Útikalauz anatómiába

A férfiak korábban halnak meg, mint a nők – de miben?

2020.11.11. 05:01

A férfi nemi szervek betegségein túl is számos olyan kórkép van, amely jobban fenyegeti a férfiakat, mint a nőket. Melyek a férfiak jellegzetes betegségei? Miért fordul elő náluk többször, mint a nőknél, és lehet-e tenni a megelőzésükért?

Közismert tény, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők. A világon mindenütt így van, az Európai Unió országaiban a nők átlagosan 81-82 évre, míg a férfiak 75 év körüli élettartamra számíthatnak. Magyarországon sajnos rosszabb a helyzet, a nők várható élettartama 79 év, míg a férfiaké 72 év.

utikalauz-ferfiak-korabban-halnak-1.jpg

A két nem életkilátásai közötti különbségnek a genetikán túl is számos oka van. Az egyik az életmódban keresendő, a férfiak közül ugyanis többen dohányoznak, többen isznak rendszeresen alkoholt, étkeznek egészségtelenebbül, és az önkizsákmányoló, túlhajszolt életmód is gyakoribb körükben. Emellett különbözik a két nem egészségtudatossága is. A nők gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, ezért a betegségeiket korábbi, jobban gyógyítható stádiumokban fedezik fel. Együttműködőbbek az orvosokkal, figyelmesebben betartják az utasításokat, mint a férfiak. Ennek is köszönhető, hogy bizonyos betegségek a férfiak körében gyakoribbak, mint a nőknél. De melyek ezek?

Szív- és érrendszeri betegségek

Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek szövődményei miatt halnak meg. Ebben nincs különbség a két nem között, de az arányokban már igen. A viszonylag fiatal, 35 és 44 év közötti férfiak koszorúér betegségek miatti halálozása hatszorosa az azonos korú nőkének. A szívinfarktust átélt férfiak aránya a 35-64 éves korosztályban 5,5 százalék, a nők körében ez az arány csak 3,9 százalékos – a nőket a menopauza előtt a magasabb ösztrogén szint is védi.

De az igazsághoz tartozik, hogy sajnos a nők felzárkózóban vannak a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében, körükben is egyre nagyobb az ilyen panaszokkal küzdők aránya. Pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőek. A WHO becslései szerint az ilyen típusú problémák előfordulásának gyakoriságát a vérnyomás, az elhízás, a koleszterinszint, valamint a dohányzás csökkentésével kevesebb, mint felére lehetne csökkenteni.

Daganatos betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek mellett a másik vezető halálokot a daganatos betegségek jelentik Magyarországon. A férfiak körében a nemükből adódó prosztatadaganat mellett a vastagbél- és a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. A 35-65 éves korosztályban százezer férfiból 175 lesz tüdőrákos, míg százezer nőből csak 97. A tüdőrák kialakulásában a legfontosabb kockázati tényező a dohányzás, a különbség oka egyértelműen az, hogy a nők közül kevesebben dohányoznak. Szintén jelentős a vastagbélrákban szenvedők aránya, Magyarországon évente körülbelül 4900 ember hal meg emiatt. Itt is a férfiak vannak többen: évente körülbelül 2600 férfi és 2300 nő hal bele a betegségbe. A genetikai háttér mellett az 50 év feletti életkor, az egészségtelen, rostokban szegény, de vörös húsokban gazdag táplálkozás, az elhízás, a cukorbetegség és a dohányzás jelenti a fő kockázatot.

Tipikus férfibetegségeknek mondhatóak a szájüregi daganatok. 2011-ben a több mint 4000 újonnan diagnosztizált szájüregi daganatos beteg háromnegyede férfi volt. Ennek oka szintén a rendszeres dohányzás és az alkoholfogyasztás. Számít a daganatok felfedezésének ideje is: mivel a nők gyakrabban járnak fogorvoshoz is, esetükben korábbi, jobban gyógyítható stádiumban találják meg a betegséget.

