Útikalauz anatómiába

Tényleg jó a kóla gyomorrontásra és fejfájásra?

2020.02.25. 06:17

Egyes városi legendák hányós, hasmenéses betegség utáni folyadékpótlásként és fejfájás enyhítésére is ajánlják a kólát. Mi lehet ennek a hiedelemnek az alapja, valóban jót tehet a kóla?

utikalauz-kola-pohar.jpg

Gyógyszerész állította össze eredeti receptjét

A kóla eredetéhez, történetéhez kell visszanyúlni ahhoz, hogy megértsük, honnan eredhet ez a javallat. John Pemberton amerikai gyógyszerész találmánya a Coca-Cola: 1884-ben először egy kokainos borral próbálkozott, majd az egy évvel később bevezetett alkoholtilalom hatására 1886-ban állt elő jóízű, alkoholmentes szénsavas frissítő italával. Pemberton maga gyógyitalként árulta a készítményét, idegesség, fejfájás, emésztési zavarok ellen, sőt, szerelmi serkentő hatást is tulajdonított neki. Érdekesség, hogy a Coca-Cola egyik konkurense, a szintén több mint százéves múltra visszatekintő, Amerikában népszerű Dr. Pepper üdítő fogyasztásának ugyancsak jótékony hatást tulajdonítottak, egy régi reklámja egyenesen a hosszú élet titkaként ajánlotta. Természetesen ezt a gyógyhatást sem sikerült alátámasztani, de a gyümölcsízű üdítő népszerűsége azért töretlen.

Miből van a kóla?

A kóla eredeti receptje elvileg szupertitkos, de azért a legfontosabb összetevői (a koffein- és kokaintartalmú kokalevél kivonat, kóladiószirup és citromsav) ismertek. A mai kólaváltozatok (köztük a legnagyobb, a szintén gyógyszerész, Caleb Bradham által összeállított Pepsi-Cola) kóladió-kivonatot már nem tartalmaznak, a kokalevelet pedig a kokain kivonása után használják fel, így a kokain már az eredeti, nagyon csekély mennyiségben sincs az összetevők között. A jellegzetes ízt glükóz-, fruktóz-, kukoricaszirup, citromsav és citrusolajok, karamell, fahéj, vanília és egyéb természetes ízesítők adják, a frissítő hatást pedig a szénsav és a hozzáadott koffein nyújtja.

Így hathat a kóla a szervezetre

A gyógyhatást semmi sem igazolja, viszont érdemes végig gondolni, hogy mi az, amit valóban tapasztalhatunk a hatására. A „klasszikus” változat markáns összetevője a cukor: egy deci kólában több mint 11 gramm cukor van. Ez a mennyiség tartós, rendszeres fogyasztás mellett elegendő ahhoz, hogy extra kalória-bevitelként hozzájáruljon az elhízáshoz, a fogak romlásához, a cukorbetegség kialakulásához is. A szénsav puffadást, hasi görcsöket okozhat, a kóla koffeintartalmát pedig tanácsos figyelembe venni a napi koffeinbevitelnél, hiszen a szokásos kávé, csoki, esetleg energiaital mellett ez is ártalmas, a vérnyomást növelő, dehidratáló hatású mennyiséget tehet ki. A kóla foszforsavat is tartalmaz, ami rontja a szervezetbe jutó kalcium hasznosulását, így árthat a csontrendszernek.

Folyadékpótlásra nem ideális a kóla

Azok, akik kedvező egészségi hatást tulajdonítanak neki, a kólát hagyományosan leginkább hányással, hasmenéssel járó betegség esetén ajánlják, mondván, hogy pótolja a folyadékveszteséget, energiát adó tápanyagot biztosít. Azonban a kólával történő folyadékpótlás nem a legszerencsésebb. Koffeintartalma miatt ugyanis egyben vízhajtó hatású is, a cukorral biztosított tápanyag pedig megterhelheti a betegség miatt amúgy is igénybe vett szervezet anyagcseréjét, hirtelen megemelheti a vércukorszintet, a szénsav pedig izgathatja a gyomrot, ugyanakkor az elvesztett ásványi sókat, káliumot, nátriumot nem megfelelően pótolja. Hányás, hasmenés utáni folyadék- és ionpótlásra legjobbak az erre a célra készített rehidratáló italok vagy az egyszerű ásványvíz, esetleg tea csipetnyi sóval.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.02.25. 19:58:25

na jó, de vizet igyanak az állatok

Pierr Kardán 2020.02.25. 20:24:49

Az, hogy az 1884-ben kitalált kokainos bort az egy évvel később bevezetett szesztilalom miatt kellett átalakítani, az már csak azért sem lehet igaz, mert a szesztilalom 1920-tól 1933-ig volt érvényben az USA-ban.

