Útikalauz anatómiába

Miért van minden évben influenzajárvány?

2018.12.12. 10:30

December közepe táján minden évben menetrendszerűen megérkezik az influenzajárvány. Mi az oka annak, hogy ezt egyik évben sem tudjuk megúszni?

454879-pf8zir-303.jpgFotó: Freepik

A cseppfertőzéssel terjedő légúti fertőzések igen gyakoriak, például csak a náthavírusból több mint kétszázféle van. Az ilyen banális megfázások, náthás tünetek inkább csak kellemetlenségszámba mennek, néhány napig tartó orrfolyás, a felső légutak nyálkahártyájának gyulladása, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, esetleg szemirritáció, fokozott könnytermelődés jár együtt velük. Nagyobb bajt okoz, ha influenzavírus betegít meg minket, hiszen ebben az esetben a felsorolt enyhe tünetek mellett hidegrázás, magas láz, levertség, végtagfájdalom, émelygés, gyengeség is megjelenik. Az influenza vírusa ugyanis a vérkeringésen keresztül eljut más szervekbe is, a légutaktól távoli szervekben is okozhat panaszokat. Az influenza elleni védekezést nehezíti, hogy gyorsan terjedő és rendkívül változékony vírus, ami korábban több, világméretű, áldozatok tömegeit maga mögött hagyó járvánnyal is beírta magát a történelembe.

A történelmet is alakító influenza

Két és fél ezer éve vannak feljegyzések influenzaszerű betegségről, már az ókori görögöknek is meggyűlt a bajuk vele. A gyarmatosítók a XVI. században elvitték Amerikába is a vírust, a következő évszázadokban több, már világméretű, ezrek halálát okozó járvány, pandémia alakult ki. A történelem során eddig a legnagyobb halálozással járó influenzajárvány az ún. spanyolnátha volt 1918-19-ben, amikor is az érintett területeken közel 20 millió ember halt meg. Statisztikák szerint a lakosság természetes, illetve mesterségesen megszerzett immunitása az influenza vírusai ellen az utóbbi évtizedekben erősödött, a kialakult járványok kisebbek lettek és kevesebb halálos áldozattal jártak. Magyarországon az elmúlt ötven év alatt 34 influenzajárvány alakult ki, 26 millió megbetegedést és több mint 22 ezer halálesetet okozva.

A-B-C influenzavírus variánsok

Az influenza állati eredetű, de az emberben is jól szaporodó vírusai az Orthomyx vírusok családjába tartozik. Az influenzavírusok mutációk – az örökítő anyag, a vírus-nukleinsavban hordozott információ változásai –  révén folyton változnak, átalakul a vírus burkát felépítő fehérjemolekulák szerkezete is. Három csoportba, A, B és C típusba sorolhatók, amelyek veszélyessége eltérő: az A képes kiterjedt járványos megbetegedéseket elindítani, a B inkább helyi, kisebb járványokat okoz, de mindkettő esetében gyakran alakul ki súlyos szövődmény is a fertőzés következtében, míg a C típussal történő fertőzés enyhébb lefolyású megbetegedéseket okoz. Az A típusú vírusok igen változékonyak, a humán és avián törzsei képesek géncserét végrehajtani más A-típusú influenzák vírusaival, a mutálódás végbemehet fokozatosan és hirtelen is. Ez utóbbi esetben, amikor váratlanul egy eddig nem ismert altípus jelenik meg, amelyre még nincs az emberek szervezetében ellenanyag, veszélyes, gyorsan terjedő járvány, akár világméretű pandémia is elindulhat.

Változékony vírus – évente új vakcina

Az influenza veszélyességét ez a változékonyság és a cseppfertőzéssel való terjedés sebessége okozza. A védőoltás jó eséllyel segít elkerülni a megbetegedést, de évenként ismételni kell, egyrészt, mivel az oltás nyomán kialakult ellenanyagszint idővel csökken, másrészt, mivel a járványügyi szakemberek évente változtatják a vakcina összetételét is, alkalmazkodva a vírusok aktuális változásaihoz. A védőoltás mindenkinek ajánlható, aki szeretné elkerülni az influenzás megbetegedést, de különösen fontos azok számára, akik sok emberrel érintkeznek munkájuk során, illetve azoknak, akik veszélyeztetettebbek, mivel immunvédelmük tartós betegség, emelkedett életkor vagy más ok miatt meggyengült. A vakcina beadatásának ideális ideje, néhány héttel a járványveszélyes időszak előtt, így november, december hónapban érdemes kérni.

A cseppfertőzés ellen fokozott higiéniával védekezhetünk, és legtöbbet azzal tehetünk, ha minden módon erősítjük a szervezetünk védelmi rendszerét: friss levegőn végzett mozgással, egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag táplálkozással, az immunrendszert gyengítő káros szokások kerülésével, a stressz lehetőség szerinti, tudatos oldásával.


