Útikalauz anatómiába

10 dolog, amit tudnia kell a melanomáról

2021.05.07. 06:25

Május 7. a melanoma világnapja! A rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan nő, amiben jelentős szerepet játszik többek között a fokozott UV-sugárzás, a megváltozott környezeti hatások, az életmód, valamint az átalakuló nyaralási szokások.

8_2.jpg

A melanoma az egyik legagresszívebb az összes daganattípus közül, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Mint a legtöbb betegségnél, a bőrráknál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ezért fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartására, a szolárium kerülésére. Az elváltozásokat semmiképp se próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk vagy a családban előfordult már melanoma, abban az esetben fokozottan indokolt a rendszeres szűrés.

A megelőzés érdekében érdemes tisztában lennünk az alábbiakkal:

1. Évtizedenként megduplázódik a melanomások száma

Hazánkban évente több mint 2000 új betegnél diagnosztizálják a melanomát. Szomorú tény, hogy évente félezer körül van azok száma, akik túl későn fordulnak orvoshoz, és már nem lehet megmenteni őket.

2. A melanomára való hajlam öröklődhet

Akiknek a családjában előfordult a betegség, azok még jobban vigyázzanak magukra és járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra! A rizikót fokozza a bőrtípus: különösen veszélyeztetettek, akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve akiknek vörös a hajuk és szeplősek.

3. A fiatalokat is érinti

Jóllehet a betegség leginkább a 40 év fölöttieket érinti, de egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A 25-29 évesek körében ez a leggyakoribb rákfajta, a 15-29 évesek között pedig a második leggyakoribb.

4. A bőr nem felejt

Sajnos kevesen tudják, hogy ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, abban az esetben nagyobb az esély az elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak.

5. A melanoma sokszor anyajegymentes bőrfelszínen jelenik meg

A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg.

6. A naptejek sem nyújtanak 100%-os biztonságot

Annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS-károsodás a bőr "leégése" nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására. A melanoma kivédése szempontjából természetesen fontos a túlzott napozás kerülése, és a megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Utóbbiak faktorszáma arra utal, hogy az adott készítmény hányszorosára növeli azt az időt, amit lepirulás nélkül tölthetünk a napon, ugyanakkor az 50+ faktorszám sem garantálja a teljes védelmet. Amennyiben magas faktorszámú krémet használunk, akkor is másfél óránként ajánlott az újrakrémezés, illetve nem árt, ha fürdőzés után szintén megismételjük azt. Fényvédő krémre nemcsak a strandon van szükség, hanem bármilyen más szabadtéri program esetén is védeni kell vele a szabadon hagyott bőrfelületeket, hiszen nem csupán verőfényes időben kell számítani káros sugárzásra, mivel a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a sugarak. A tükröződő sima felületek, például a víz, beton, jég, hó felszínéről visszaverődnek a sugarak, így ezek megtöbbszörözik az erejüket.

9_1.jpg

7. Nincs biztonságos szolárium!

A kérdésre, hogy létezik-e olyan szolárium, amely garantáltan nem károsítja a bőrt, a szakemberek röviden nemmel válaszolnak, hiszen minden szolárium használata kockázattal jár. A bronzbarna bőrre vágyók között elterjedt vélekedés az is, hogy a mesterséges napfürdő még mindig egészségesebb, mint a természetes napozás. Ez azonban egyszerűen nem igaz, nincs ilyen különbség: az ultraibolya, vagyis az UV-sugárzás károsítja a bőrt, függetlenül attól, hogy az a szolárium fénycsöveiből vagy a természetes napfénytől származik-e.

8. A melanoma tünetei a betegség korai stádiumában jelentkeznek

A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása, már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

9. Évente menjünk szűrésre!

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám abban az esetben, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken vagy új, pigmentált növedéket veszünk észre a bőrünkön, ne halogassuk felkeresni a szakorvost, ugyanis akár melanoma is okozhatja a panaszokat. Az időben diagnosztizált daganatnál jóval nagyobb, akár 100 százalékos a gyógyulás esélye.

10. A melanomaszűrés fájdalommentes és gyors

A vizsgálatot dermatoszkóppal vagy videodermatoszkóppal végzik. Utóbbi készülék felnagyítja az anyajegyek képét és segítségével lefényképezhető, a legteljesebb részletességgel rögzíthető a bőr állapota, a teljes test területén, feltérképezve a meglévő anyajegyek helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású felvételeket készítenek, amelyeket számítógép elemez, rögzít, hogy egy későbbi állapottal bármikor összehasonlítható legyen.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2021.05.07. 12:16:55

De mennyire jó lenne, ha az ilyen típusú ijesztgetős cikkekbe nem olyan fotókat tennének be mindig, ami mindenről szól, csak arról a kics...ttt melanomáról nem. Tessék felrakni egy rakás olyan fotót, amin ez a bőrdaganat látható, jó minőségű képeken, aztán akkor mindenki megnézegetheti otthon, hogy van-e hasonló pukija. Enélkül az ilyen cikkek csak arra jók, hogy kiborítsák az embereket.
süti beállítások módosítása