Pierr Kardán 2020.02.25. 20:36:03

Azt még feltétlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár 11 gramm cukor van a klasszikus Coca-Cola egy decijében, de legalább jó az íze.

Ezzel szemben egy deci cukormentes kólában nincs cukor, de van benne többféle olyan adalék, ami alkalmas az élet elpusztítására többszáz négyzetkilométeres területen, viszont pluszban szar az íze :-(((

Yo! Maaan! 2020.02.25. 20:46:50

A kibaszott magyar kólában nincsen cukor, mert nem akarták a chipsadóval emelt árat ráírni a termékre. Ehelyett lett benne fruktóz-glükózszirup. Bravo! Az a helyzet, hogy a glükóz a májat tökreteszi. Kártékonyabb a cukornál. Marhanagy, de tényleg. Arról nem is beszélve, hogy simán ráírják a magyar kólára, hogy "Eredeti Íz", miközben kurvára nem az. Külföldön az "Eredeti Íz", vagy "Original Taste" azt jelenti, hogy hagyományos, cukros üdítő. A többi meg mindenféle szeres. Magyarországon bármit meg lehet itatni az emberekkel... Botrány. Felháborító!

Tenoce · http://www.deezer.com 2020.02.25. 20:57:41

@Yo! Maaan!: Ember, te mi a faszról írsz? A glükóz sima mono-szacharid. Szőlőcukor. Az mitől lenne káros a májra.

OkoskaTo:rp 2020.02.25. 21:10:23

@Tenoce: Úgy értette, hogy etil-alkohollá erjesztve.

Stenonis 2020.02.25. 21:11:14

@Pierr Kardán:
Az Egyesült Államokban a tagállamok is szabályozhatták az alkohol árusítását.
Georgia 1885-ben betiltotta az alkoholt.

Sőt, még mindig vannak ott olyan települések, ahol tilos az alkohol árusítása.

Stenonis 2020.02.25. 21:17:30

@Yo! Maaan!:
Uh.
Azt ugye tudod, hogy az általad cukorkén ismert szacharóz egy glükózból és egy fruktózból áll. A cukrot az emésztő enzimek bontják és glükózt állítanak elő belőle.

SuperG 2020.02.25. 21:31:18

Hányás ellen nem jó, de visszafelé is finom.

fáZoltán 2020.02.25. 22:36:58

Hát pedig akár hiszi a nagyokos szakértő akár nem: többször volt már olyan nem csak nálam hanem baráti körömben is, hogy amikor a korty víz is visszajött, utolsó próbaképp a kóla maradt. Akár hiszi akár nem, de működött. Dehidratálásos okosság: cukormentes?? ... mégha cukros is, itt nem arról van szó, hogy az adott beteg soha többé nem fog csak kólát inni, hanem mindössze utolsó próbaképp, mielőtt bevinnék a kórházba 6 órát egy széken várni míg felveszik osztályra. Csak tán kibírja a veséje, hogy max12h-n keresztül megiszik 1L kólát. Ugyanis pár óra után eddig mindig rendbehozott. Folyadékutánpótlás kérem... van a kólában víz? Van. Ha folyamatos a folyadékutánpótlás akkor nincs nagy para, persze vese, máj, fogak nem köszönik meg ha hetekig ezt iszod, de nem is erről szól a fáma. Mint utolsó próba megéri. Mellesleg még anno gyerekdokim ajánlotta ezt először. (Megj: csak egy lenézett biológus vagyok aki elviseli ha a gyógyszerész oscilococcinumot -büntetném- ajánl, a háziorvos kristálylámpát...etc.)

Sir Gombóc 2020.02.25. 22:48:06

@Pierr Kardán: épp csak ez a szesztilalom nem ugyanaz, ugyanis valóban voltak már korábban helyi tilalmak. Egy ilyenről van szó ez esetben is.

isssti 2020.02.25. 23:34:40

Nekem mindig segít gyomorrontás-émelygés tüneteinek enyhítésére a kóla. Elég ritkán iszom, de ilyenkor mindig jól esik: csökkenti az émelygést és a gyomorirritációt is - a gyerekeknél is.
Akár hiszik a"hozzáértők", akár nem..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.02.26. 00:11:42

@isssti: csatlakozom, nekem is jot szokott tenni.Nyilvan nem kell 3 litert meginni belole, 2 deci is boven eleg.Meg laikus szemmel is lathato, hogy a kola hasonlo jellegu ital, mint a nemet Jagermatyi, vagy a magyar Golyoszirup.Amit raadasul mino meglepetes, gyomorkeserunek neveztek regen.A nagy szakertok adjak vissza a diplomajukat...

