Útikalauz anatómiába

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

2019.08.20. 06:52

Sajnos sokszor előfordul, hogy az ijedtség vagy az információhiány miatt akkor is orvost hívunk, ha az nem indokolt. Ritkábban ugyan, de a fordítottja is megtörténik: ha a tünetek indokolnák, mégsem kerül a beteg időben orvos elé. Nem mindig egyszerű eldönteni, hogy azonnali beavatkozásra van-e szükség, vagy ráér a vizsgálat egy kicsivel később is. Összegyűjtöttük, hogy milyen esetekben kell késlekedés nélkül orvoshoz fordulni. 

surgosseg.jpg

1) Ha a beteg hirtelen fellépő, erős fájdalmat érez. Különösen fontos orvoshoz fordulni, ha ez a fájdalom mellkasi, néhány percnél tovább tart, és kisugárzik a bal karba vagy a hátba. Az ilyen jellegű fájdalmat kísérheti erős izzadás, hányinger, esetleg hányás és légszomj. Ez a tünetegyüttes utalhat szívinfarktusra, ezért indokolt a mielőbbi orvosi ellátás.

Az intenzív hasi fájdalmat hasonlóan komolyan kell venni, ez ugyanis utalhat vakbél (féregnyúlvány)-gyulladásra, lehet veseköves görcsroham, epekőkólika vagy akár a hasi ütőér szakadásának tünete is. Fogamzóképes korú nőknél a hirtelen fellépő, erős hasi fájdalom, pláne, ha hüvelyi vérzéssel jár együtt, jelezhet vetélést vagy méhen kívüli terhességet. A felsorolt esetek közös vonása, hogy azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

Bár az erős migrén nem indolkolja a sürgős beavatkozást, nem árt tudni, hogy a korábban nem tapasztalt, kivételesen erős fejfájás agyi aneurizma tünete lehet. 

2) Ha a beteg erős zsibbadást érez, hirtelen fellépő gyengeséget, esetleg már mozogni sem tud, szintén azonnal orvosra van szükség. Különösen akkor, ha a zsibbadás, a bénultság csak a test egyik oldalán jelentkezik, esetleg látás- vagy beszédzavarral társul, mert ezek könnyen lehetnek a stroke tünetei.

3) Abben az esetben is orvosra van szükség, ha egy meglévő krónikus betegség súlyosbodik hirtelen. Ha valaki például szívbeteg, asztmás, epilepsziás vagy cukorbeteg, akkor sokkal jobban kell figyelnie az állapota változásaira.

4) Azonnal orvos kell akkor is, ha valaki súlyosan megsérült. A súlyos sérülések közé tartoznak a különböző csonttörések, erős, nehezen csillapítható vérzéssel járó sebek, lágyrész sérülések, különböző súlyosabb égési sérülések. Ha valaki fejsérülést szenvedett, esetleg egy időre az eszméletét is elveszette, szintén sürgősen orvos kell.

5) Ha mérgezés gyanúja merül fel. Ha valaki úgy lesz rosszul, hogy előtte gyógyszereket vett be, kábítószert fogyasztott, vagy valamilyen ismeretlen eredetű anyagot vett be, mielőbb kezelni kell.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.08.21. 08:32:54

Olyan nincs, hogy valaki orvoshoz fordul, és az orvos azt mondaná épp jókor. Vagy azt mondja, miért nem jöttél időben, vagy elküld, hogy semmi bajod, pihenj. Akár ugyanaz az orvos is fél nap különbséggel.

Endre Kis 2019.08.21. 11:16:41

A női szívinfarktust meg sem említitek, pedig az egész más tünetekkel jár, mint a férfiaknàl!!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.21. 11:36:49

Amikor képzeletbeli barátaid vannak.
süti beállítások módosítása