Stroke

A stroke az agyi infarktusok, az agyvérzés és az agyérgörcs gyűjtőfogalma. Magyarországon a felnőtt lakosság 6,5 százaléka szenvedi el a fenti betegségek valamelyikét, itt is több férfi, mint nő. Az agyi érbetegségek kockázati tényezői hasonlóak a szív- és érrendszeri betegségekéhez, itt is a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a stressz növeli a kockázatot.

Májzsugor, májelégtelenség

A máj különböző (de nem az összes) betegségeiért elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás felelős. Mivel az alkoholbetegek között sokkal több a férfi, mint a nő, a májbetegségek bizonyos típusai is sokkal gyakoribbak körükben.

utikalauz-ferfiak-korabban-halnak-2.jpg

Ne hanyagolja el egészségét!

A teljes körű egészségügyi szűrővizsgálaton – közismert nevén a menedzserszűrésen – való rendszeres részvétel kiemelt fontosságú! Panaszok nélkül is ajánlott minden évben néhány vizsgálat, ám egy komplex szűrővizsgálati program azért praktikusabb, mert teljes körű információkat kaphatunk egészségünk aktuális állapotáról. Egy menedzserszűrés kiterjed a szív- és érrendszer, a mozgásszervek, a gyomor- és emésztőszervek megbetegedései, valamint az onkológia egyéb aspektusaira is. Egy menedzserszűrés segít időben felismerni a problémákat és megelőzni a komolyabb, akár végzetes kimenetelű betegségeket.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos68 2020.11.11. 21:14:44

Már megint sikerült egy jó kis reklámot kitenni a főoldalra...

Hórukk 2020.11.11. 23:06:02

Nagyon jó a menedzserszűrés, még jobb ha van személyi orvosod, még jobb, ha van személyi kórházad, csak ezek nem mindenki által elérhető dolgok.
Sok életet lehetne megmenteni, ha - békeidőben, nem a covid járvány idején - az emberek elmennének azokra javasolt a szűrővizsgálatokra, amelyek javasoltak és ingyenesen elérhetőek.
Jó volna, ha mindenki tudná hogy milyen krónikus betegségei vannak és az arra felírt gyógyszereket rendszeresen, évekig szedné, nem csak a kórházi látogatás után pár hónapig.

Szalay Miklós 2020.11.12. 02:16:19

Egy komoly kis írás a halandóságról:

egyvilag.hu/temakep/034.shtml

Itt, a lap közepén arról is van, hogy miért élnek tovább a nők:

egyvilag.hu/temakep/034.shtml#p3

tatárfejű kutya 2020.11.12. 08:27:42

Azért halnak a férfiak korábban, mert fizikailag megterhelőbb munkát végeznek és pszichésen is nagyobb társadalmi nyomás alatt élnek, mint a nők. Csak amikor a fizetések közötti különbségek miatt sírnak a jónépek, ezt elfelejtik megemlíteni, hogy a féfiak munkakörei is nehezebbek és veszélyesebbek.

Egy nőből, ha nem lesz "semmi" azt a környezete és a társadalom könnyebben elnézi, mintha egy férfinak nincs szép háza, jó kocsija és jó állása 40 éves korára.

midnight coder 2020.11.12. 09:48:57

@tatárfejű kutya: Azért halnak korábban, mert a tesztoszteron nem azért van hogy sokáig élj, hanem azért hogy agyon tudd ütni a mamutot és az ellenséget. Az embert pedig az evolúció úgy 50 évre tervezte. Azon túl már nem voltál hasznos vadász, ergo hacsak nem sikerült megszerezned a törzsfőnöki vagy a varázslói pozíciót, csak terhére voltál a törzsednek, ergo rontottad az utódaid továbbélési esélyeit. Persze ez aztán a társadalmak fejlődése során változott, amikor már megjelentek a szakmák akkor már értékes lett az ember 50 év után is, de ez csak úgy 5-6000 éve van így. Az pedig, hogy a férfi fizikai ereje nem igazán szempont a túlélés szempontjából, úgy max. 2-300 éve.

midnight coder 2020.11.12. 09:59:05

Másrészt pedig azért halnak korábban, mert az egész orvostudomány abban érdekelt, hogy minél lassabban fejlődjön. Ha egy fejlesztő cég kihoz egy hatóanyagot és szabadalmaztatja, akkor neki az a jó, ha az az anyag addig termeli a pénzt, amíg le nem jár a védelem hatálya, mert utána már ingyen csinálhat bárki belőle generikus gyógyszert. Viszont ahhoz, hogy a lejárat után megvegye a nép a következő, jobb hatóanyagot, a mostani nem lehet túl jó. Ha a probléma meg van oldva, akkor azon a területen már nem tud pénzt keresni a cég.
Persze lehetne olyan, hogy közben valaki kihoz egy jobb hatóanyagot, csak a gyógyszerfejlesztés és főleg az engedélyeztetés olyan drága folyamat, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak, ez egy nagyon szűk piac, így kicsi a kockázat.
És persze sokféle betegség van ugyan, de viszonylag kevés az, amivel igazán nagyot lehet kaszálni, azaz sok és fizetőképes beteget érint.

Billy a kölyök 2020.11.12. 14:12:20

Például ha nem átlag negyedannyit költenének a férfiak egészségügyi ellátására, miközben átlag a dupláját fizetik be, az sokat segítene.

Sadist 2020.11.12. 19:43:52

"A két nem életkilátásai közötti különbségnek a genetikán túl is számos oka van. Az egyik az életmódban keresendő, a férfiak közül ugyanis többen dohányoznak, többen isznak rendszeresen alkoholt, étkeznek egészségtelenebbül, és az önkizsákmányoló, túlhajszolt életmód is gyakoribb körükben."

Felfordul a gyomrom az ilyen egyoldalú, férfihibáztató blogbejegyzésektől és cikkektől. Azt valamiért nagyvonalúan elsumákolod, hogy a férfiak sokkal gyakrabban vállalnak veszélyesebb, fizikailag megterhelő, stresszesebb munkákat, gyakrabban dolgoznak váltott műszakban, sokkal magasabb arányban szenvednek súlyos vagy akár halálos munkahelyi baleseteket, mindemellett többet fizetnek a EÜ/TB alapba és kevesebbet vesznek ki belőle, mint a nők.
A férfiak azért dohányoznak és fogyasztanak több alkoholt, mert a társadalom nagy ívben szarik a problémáikra, úgyhogy maradnak számukra ezek az öndestruktív megküzdési stratégiák.
Tökéletesen illusztrálja a helyzetet ez a mém:
i1.wp.com/callbablo.com/wp-content/uploads/2020/09/IMG_20200907_112159_591-24945bdd.jpg
Úgy nem nehéz egészségesen és sokáig élni, hogy a másik nem vérrel, verítékkel kipárnázza az életeteket és működteti a civilizációt helyettetek.

Örömhernyó 2021.03.02. 23:28:16

A magyar férfinak korán megtanítják, hogy csak magára számíthat, ha megemlíti, hogy neki se könnyű, akkor elkönyvelik panaszkodó, férfiatlan alaknak, a nők leírják. Úgyhogy inni kezd, mert az férfias megküzdési forma, az egyetlen elfogadott megoldás.
A nő olyan férfit akar, aki feláldozza magát, egészségét a nőért, erőn felül teljesít.
Már iskolában kezdődik a férfi kizsigerelése, hisz a modern iskolarendszer a lányok tanulási stílusára van tervezve. Igaz, a lányok jellemzően mindig valami seggnövelő szakmát választanak, olyat, ami mellett jut idejük magukra.

Ja és a férfi ha nőt akar, akkor vagy jóképű legyen és legalább átlagos jövedelmű, vagy ha nem jóképű, akkor extra erőfeszítéseket kell tennie az élet minden területén. Ezért aztán a nem vonzó férfiak korán halnak, agyonhajszolják magukat egy hipergám nő kegyeiért.
süti beállítások módosítása