, és többszörösét költöttek el plasztikai mûtétre, mint amit te egy életen át megkeresel. Ha te egész életedben át csapágyasra hajtottad magad, az nyomot hagy, akkor is ha fizikai melóval csináltad, és akkor is ha nem. És persze van aki szar géneket szed össze - egyre több, Pl. mert a dokik az evolúcióból kiiktatják a szelekciót, azaz az életképtelen gyerekek is továbbadják a génjeiket - és már 20 évesen meghal.

Nancsibacsi 2021.12.22. 18:10:03

Az ember inkább érezze jól magát 50 évig, mint szarul 90-ig - szerintem... Ennyit az "egészséges" életmódról, amely lelkileg teszi tönkre az embereket, mivel közben elfelejtenek élni. Akinek a futás meg hasonló értelmetlen ökörségek nyújtanak kielégülést, annak milyen szegényes lehet már az élete?

Billy Hill 2021.12.22. 21:40:22

@Nancsibacsi: Szvsz aki megszállottan fut (pl. elmegy amatőrként minden félmaratonra és maratonra, amit 500 kilométeren belül megrendeznek), az átvitt értelemben is fut valami elől...

Billy Hill 2021.12.22. 21:46:49

@Billy Hill: Pedig vannak tök élvezetes sportok is... Sörkorcsolya stb. ;-)

midnight coder 2021.12.23. 08:45:38

@Billy Hill: Nem. Igazából ez attól függ, hogy a szervezeted mennyire hajlamos a fizikai erõfeszítés nyomán szerotonint termelni, illetve mennyire vagy hajlamos ráfüggeni erre. Mondjuk ha kuruzsló lennék valószínûleg ennek a kutatására is érdemes lenne ráállnom, mert ez utóbbinak a genetikai háttere jó eséllyel más függõségekhez is kulcs lehet a dohányzástól az alkolholizmusig vagy a szerencsejátékig. Amúgy persze nyilván van benne lelki tényezõ is, van aki bélyegeket gyûjt, kívülállóként az is elég nehezen magyarázható.

midnight coder 2021.12.23. 08:54:05

@Billy Hill: Én a magam részérõl soha nem élveztem a futást, vagy bármilyen sportot, viszont cserébe nem lettem dohányos sem, pedig apám is az volt, plusz gyerekként elég sokat próbáltam. Ugyanúgy tökéletesen hidegen hagy a pia is, pedig nem vagyok antialkesz, csak egyszerûen nem kívánom.
süti beállítások módosítása