_mg_6479.jpg

Ha nem sikerült elkerülni

Az influenzavírus erősen fertőző, így a betegek az embertársaikat is kímélik azzal, ha kerülik a továbbadás lehetőségét, és az influenzás tüneteket kezdettől komolyan veszik, otthon maradnak vele. Többnyire olyan intenzív tünetekkel tör ki a betegség (levertség, hidegrázás, borzongás, magas láz, gyengeség, végtagfájdalmak), hogy az érintettnek mindenképpen ágynyugalomra van szüksége. A vírus ellen az antibiotikum hatástalan, a tüneteket lázcsillapítóval, nátha, orrdugulás, köhögés elleni szerekkel lehet csillapítani, emellett fontos a bőséges folyadékbevitel és a vitaminpótlás. Az influenza mintegy két hétig tart, ha nem alakul ki a nyomában szövődmény. Az influenzával összefüggő halálesetek legnagyobb részét ugyanis a tüdőgyulladást is okozó pneumococcus baktériummal való felülfertőződés okozza.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2018.12.12. 23:29:53

Az influenza magyarul: meghűlés, torokgyulladás. Mivel az ennek kiváltásával alaptalanul vádolt vírusok állandóan jelen vannak mindenhol, mindenkiben, nyilvánvaló, hogy nem az influenza vírusok okozzák az influenzát, hanem fordítva van a dolog: amikor valaki meghűl, akkor tudnak kényelmesen elszaporodni benne (a tüneteknek megfelelő szervekben) a kórokozatok.

A mai orvoslás egyik gigantikus téveszméje, hogy a mikrobák okozzák a betegségeket. Épp ezért hiábavaló minden próbálkozás ennek megelőzésére, gyógyítására, mivel rossz végén közelítik meg a beteget. Mintha végbélen át akarnának rajta mandulaműtétet végezni.

Ellenben az igazság az, hogy a meghűlés egy tipikus lelki eredetű probléma. Amikor valaki hidegnek érzi, gondolja önmagát és a környezetét, szenved a ridegségtől, elutasítástól, közönytől, szeretetlenségtől, egyedülléttől, és az ezzel együttjáró egzisztenciális problémáktól, akkor ezt a szellemi programozást követve a test elkezdi megvalósítani az adott állapotot: csökkenti a testhőmérsékletet, gyengíti az immunrendszer védekezését, visszvonja az életerőt a perifériáktól (hideg láb, kéz, fej és torok szindróma). A páciens félelmében teljesen begyullad, reszket, ami szó szerint gyulladás, láz formájában realizálódik a testében és ágyba kényszeríti napokra. Az ágyban ugyanis fekvő, a környezetednek kiszolgáltatott helyzetben vagy, ugyanakkor takaró alatt: biztonságban. Plusz taknyos lesz és köhög. A takony: prüszkölés, fújolás az egész világra dühünkben, csalódottságunkban és elutasításunkban. A köhögés: a kimondatlan agresszió kiugatása magunkból (leugatunk mindenkit, mert beszélni már nem tudunk a bajunkról).
Jellemző a társadalom kollektív lelki betegségére, hogy főleg a gyerekek és fiatalok lesznek influenzásak (iskola, önállósodás, munkahelykeresés, saját egzisztencia létrehozása miatti félelmeik és problémáik miatt), illete a nyugdíjasok, öregek (elmúlás, elmagányosodás egzisztenciális félelmei).

A gyógyítás leghatékonyabb módja a lelki melegség megvalósítása és fenntartása. Ha szeretve, elfogadva, támogatva érzem magam, ha jól érzem magam a bőrömben, ha ki tudom fejezni magam beszéddel is a másoknak való hiábavaló ugatás helyett, ha biztonságban érzem magam és nem félek a világtól, az élettől, azaz nem vagyok begyulladva, akkor a testem sem fog begyulladni, az időjárástól és kórokozatoktól függetlenül.

Mindez nem csak elmélet, hanem gyakorlat. Mivel amióta így élek (évek óta), egyszer sem voltam megfázva, noha körülöttem mindenki rendszeresen beteg. De nem ragad rám belőle semmi, mert ellenprogramozok az ő egzisztenciális félelmeikre, aggodalmaikra, amiket nem tudnak átadni nekem. Nem vagyok vevő ilyen hozzáállásra. Ennélfogva nem kell se védőoltás, se orvoshoz szaladgálás, se gyógyszerszedés, se kényszerpihenő, se kamillás gőzölés, se ráolvasás. Semmi. És ingyen van az egész, a gyógyszergyárak legnagyobb bánatára!

