Útikalauz anatómiába

Menopauza, nem tragédia!

2020.10.21. 04:20

A menopauza sokszor teljesen harmonikusan, kellemetlen és zavaró tünetek nélkül zajlik, de olyan nők is vannak, akiket megvisel a „változás kora.” Mi történik ilyenkor a nők testében, és hogyan enyhíthetők a hormonális változás okozta kellemetlenségek?

utikalauz-menopauza-01.jpg

A menopauza egy biológiai folyamat, amelynek során a nő hormonháztartása megváltozik: a női nemi hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – termelése csökken, a petefészkek működése megszűnik. Ez a hormonális változás akár 10-15 éven át is tarthat, és nemcsak az ivarszervekre hat, hanem az egész szervezetre, ezért a távoli szervekben is változatos tüneteket vált ki. A menopauza 40 és 60 éves kor között, leggyakrabban 50-51 éves korban kezdődik, orvosilag akkor diagnosztizálják a bekövetkeztét, amikor az utolsó vérzés óta már egy év telt el.

A perimenopauza és menopauza közti különbségek

Már jóval a menstruáció tényleges elmaradása előtt, a perimenopauza időszakában jelentkezhetnek az első jelek. A haj vékonyabbá válhat, hullhat is, a bőr hajlamosabb lesz a szárazságra, megszaporodnak a ráncok. Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy egyre könnyebben „szaladnak fel” rájuk a kilók, és nehezebb szinten tartani normál testsúlyukat. Pszichés tünetek is előfordulhatnak, például gyakori hangulatingadozás, ingerlékenység, depresszió, a libidó csökkenése. A szexuális életet nemcsak a vágy csökkenése nehezíti, hanem a szintén gyakori hüvelyszárazság is, ami fájdalmassá teheti az együttlétet. A menstruációs ciklus először szabálytalanná válik, a vérzés jellege is megváltozhat, bővebb lehet, esetleg görcsös fájdalom kísérheti. Jó tudni, hogy bár rendszertelenebb, de még lehet peteérés, így a nem kívánt terhesség ellen ebben az időszakban is védekezni kell.
A perimenopauza idején megismert tünetek később hangsúlyosabbá válhatnak és kiegészülhetnek újabbakkal is: fejfájás, feszültségérzés, alvászavarok, kellemetlen, szapora szívdobogással és fokozott verejtékezéssel járó hőhullámok kínozhatják az érintettet. A változás korában nő egyes krónikus betegségek kockázata: ilyen például a csontritkulás, a női ivarszervi daganatok, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Előfordulhat, hogy valakinél a szokottnál fiatalabb korban jelentkeznek a menopauza jellegzetes tünetei. Ilyenkor a nőgyógyász vérvizsgálattal ellenőrzi a tüszőstimuláló hormon (FSH) és az ösztrogén szintjét, illetve pajzsmirigy és máj- és vesefunkció vizsgálattal állapítja meg, hogy korai menopauzáról vagy más, hasonló tünetekkel járó betegség fennállásáról van-e szó.

Felemás érzések: fordítsuk jóra!

A változás korában egyre sűrűbben tapasztalt panaszokat a petefészek működésének megszűnése, a nemi hormonok csökkenése váltja ki. Ezek, esetenként az életminőséget is befolyásoló tünetek nem minden nőnél egyforma intenzitással jelentkeznek, és tudatos életmódváltással hatékonyan enyhíthetők. A fogamzásgátlás szükségtelenné válása is megkönnyebbülést jelenthet. Egészséges étrenddel, a pluszkalóriák kerülésével, fizikailag aktív életmóddal, mellette természetes fitoösztrogént tartalmazó ételekkel (pl. lenmag, szója), gyógynövényekkel (a menstruációs problémákra barátcserje, zsálya, cickafark, pásztortáska, az alvászavarokra citromfű, orbáncfű stb.), szükség esetén pedig szakorvossal megbeszélt hormonpótlással a kellemetlen tünetek elkerülhetők.

(A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hormonpótlás komoly mellékhatásokkal is járhat, ezért nagyon pontos kivizsgálás és kockázatelemzés szükséges. A rosszul megválasztott, vagy feleslegesen adagolt hormonok méhtestrákot okozhatnak, de hétszeresére növelhetik az emlőrák kockázatát is. Ugyanakkor a jól beállított kezelés sokat segít, megelőzheti, vagy javíthatja a csontritkulás tüneteit.

utikalauz-menopauza-02.jpg

A menopauzának van férfi változata is?

Igen, míg az ötvenes éveikben járó nők a klimaktérium időszakának kellemetlenségeitől szenvednek, a férfi kortársaiknak is akad gondjuk a hormonjaikkal, még ha náluk a tünetek nem is olyan egyértelműek, mint a nőknél.

Férfiklimaxnak, vagy andropauzának nevezzük azt a tünetegyüttest, amelyet a férfiak szervezetében a tesztoszteron hormon termelődésének csökkenése okoz. Nem mindenkinél egyformán jelentkeznek a tünetek, de előfordulhatnak potenciazavarok, csökkenhet az ondó mennyisége és spermiumszáma. A férfiaknál nem feltétlenül jelenti a változás kora a termékenység végét, idős korban is nemzőképesek maradhatnak. De meggyűlhet a bajuk a kilóikkal, növekedhet a testzsír mennyisége, a has megereszkedésével pocakot eresztenek. Fizikai és szellemi teljesítményük egyaránt csökkenhet, fáradékonyabbakká válnak, koncentrálóképességük romlik, alvászavarok, hőhullámok is jelentkezhetnek. Pszichés tüneteik a nőkéhez hasonlók: jellemző a hirtelen hangulatváltás, a depresszió, az önértékelési zavar és a kapuzárási pánik. A középkorú és idősebb férfiaknak is számolniuk kell bizonyos betegségek nagyobb kockázatával, például gyakoribbak a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az emésztőszervi megbetegedések. Ha tüneteket tapasztalnak, mielőbb forduljanak szakorvoshoz, aki a diagnózist fizikális, laboratóriumi és ultrahangos vizsgálattal állapítja meg.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása