Útikalauz anatómiába

A mellékhatások miatt késik a férfi fogamzásgátló tabletta

2021.11.17. 06:40

A nők sokféle fogamzásgátló módszer közül választhatnak, míg a férfiaknak alig néhány áll rendelkezésükre, pedig az igény egyre nagyobb az ő esetükben esetében is.

3_31.jpg

Bár Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyre csökkent a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma, az Egészségügyi Világszervezet a világon évi 74 millió nem kívánt terhességgel számol, minden 4. fogamzás akaratlannak minősíthető a felmérések szerint. Bármilyen megdöbbentő, a nem kívánt terhességek felében a párok alkalmaztak valamilyen fogamzásgátló módszert, csak nem elég hatékonyan.

Jelenleg a nők számára tucatnyi módszer elérhető, többek között tabletták, hüvelygyűrűk, spirálok, pesszáriumok. Ezeknek a módszereknek a többsége hatékony a nem kívánt terhességgel szemben, de több közülük folyamatos figyelmet, rendszerességet követel a nőktől, károsíthatja az egészségüket, mellékhatásaik kellemetlenek lehetnek. A férfiak ezzel szemben csak kétféle módszert választhatnak, ha maguk akarnak gondoskodni a védekezésről: a gumióvszert vagy a vazektómiát.

A vazektómia, vagyis az ondóvezetékek elkötése nagyon hatékony módszer, 99 százalékos eredményességével felülmúlja a női fogamzásgátló tablettákat is. Helyi érzéstelenítésben elvégezhető, egyszerű sebészi beavatkozás, hátránya azonban, hogy szinte teljesen visszafordíthatatlan. Ráadásul Magyarországon családtervezési céllal vazektómiát végeztetni csak nagyon szigorú feltételekkel lehet. Csak olyan férfi választhatja ezt a megoldást, aki elmúlt 40 éves vagy van már három gyereke.

A gumióvszer legnagyobb előnye, hogy ez az egyetlen védekezési módszer, amely nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a nemi betegségek ellen is véd. Fő hátránya a viszonylag magas hibaszázalék, és az a tény, hogy a férfiak egy része nem szívesen használja, bár a fiatalabb generációk körében jóval kisebb az elutasítottsága.

Tabletta vagy injekció férfiaknak

Bár hosszú ideje folynak fejlesztések, jelenleg férfi fogamzásgátló gyógyszer nincs a piacon. A nőkéhez hasonló, hormonalapú fogamzásgátló tabletta fejlesztése régóta zajlik, egyelőre kézzelfogható eredmény nélkül. A legígéretesebbnek az a tabletta tűnik, amelyben progesztin és tesztoszteron is található. A kutatók abban bíznak, hogy ez a kombináció kiküszöböli az eddigi kísérleti tablettáknál tapasztalható mellékhatásokat, többek között a csökkent nemi vágyat, a depressziót vagy a pattanások megjelenését.

Korábban kísérleteztek egy hormontartalmú férfi fogamzásgátló injekcióval is, de az olyan mellékhatások miatt, mint a hangulatingadozás, a hízás, a depresszió vagy a libidócsökkenés, ezt is leállították. Pedig ezek a mellékhatások sokaknak ismerősek lehetnek: számos nő szenved tőlük azok közül, akik női fogamzásgátló tablettát szednek. Csakhogy amit a nők elviselnek, azt a férfiak nagy valószínűséggel nem bírnák ki a fogamzásgátlás miatt. Ennek oka a kulturális tényezőkön túl az, hogy a nők jóval többet kockáztatnak egy nem kívánt terhességgel.

4_30.jpg

Hormonmentes férfi fogamzásgátlók

Folynak kísérletek nem hormonális férfi fogamzásgátlókkal is. Némelyek ígéretesnek tűnnek, de a legtöbb még jócskán a kísérleti szakaszban van. Az egyik ilyen a fogamzásgátló injekció hormonok nélküli. Ebben az esetben az injekciót az ondóvezetékbe fecskendezik, ahol gátat képez a vezetékben egy rugalmas, úgynevezett hidrogél anyag segítségével. Ez a gát minden fontos folyadékot átenged, de a sperma nem jut át rajta. A tervek szerint egy injekció egy évre adna védettséget.