Ne higyj nekem! Próbáld ki! Ellenőrizd! Ha működik, add tovább mindenkinek! Nem muszáj egész életünkben balekoknak lennünk és pénzzel tömnünk az orvosokat, gyógyszergyárakat a félelmeink miatt! Toljunk ki velük együtt! És nevessünk jót az egészen! Legyél te is egészség-gerilla! Ugyanez a szellemi megközelítés minden más betegségnél is működik, ha érted a tünetek jelentését, mondanivalóját! És röhögve búcsút inthetsz a dokiknak!

moonshadow 2018.12.13. 02:14:13

Sok manapság a sík hülye aki minden betegséget lelki problémára fog, aztán pont ezek nem oltatják magukat és köhögik pofán az embert a boltban meg a tömegközlekedési eszközökön.
Másrészt tipikus betegség átadók a boltokban a dzsuvás bevásárló kosarak, amiket legutóbb a múlt évben takarítottak és valósággal hozzáragad a koszos fogantyújuk az ember kezéhez, a kilincsek, tömegközlekedési eszközökön a fogantyúk, nameg a tahó emberek akik nem teszik szájuk elé a kezüket amikor taknyosan trüszkölnek, hanem igyekeznek mindenkit megfertőzni.

2018.12.13. 06:28:16

@steery: Te atya úristen. Amikor az ember azt hiszi hogy az ostobaság már nem tudja meglepni - hát mindig van újabb szint.

kvadrillio 2018.12.13. 09:33:10

MERT MUSZÁLY VÍRUSPATRONOKAT ROBBANTGATNI BUSZOKON, ZARÁNDOKOK KÖZÖTT, EGYBKÉNT TÖNKREMENNÉNEK A GYÓGYSZERGYÁRTÓ MULTIK !!!

ÉS EZT MINDIG AZONOS IDŐSZAKRA IDŐZÍTIK !!!
BÁR MOST MÁR KEZDIK NYÁRON IS A MÓCCERÜKET ALKALMAZNI !

egyinges 2018.12.13. 10:00:24

Nagyon jó kis írás az influenzáról, csak a címben szereplő kérdésre nem kaptam választ.

2018.12.13. 11:03:44

@steery:
Én nagyjából 5-6 évente betegszek meg, de ebben benne van olyan is, hogy egyszer romlott kajától kaptam el valami hasmenéses betegséget, 17-31 éves korom között egyszer voltam orvosnál (+1 a jogsi). Viszont idegeskedő típus vagyok, ezért a te elméleted alapján nekem állandóan betegeskednem kellene.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás szerencsére nem így működik, hogy nekem ez meg az volt, tehát ez így vagy úgy jó, hanem reprezentatív mintákon végeznek humán klinikai vizsgálatokat.

2018.12.13. 11:07:21

@moonshadow:
Azért a fogantyúk, kapaszkodók nagyon-nagyon ritka esetben terjesztenek betegségeket, akkor sem cseppfertőzéssel terjedő betegségeket. Ha komoly veszélyt jelentenének, már rég durva járványok lennének Budapesten.

2018.12.13. 11:13:31

@egyinges:
Pedig az egyik felét megválaszolta a cikk: minden évben más változatai jelennek meg a vírusnak, így hiába kaptad el tavaly, vagy kaptál rá tavalyi oltást, idén attól még nem leszel rá immunis, tehát potenciálisan elkaphatod, terjesztheted.

A másik fele, hogy télen az emberek szervezete gyengébb, kevesebb a vitaminbevitel, kevesebbet vannak szabadban, többet beltérben összezárva, ami a vírusnak kedvezőbb terjedési közeg.

steery 2018.12.13. 11:35:54

@Zabalint: A mai orvoslás bizonyítékai épp olyan könnyen cáfolhatók, mint szinte bármi, ezért nem perdöntőek. Ott követték el a módszertani hibát, mint a kutató, aki kitépte a bolha lábait, aztán rászólt, hogy ugorjon. A bolha nem ugrott, ezért a kutató bölcsen megállapította, hogy ha kitépik a bolha lábait, akkor megsüketül.
Attól még, hogy idegeskedsz, nem leszel influenzás beteg. Olvasd el még egyszer, amit írtam: pontosan a felsorolt szellemi állapotot kell előidézned ahhoz, hogy a tested az adott tüneteket produkálja. Nehezíti a nyilvánvaló összefüggés felismerését az, hogy a gondolataink gyorsak, a testünk sejtszintű állapotváltozásai pedig ennél valamivel lassúbbak. Időre van szüksége a testnek, hogy produkálni tudja az adott betegség vagy egészség tüneteket. És közben, amíg vársz az eredményre, nem szabad felülprogramozni a kiadott parancsokat, újabb adott témájú gondolatokkal.
Te inkább hiszel egy reprezentatív mintának, mint a saját tapasztalataidnak?

