Útikalauz anatómiába

Miért furcsa a hangunk felvételről?

2019.01.22. 11:15

Tegyen egy kísérletet: vegye fel egy okostelefonnal, majd hallgassa vissza a saját hangját! Meg fog lepődni, mennyire másnak fogja hallani a hangszínét, mint amikor „élőben” hallja: magasabbnak, szinte idegesítően idegennek. Vajon miért van ez így?

voice.jpg

Fotó: jannoon028 / Freepik

Bárki megtapasztalhatja, hogy szokatlannak, furcsán idegennek, szinte torzan magasabbnak érzi a hangját, ha felvételről visszahallgatja. Mintha nem is ugyanaz a hang lenne, amit beszéd közben hallunk! Ennek pusztán technikai oka van, a felvétel minőségén múlik, vagy egyéb, magyarázatot kell keresnünk? Igen!

A hangunkat kétfelől halljuk

Az emberi hangadás, a beszéd úgy történik, hogy a tüdőből kiáramló levegő megrezegteti a gégefőnél lévő hangszalagokat, majd továbbhaladva a szájüregben is akadályokba ütközik és az így képződő zörejekkel is kiegészül. A hanghullámok a levegőn át érkeznek a hallgatóhoz: a hallójáraton áthaladva megrezegtetik a dobhártyát, majd a rezgés innen a belső fülben lévő hallócsigába jut tovább, amelynek idegei az ingereket az agyba továbbítják. Ezt érzékeli maga a beszélő is, de a saját hangját nemcsak ezen az úton, a külső levegőn és a hallójáraton keresztül hallja, hanem „belülről” is. A gégefőben keletkező rezgések ugyanis elérik a csigát a csontokon, anatómiai képleteken keresztül is. Ez okozhatja, hogy amikor felvételről, vagyis csak a külső levegő útján halljuk a saját hangunkat, akkor azt szinte idegennek érezzük. A „belső hallással” kiegészülve ugyanis a saját beszédünket másnak, gondosabban artikuláltnak, mélyebbnek, más színezetűnek halljuk, mint ahogyan azt azok hallják, akikhez beszélünk. Fizikai okok miatt ugyanis a hangszálaktól a csontok által a csigák receptoraihoz vezetett hanghullámok közül felerősödnek a mélyebb, alacsonyabb frekvenciájú rezgések. Ha valaki azt szeretné megtudni, hogyan hallatszik a hangja csak ezen a belső úton keresztül, tegyen be egy fülhallgatót, és úgy beszéljen: akkor csak a koponyacsontok és a fej egyéb képletei, izmai stb. által közvetített hangot fogja hallani.

girl-headphones-headset-33815.jpg

Csontvezetéses és légvezetéses hang

A hang tehát két úton éri el a hallószervünket, vagy az ún. légvezetéssel vagy csontvezetéssel. A jórészt ásványi anyagokból (kalcium, magnézium, foszfor) álló csontok hangvezetési tulajdonságai eltérnek a levegőt alkotó gáznemű anyagok (21% oxigén, 98% nitrogén) hangvezetésétől. Amikor beszélünk, a saját hangunk mindkét módon eljut a csigában elhelyezkedő hallásreceptorokhoz és az onnan továbbított idegi impulzusok kombinált hangélményt juttatnak el az agyba. Ha azonban felvételről halljuk a saját hangunkat, csak a légvezetéses úton terjedő hangot halljuk, vagyis azt, amilyennek mások hallják.

Más is furcsának érzi a saját hangját

Hacsak nincs valami beszédképességet akadályozó hangképző-szervi vagy halláskárosodást okozó hallószervi elváltozásunk, olyannak szokjuk meg a hangunkat, ahogyan az kétféle úton eljut a csiga hallás receptoraihoz és az agy hallás és beszédértés központjához. Ezért szokatlan és idegen a felvételről visszahallgatott saját hangunk, vannak, akik egészen ellenszenvesnek, bántóan magasnak, sipítónak hallják. Legtöbbünknek azonban – főleg azok számára, akik nem ebből élnek -, ez nem jelent különösebb traumát.

Azoknak viszont, akiknek munkaeszközük a hangjuk, mert sokszor tartanak nyilvános előadást, vagy színészként, énekesként lépnek fel, fontos ismerniük azt is, hogy a külvilág milyennek hallja a hangjukat. Amikor képezik, formálják megszólalásuk technikáját, a valódi hangjukkal meg kell barátkozniuk, vagy szükség esetén alakítani, tökéletesíteni lehet foniáter szakorvos segítségével.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonPedroMisterLolipedofin 2019.01.22. 15:18:05

Feltűnően sok lesz az a légköri nitrogén [98%] a 100%-ban.
süti beállítások módosítása