amon_re 2020.02.26. 00:32:46

Amikor semmi nem maradt meg bennem egy hányás-hasmenés kombónál, még a 2 korty víz is azonnal kijött, a speckó rehidratálókról nem is beszélve (próbáltam párat), akkor meglepő módon a kóla segített. Lehet, hogy nem a legideálisabb folyadékpótlásra csak az összetételét nézve, de ez legalább megmaradt bennem, és ez még mindig jobb. A hatása egy ilyen legyengült, rosszullétekkel fűszerezett állapotban jelentős. A folyadékpótlás már önmagában komoly segítség egy ilyen erősen dehidratált állapotban, de a cikkben hátrányként említett cukor is nagy segítség akkor, ha már két napja semmit sem evett az ember. Az állapotjavulás már fél órán belül tapasztalható volt.

Semper Fidelis 2020.02.26. 06:13:38

Ultrafutó versenyeken mindig van kóla is a frissítő asztalon. Nem véletlenül.

pioneer2016 2020.02.26. 07:56:06

Nem tudom... Elég meglepő az írás, hiszen a tapasztalati útnál nincs hitelesebb. Évek óta kólát iszom, ha rendetlenkedik a gyomrom, émelyeg, vagy teltségérzetem van, stb.
Mindig jó hatással van rám és néhány perc után már hat is. Elmúlnak a kellemetlen tünetek.

_B_ 2020.02.26. 07:57:43

Hányingerre még az ORVOS is javasolja a szénsav nélküli kólát (ki kell keverni belőle). Eddig két kölönböző háziorvos ajánlotta, és valóban működik.
Mivel kofein és cukor is van benne, a fejfájások többségét enyhíti. Mivel az emberek jó részének a koffein elvonásból adódik a fájás, egy másik részének pedig leesett a vércukra. A maradék meg ki van száradva, azon nem segít :)
Természetesen ezek a hatások csak a rendes cukros coca colával válnak be.
Az édesítőszer alapból borít mindent a szervezetben, többet árt mint használ minden esetben.

igazi hős 2020.02.26. 08:36:18

@Pierr Kardán: A kólának azért "jó" az íze, mert azt szoktad meg. A kóla (Fanta, stb.) émelyítően édes, de pont ezt szeretik benne az emberek. A szervezeted hálás a cukorért meg a zsírért, ezért vagy boldog a fánktól meg a csokitól. Inkább sört kéne inni, abban is van szénsav meg kalória, de egészségesebb.

Boar. 2020.02.26. 09:07:36

Pont arról nem szól a poszt ami a címében volt de nem gond, ilyen felkészültséggel ne is akarjon a posztoló okosat írni...ű
"A szénsav puffadást, hasi görcsöket okozhat,"
Jujj...pokolba vele... Az megvan, hogy a kisbabákat megbüfiztetik miután telerakták a pocijukat tejcsivel? És az is megvan, hogy a "nagybabák" amikor úgy érzik, telezabálták magukat és táguló purhab van a rendszerben, valami hideg szénsavas cucctól jókat böfögnek és ez igencsak jótékonyan hat a közérzetre?
Sikerült egy ócska, semmitmondó posztot összehozni a közhelyszótár lapozgatásával...

Gazz 2020.02.26. 14:09:41

Személyes tapasztalat, hogy másnaposságra a kóla a legjobb gyógyszer! Én a szénsavat ki szoktam rázni belőle, így sokkal jobban hat. Tényleg működik.
Azt mondjuk nem értem, hogy a szerző miért keveri ide a fogromlást, meg elhízást, amikor gyógyszerként való felhasználásról beszélünk, de ez legyen a posztoló baja.

Gazz 2020.02.26. 14:10:45

Ja igen, és gyógyszerként a cukros kóla jó csak.

Boar. 2020.02.26. 15:00:19

@Gazz: "Én a szénsavat ki szoktam rázni belőle,"
Buzi-e vagy? :-)
Amúgy hülyeség kivenni a bubit belőle. Egy jéghideg, frissen kibontott kétliteres kóla reggel, álmos-másnaposan egy újjászületés. Fájdalmas újjászületés, az igaz...de hatékony.
Ha reggel előadáson egy kétlityis kólával jelentem meg akkor tudták a T. egybegyűltek, hogy előző este közepes mód berúgtunk... Ha nagyon berúgtunk, akkor nem jelentem meg...

Sir Gombóc 2020.02.26. 15:40:22

@_B_: enyhe gyomorpanaszokra (teltségérzet, másnap..) a cukormentes is épp olyan jól működik.

Perler Zuárd 2020.02.26. 17:01:57

Talán jobb lett volna, ha a posztíró előbb kipróbálja, aztán csodálkozva konstatálja, hogy működik.
És akkor megspórolt volna magának (és a publikumnak) egy hülye cikket.
süti beállítások módosítása