Útikalauz anatómiába

Nő és 50 évnél fiatalabb? Ezért ne dohányozzon!

2019.10.22. 15:42

A dohányzás nem csak a tüdőre megy rá. Nők és férfiak esetében egyaránt növeli a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívroham kockázatát is. Kevesen tudják azonban, hogy a nőknél jelentősen magasabb ez a kockázat. Egy friss kutatás szerint köztük is az 50 évnél fiatalabbak körében a legmagasabb.

dohanyzas_nok.jpg

A dohányzás növeli a szívinfarktus veszélyét

A vizsgálat során több, mint 3300 szívinfarktussal járó esemény kapcsán vizsgálták a dohányzás más kockázati tényezőktől független szerepét; külön hangsúlyt fektetve a különböző korcsoportokat és a két nemet jellemző különbségek feltérképezésére. Az eredmények igazolták, hogy a dohányzás minden korcsoportban és mindkét nemben növeli a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét, a veszély ugyanakkor a nők körében magasabb.

A legrosszabbul a 18 és 49 év közti nők járhatnak. Esetükben 13-szor nagyobb a szívinfarktus valószínűsége a nemdohányzó kortársaikhoz képest, míg a 18-49 év közti dohányzó férfiakkal összehasonlítva is 8-szor nagyobb veszélyt jelent számukra ez a tüdőre, szívre és erekre egyaránt káros élvezet. A jelenség valószínűleg nem egyedül a dohányzásnak tudható be, de így is fontos felismerés. A fiatal betegek akut szívrohamának hátterében ugyanis legtöbbször a klinikai megfigyelések alapján is fellelhető a dohányzás.

Ennek ellenére sokan vonakodnak elhinni a dohányzás és a szívroham közti szoros összefüggést. Az eredmények viszont egyértelműen rácáfolnak arra a tévhitre, hogy a fiatal dohányosoknál csak későbbi életkorban növekedne a szívroham kockázata.

Hogy ne csak rossz hírekkel szolgáljunk, fontos kiemelni azt is, hogy a leszokottak körében jelentősen visszaesés figyelhető meg a szívinfarktus kockázatában. Esetükben a nem dohányzó lakosságot jellemző alacsony kockázattal közel azonos szintre csökkent az akut szívroham veszélye. A leszokással járó egészségnyereség a kutatókat is meglepte. 

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

Forrás: Yasgur, B.S. (2019) Smoking Hikes STEMI Risk, Especially in Young Women. Medscape [online] www.medscape.com/viewarticle/914975  / DOI: 10.1016/j.jacc.2019.03.525



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása