Útikalauz anatómiába

6 veszélyes tévhit a kullancsról, amivel jobb tisztában lenni

2021.06.09. 06:29

A jó idő nemcsak minket csalogat ki a lakásból, de a kullancsokat is felébreszti.

3_12.jpg

A kellemes időben egyre több időt töltünk a természetben, a népszerű kirándulóhelyeket hétvégenként több ezer túrázó keresi fel. Van azonban egy apró potyautas, akit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, udvarról.

A kullancsszezon a tapasztalatok szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület, azonban nem mindegyik példány fertőző. Ettől függetlenül egy-egy túra vagy szabadban töltött délután után alaposan nézzük át magunkat, családtagjainkat!

Nem a csípés okoz bajt

A kullancsok nem a csípésükkel okoznak bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Fontos, hogy ha kullancsot találunk magunkban, minél előbb eltávolítsuk! Még fontosabb, hogy védekezzünk ellene megfelelő ruházattal, kullancsriasztóval, a betegségek ellen oltással.

A védőoltás a rovart nem tartja távol tőlünk, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedést, a Lyme-kórt sem előzhetjük meg vele, de a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a fertőző agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújt. A védőoltást főként azoknak ajánlják, akik huzamosabb ideig a szabadban, erdőben tartózkodnak, legyen ez akár egy nyári gyerektábor vagy állandó munkahely. Az első oltást érdemes télen vagy kora tavasszal kérni, egy hónap múlva esedékes a másodikat, ezt követően már kialakul a védelem.

A leggyakoribb tévhitek

1. A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk.

A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

2. A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani.

A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

3. A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

4_12.jpg

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el!

Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

5. A fertőtlenítés csökkenti a fertőzés kockázatát!

A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és hatóanyaga csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól (encephalitis-től) véd. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével, vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

A cikk a Budai Egészségközpont infektológus szakembereinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.06.09. 16:20:22

5. A fenéket!
A régi jó Tetran kenőcs egy rahedli bacis fertőzést megfog.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.06.10. 07:24:42

@gigabursch: Ne írj hülyeségeket egy ismeretterjesztő posztba! A Tetran bőrfertőzésekre jó, a kullancs meg a keringési juttatja a vírusokat. Vért szív.

Boar. 2021.06.10. 12:45:03

Ha sima csipesszel megfogjuk, összenyomjuk és frankón belénk ürít mindent ami fertőző. Célszerűbb egy éles késsel "borotváló" mozdulattal eltávolítani. Az éles kés nem vágja el csak belekapaszkodik és kifordítja. Ez addig működik, amíg valami allergiás reakció révén nem duzzad fel a csípés helye, körülölelve a kis dögöt.

baalint1 2021.06.14. 14:35:38

Az elmúlt években egyszer nem néztük át túrázás után, és nekem sikerült is beszopnom a Lyme-kórt. Még időben kaptam antibiotikumos kezelést, később már makacsabb a kór, nehezebben pusztítható ki a szervezetből. Nekem lázam is volt 2 héttel a csípés után, pedig akkor még nem volt annyira nagy a folt, így nem volt biztos, hogy az, még covid teszten is voltam a hirtelen jött magas láz miatt, mielőtt felirattam az antibiotikumot.

1. De, fákon is előfordulnak, csak eleve más fajtái. Igaz, hogy nem ugranak, pottyannak ránk, ellenben falevélről is ránk kerülhet, ha azzal érintkezünk, pl. sűrű erdőben, ahol az ágak egy része a mi magasságunkban van.

A többi korrekt, mondjuk sajnos csak elég kevés témát fed le a cikk, lehetett volna még írni pl. arról, hogy a Lyme folt nem mindig kokárda szerű, és a Lyme-kór fertőzések jelentős részében nem is jelenik meg. Vagy azt, hogy a kullancsot vizsgáló tesztek semmit sem érnek, mert kb. minden második pozitív a Lyme-kór kórokozójára, csakhogy azoknak pusztán töredéke fertőz ténylegesen. Vagy, hogy utólag is kétséges a teszttel történő diagnosztizálása.

@gigabursch:
Mégis hogy akadályozná meg a fertőzést egy külsőleges kenőcs, amit eleve nem a bőröd felszinén kapsz el?
süti beállítások módosítása