Útikalauz anatómiába

Miért kezd el romlani a szemünk 40 felett?

2019.02.26. 09:30

Akiknek soha életükben nem volt gondjuk a szemükkel, azoknak is 40 éves koruk felett romlani kezd a látásuk. A gyerekkortól szemüveget viselő emberek is változást tapasztalnak. A szemünk szövetei ugyanis éppen úgy változnak, rugalmatlanná válnak, mint bármelyik másik testrészünk.

30587.jpg

Az életkorral a különböző szembetegségek kockázata is egyre növekszik. Jó hír, hogy a genetika mellett a környezeti hatások is szerepet játszanak, vagyis megfelelő életmóddal mi magunk is tehetünk a látásromlásunk ellen.

40 éves kor környékén mindenki változást tapasztal a látásában, még azok az emberek is, akiknek soha nem volt semmi gondjuk a látásukkal. A panaszok sokfélék lehetnek: van, aki az esti látásában észlelt romlást, mások az apró betűvel írt szövegek olvasása jelent panaszt. Az is előfordul, hogy a fókuszváltás okoz nehézséget, vagyis ha hirtelen egy távoli pontról egy közelire nézünk. Sokan a szem „elfáradását” észlelik - arról számolnak be, hogy a hosszú szövegek olvasásakor hamarabb elfárad a szemük, összefolynak a betűk, vagy elkezd könnyezni a szemük.

A fenti panaszok oka, hogy bármelyik másik szervünkhöz hasonlóan a szemünk szöveteinek rugalmassága is csökken. A szem szöveteinek, a szemlencsének a rugalmatlansága az évek múlásával fokozódik. Ez a magyarázata a 40 éves kor körül észlelt változásnak, ami az életkorral egyre fokozódik, végül akár 3 dioptria változást eredményezhet.

Megjelenik az öregszeműség?

A 40 év felett, a szem alkalmazkodási képességében tapasztalt változást „öregszeműségnek” (presbyopia) nevezik. Legtöbben az apró betűk olvasásakor észlelik a nehezebb fókuszálást, ilyenkor elkezdik egy kicsit távolabb tartani a könyvet, hogy szemük alkalmazkodni tudjon a távolsághoz. A tartósan közeli munkát igénylőknél ez fejfájást is eredményezhet. A tünetek korral fokozódnak, és körülbelül 60 éves korunkra a szemlencse alkalmazkodó képessége teljesen megszűnik.

Az „öregszeműség”, a szem alkalmazkodási képességének az életkorral járó romlása – tehát egy természetes folyamat, ami mindenkit utolér, senki sem kerülheti el. Szemüveg, kontaktlencse viselés a legáltalánosabb megoldás, de ma már lézeres vagy műtéti megoldás is létezik.

Életkorral a szembetegségek száma is megszaporodik. A leggyakoribb elváltozás a szürke hályog, amikor az eredetileg átlátszó szemlencse elveszti az átlátszóságát, „elszürkül”, emiatt romlik az illető látása. A szürke hályog okozta látásromlás szemüveggel nem javítható, ennek megoldása a műtét.

A döntően a szem belső nyomásának növekedéséből adódó elváltozást „zöld-hályognak” nevezzük, melynek megoldása leggyakrabban a szemnyomás csökkentését eredményező szemcseppek használata, máskor a lézer vagy a műtét jelenti a terápiát. A makula degeneráció – az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége – az életkor növekedésével szintén egyre gyakoribb.

3988.jpg

Mit tehetünk a szemünk romlása ellen?

A szemünk korral járó romlása, az „öregszeműség”, gyógyszerekkel nem előzhető meg. A tartós közeli munka esetén ajánlott „szemgyakorlatok”, a megfelelő megvilágítás, az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása, megfelelő távolságba és magasságba helyezett megfelelő minőségű monitor segíthet.

Általában elmondható, hogy ami jó a testünk egészének, az jó a szemünknek is. Vannak olyan tényezők, amikre lehet befolyásunk – ha sportolunk, egészségesen étkezünk és nem dohányzunk, azzal a szemnek is jót teszünk. Az elfogyasztott ételeinkben legyen sok antioxidáns, vitamin.

Fontos, hogy védjük a szemünket a káros ultraibolya-sugárzás ellen! Viseljünk jó minőségű, UV szűrővel ellátott napszemüveget! Ha szoláriumba járunk, ott is védjük a szemünket a megfelelő védőszemüveggel!

Fotók: Freepik / Freepik

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.02.26. 19:38:51

13-14 éves korom óta romlik a szemem.
Úgy 15 éve, mikor meghallom bármelyik kretén szemorvostól, hogy majd javulni fog, ökölbe szorul a kezem.

pizo 2019.02.26. 20:11:47

@gigabursch: Hány éves vagy?
Amúgy meg bár nagyot fejlődött az orvostudomány, de még mindig nem tudnak egy csomó elváltozással semmit sem kezdeni, csak megrántják a vállukat: mit akar ennyi meg annyi idősen?