Az egyik legérdekesebb férfiak számára kifejlesztett, tesztelés alatt álló fogamzásgátló módszer a spermakapcsoló. Lényege, hogy egy rövid, helyi érzéstelenítésben végzett műtét során beültetnek mindkét ondóvezetékre egy-egy kis szerkezetet, amelyet aztán egy kis nyomással a bőrön keresztül lehet szabályozni. Ezzel a spermák útja megszakítható, de a vazektómiával ellentétben nem jelent végleges meddőséget, hiszen ki- és be lehetne kapcsolni a szerkezeteket.

Változó igények

A hatékony férfi fogamzásgátló piacra dobása elsősorban azért késik, mert a gyártók eddig nem láttak benne nagy üzletet. Csakhogy az igények változnak: a nők joggal vetik fel, hogy a fogamzásgátlás miért elsősorban a nők terhe, miért kell egyedül felelősséget vállalniuk, kockára tenni az egészségüket. Másfelől a férfiak is joggal szeretnének erősebb kontrollt a termékenységük felett. Felmérések szerint a kapcsolatban élő férfiak több, mint fele szívesen kipróbálna új fogamzásgátló módszereket. Az erősödő igények valószínűleg lökést adnak a gyógyszeripari fejlesztéseknek is.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2021.11.17. 18:49:26

Alapvetően azért nincs, mert ha lenne, a férfiakat nem lehetne akaratukon kívül apává tenni a bekamuzott tabletta-bevétellel. Így a döntés a nő kezében marad, ha csak nem használ a férfi óvszert.

Obszerváló 2021.11.17. 19:38:42

„Csakhogy amit a nők elviselnek, azt a férfiak nagy valószínűséggel nem bírnák ki a fogamzásgátlás miatt. Ennek oka a kulturális tényezőkön túl az, hogy a nők jóval többet kockáztatnak egy nem kívánt terhességgel.”

Lósz*rt mama!
Alapvetően két okból nincs férfi fogamzásgátló tabletta.

Egyrészt mert a tudomány jelen állása szerint ezt lehetetlen megoldani. A nőknél ugyanis van egy petesejt, amit valahogy ki kell vonni a képletből és egy hónapra megoldottuk a fogamzásgátlást. A férfiaknál viszont minden egyes ejakuláció esetén kb. 300 millió (!!!) ondósejt távozik, így akár naponta egy tucatszor is. Tehát még ha a jelenleg legbiztosabb női fogamzásgátló tablettákkal azonos hatásfokú férfi tablettát tudnának előállítani, az is azt jelentené, hogy egy egészséges férfi a tabletta szedése mellett is naponta több millió (!!!!) ondósejtet lenne képes a hüvelybe juttatni. Nincs az a gyógyszergyár amely ezek után hajlandó lenne dollármilliárdokat és évtizedeket áldozni egy ilyen kutatásra, mert még ha az eredményes lenne, valószínűleg akkor sem vennék meg a terméket, hiszen az egy „lyukas gumit” sem ér.

A másik ok, hogy ha valami csoda folytán létezhetne egy 100% biztos férfi tabletta, a nők túlnyomó többsége (erre nézve piackutatások vannak) akkor sem hagyná abba a tabletta szedését. Még akkor sem ha maximálisan megbízna a partnerében. Mert ha mégiscsak bekövetkezik a terhesség, akkor ő lesz terhes, tehát akkor érzi biztonságban magát, ha ő szedi a tablettát. Így aztán a férfiak nem vásárolnák jelentős számban, csak azok a férfiak vennék, akik nem bíznak a partnerükben. Tehát üzletileg nem lenne sikeres, így emiatt sem éri meg a gyógyszergyáraknak ilyen kutatásba ölni a pénzt.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.11.17. 19:45:55

Kíváncsi lennék, ha lenne olyan lehetőség, ami láthatatlan, az mennyivel vetné vissza a nem kívánt terhességeket. Igencsak megfordulnának az erőviszonyok a jelenlegi párkapcsolatokban, a nők jóval kevésbé tudnák kihasználni a férfiakat. És itt egyértelmű is, hogy ez miért nem tetszik a nőknek!

2021.11.17. 20:20:21

kemény döntés lehet, és akkor nem jön trutyi a kukiból? mert mondjuk kevesebb Szilvia kellene :)
süti beállítások módosítása