Baszkikám 2018.12.13. 11:39:35

Szerintem Soros György a hunyó itt is.
Ki más volna olyan gonosz, hogy minden évben milliókat fertőz meg?

2018.12.13. 15:38:55

@steery:
"Te inkább hiszel egy reprezentatív mintának, mint a saját tapasztalataidnak?"

Egyrészt inkább hiszek a reprezentatív mintának, mint egy random kommentelő tapasztalatának, ami egyrészt egyetlen darab mintából áll, amit össze sem vetett ellenpéldával (egy betegeskedő emberrel, vagy önmagán vizsgálva ellenkező inputtal).

Másrészt tudományos kérdésekben inkább hiszek a reprezentatív mintának, mint a saját egyedi tapasztalatomnak ami lehet a véletlen eredménye is, vagy az is, hogs a saját szervezetem elüt az átlagtól.

Egyébként kritizálhatóak a klinikai vizsgálatok, kritizálják is rendesen őket, csak helyette nem még sokkal alacsonyabb bizonyossági szinttel kellene őket helyettesíteni, ahogy te teszed. A megsüketült bolha esetével a te eszmefuttatásod inkább az, ami leírható, szerencsére a tudomány ezzel szemben korreláció esetében nem állít 100%-osan bizonyos ok-okozatot, veled szemben.

]{udarauszkasz 2018.12.13. 15:49:08

@steery: hat en nemsok szeretetet kaptam,ugy 13-27 eves korom kozott,de ez alatt talan ha 2x voltam beteg....

steery 2018.12.13. 17:06:16

@Zabalint: Jogos érvelések, épp csak nem állják meg a helyüket. Ezt a módszert nem én találtam ki, csak nagy munkával én is fölfedeztem, sok-sok ember után, majd rájöttem, hogy ezt már mások is felfedezték, nagyon sokszor az elmúlt évezredek során. Mit gondolsz, a jógik hogy csinálják azokat a trükköket ősidők óta? A szentek és próféták hogy nem lettek betegek a nagy járványok során, miközben ápolták a betegeket? Miért szedett olyan sok áldozatot a spanyolnátha (közvetlenül az első világháború utáni nagy létbizonytalanságban), hogy azóta is fantáziálnak róla a tudósok, hogy ez valami űrből jött mutáns vírus volt? Mit gondolsz, miért nem irtotta még mindig ki az emberi fajt a bolygón mindenfelé tenyésző rengeteg különféle mikroba? Miért nem okozott tömeghalált a SARS, a malacinfluenza, az ebola és a többi kórokozat? A válasz mindre ugyanaz: mert az emberek nagy tömegei nem készek lelkileg ennek a tünetnek a megjelenítésére. Nem így vannak jelenleg programozva. A világ összes járványa mind annak köszönhető, hogy nagy embercsoportok adott módon reagálnak bizonyos hatásokra és adott tüneteket jelenítenek meg. Olyan ez, mint a mexikói hullám a stadionokban: végigmegy mindenkin, aki hajlandó együtt mozogni a kollektívával. Tehát minél individualistább, önfejűbb és sokféle gondolkodású, akaratú egy társadalom, lelkileg és testileg annál védettebb az ilyen kollektív szellemi katasztrófákkal szemben. Nincs ennél tudományosabb igazság.
Amúgy én sem állítok 100%-os korrelációt, meg ok-okozatot, de úgy vélem, a valóság ehhez nagyon közel lehet. Tehát megfelelő programozással kvázi megbetegedhetetlenné formálhatja magát valaki.

@]{udarauszkasz: Nem az a lényeg, hogy mennyi szeretetet kaptál, hanem az, hogy neked mennyi szeretetre van szükséged érzésed szerint és hogyan reagálsz, amikor nem ennyit kapsz, hanem kevesebbet. Például engem sem szeret senki már nagyon régóta, mégis jól vagyok, mert ettől függetlenül én szeretve érzem magam. Noha ennek nincs külső megerősítése. A belső reakció a lényeg, nem a külső hatások.

]{udarauszkasz 2018.12.13. 20:43:41

@steery: hidd el,en 20 evvel ezelott kb annyi szeretetet kaptam,mint a lerosalt kilometerko. 5 evig nem voltam beteg. 2012 vegen viszont a parocskam olyan influenzat hozott haza valamelyik tomegkozlekedesrol, hogy karacsonyra tovabbalmodtam ejjel a Diotorot,39 fokos lazzal. Kb. 1 het alatt kihevertem nagyjabol.
süti beállítások módosítása