Zoli

kmera 2019.02.26. 21:49:09

41 éves vagyok, eddig nincs panaszom, de azt hiszem, elkezdek figyelni a jelekre, ha elkezdene romlani. Olyan szomorú ez a gondolat egyébként, én nagyon jól látok messzire, közelre egyaránt, és furcsa lesz, ha ehhez már szükség lesz szemüvegre :-( A lézeres műtét mennyire hatékony? Ott nem romlik ugyanúgy egy idő után, vagy mennyi rá a "garancia"?

gabiiii 2019.02.26. 22:30:45

@kmera: A lézeres szemműtét a fénytörési képességen tud változtatni, a rugalmasságon nem. Tehát ha eddig közelre és távolra is szemüveg kellett, akkor a dioptria csökkenthető, vagy akár az egyik elhagyható. Az öregedéssel a szem általában a távollátás irányába tolódik el (nem a szemem rossz, hanem a karom rövid :) ). Várhatóan nálad is a közellátást kell majd megtámogatni, de ha eddig nem volt gondod, akkor valószínűleg egy jó darabig nem is lesz.

kmera 2019.02.26. 22:55:03

@gabiiii: Köszi szépen! Valóban, a szüleimen gondolkodom, nekik is kb a negyvenes éveik közepe körül kellett olvasószemüveg, ill. apának a vezetéshez kell elsősorban, akkor még ráérek ezzel foglalkozni azt hiszem.

pizo 2019.02.27. 06:25:27

@kmera: Mindig nagyon jó volt a szemem, 44 évesen kezdtem észrevenni a jeleket, aztán hirtelen romlott, majd javult, össze-vissza láttam, látok, most 48 vagyok, még nem kell szemüveg, de nemsokára igen.

Zoli

ABC Jozsi 2019.02.27. 09:43:22

@kmera: 41 éves koromban még én sem gondoltam erre. Aztán 43 évesen szinte 2 hónap alatt +1 -es lett, úgy vettem észre, hogy a tévé mögén benézve nem tudtam leolvasni a csatlakozok neveit.
Jelenleg 35cm-nél messzebb kell tartanom amit olvasok, távolra továbbra is nagyon jól látok.

Luighi 2019.02.27. 11:20:23

Nekem most kb. 1 éve romlott sokat a szemem 54 éves koromra. Előtte 50 évig hibátlannak volt mondható távolra és közelre is(sok monitor nézés mellett). Főleg gyenge fényviszonyok esetén probléma most az olvasás (bolti neonok) és az autófényszórók is vakítanak. :-(

steery 2019.02.27. 14:16:58

Ez nem az öregedés miatt van és semmi köze a szem rugalmatlanságához. Egyszerűen túl sokat kell adott távolságokra néznünk, míg más távolságokra keveset és a szemünk hozzászokik a fix beállításokhoz. De ugyanígy könnyedén le is lehet szoktatni róla és hozzá lehet szoktatni a különféle távolságú éles látáshoz és az apró részletek éles látásához. Csak gyakorolni kell a látást és akkor még 100 évesen is rendesen fog működni. Az ember ugyanis egy élő rendszer, ami képes a hibajavításra is, nem csak önmaga elrontására.

ételizésítő 2019.02.27. 14:43:39

@steery:
Toljad még az ehhez hasonló baromságokat.

Késapati Tamás 2019.02.27. 15:24:34

Én (30)távolra nem látok jól egyik szememmel se. A fura, hogy az egyik ilyen 1-es a másik 1,25-ös és az 1-es az folyamatosan mindennap ki*szottul fáj, mert ha letakarom az 1-es szemet csak 0,25-el rosszabbal konkrétan semmit nem látok. Ez nagyon furcsa. És már jó pár éva - nem1 nem2 mérés után is - ez az eredmény. Csak nekem fura ez, hogy ilyen kicsi dipotria különbség esetén szinte csak az egyik szemem használom álló nap, kivéve amikor nagyon közelre kell nézni, de olyan csak akkor van ha úgy ülök gép előtt hogy odagörnyedek. Amit azért is szoktam megtenni mert a jobbik szemem már baromira a fáj.

efi 2019.02.27. 17:12:28

Nekem kb -0,5/-0,75 szemem van (F/48), erre még nem kell szemüveg és arra is jó, hogy közelre kompenzálja az öregszem effektust, így jó 10-15 évvel később kell majd olvasószemüveg. Akinek 0-s szeme van a környezetemben és 45 feletti, annak már mind kell olvasó.
@steery:
Jó nagy hülyeséget írtál.
süti beállítások módosítása