Útikalauz anatómiába

7 meglepő tény az alkoholistákról

2018.11.06. 09:31

A száraz november kampány kapcsán összegyűjtöttünk 7 tényt az alkoholfüggőkről.

pexels-photo-681847.jpeg

#1 A rendszeresen alkoholt fogyasztó emberek többsége nem tartja magát alkoholistának

Ám a szakember látja, hogy fennáll a probléma. Egyrészt nagyon fontos, hogy a testsúly nagy mértékben meghatározza az elfogyasztható alkoholmennyiséget. Tehát egy 50 kilós nőnek egy adag, amit egy alkalommal minden gond nélkül elfogyaszthat, az 3-4 cent rövidital vagy 1-1,5 deci bor vagy fél liter sör. Mindaz, amit ezen felül iszik, az már káros a szervezetére nézve. Másrészt a kérdést inkább az érzelemszabályozás és a döntéshozatal felől érdemes megközelíteni. Onnan jobban megállapítható, hogy kinek van problémája az alkohollal. Ha valaki indulatból rossz döntéseket hoz alkoholos befolyásoltság alatt és sűrűsödnek körülötte a ’’cirkuszok’’, az nagyon jól jelzi, hogy problémás ivó.

#2 Az alkoholista nem tudja a pozitív érzelmeit átélni

Az alkoholista nem tud bízni, remélni, hinni és örülni, kesereg, soha nem elégedett, utálja magát, gyanakvó, kritikus és bűntudata van. Csak sajnos a minden nap és/vagy nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók nem tudják, hogy mindezért az alkohol a felelős.

#3 Többféle testi tünete van az alkoholistáknak

A testi tünetek az alkoholéhségben mutatkoznak meg a legmarkánsabban. Tehát az illető nehezen viseli el, ha nem iszik, sóvárog az alkohol után. Manapság egyébként vannak olyan gyógyszerek, melyek ezt a sóvárgást csökkentik. Lehetnek egyéb testi tünetek is: a rendszeresen alkoholt fogyasztó ember lefogy, rosszul néz ki, püffedt, ödémás az arca stb. Az alkohol többek között az emésztésre, keringésre és az alvásra is kihat. Amikor reszket a keze valakinek vagy bőrfekélye van, az már nagyon súlyos, előrehaladott állapot.

#4 Ha egyre több és több alkoholt kíván, az már függőség

A szervezet válasza egy bizonyos kémiai anyagra egy idő után csökken, ha rendszeresen viszik be az adott anyagot, azonos dózisban - ezt nevezzük toleranciának. Emiatt egy idő után növelni kell a dózist, hogy ugyanazt a hatást elérje vele a szer fogyasztója. Ha ez az adag folyamatosan növekszik a kívánt hatás elérése érdekében, akkor a szervezet hozzászokik és elkezdi tolerálni a nagy mennyiségű kémiai anyagot. Ezt a stádiumot már orvosilag is kezelni kell. Ekkor már erős elvonási tünetek is lehetnek.

#5 Az alkoholisták kognitív károsodása lassú folyamat

A figyelem, a koncentráció károsodásával indul, majd főleg a verbális emlékezés és tanulási képesség sérül. Jellemzője, hogy a történések időbeli felismerése, azok feldolgozása, az időészrevevés is hibássá válik. A magasabb kognitív funkciók közül már korán károsodik az absztrakciós készség, a problémamegoldás és az ítéletalkotás.

#6 Az alkoholisták nem gyógyulnak, hanem felépülnek

Nem gyógyulásról beszélünk az alkohol- és más függőségtől való megszabadulás esetén, hanem inkább felépülésről. Akinél a döntéshozatal megalapozott, annak nagyon jó az esélye, hogy absztinens maradjon. De ez még csak a kezdet! Később jön a fekete leves: józannak is kell maradni, ezt viszont már sokan nem akarják. Azt mondják, hogy oké, most leszoktam, de később, egy buliban csak megihatok egy pohár pezsgőt. De nem így van, mert ekkor nagy a visszacsúszás esélye. Sajnos elég sokan vannak, akik visszacsúsznak. Ám nem kell megijedni attól, hogyha valakinek csak harmadik vagy negyedik nekifutásra sikerül tartósan józannak maradnia, mert az absztinencia még csak az anyagmentességet jelenti, de a józanság már egy életforma, egy hosszú távú befektetés.

#7 Ritka, hogy az alkoholfüggők maguktól szakemberhez forduljanak

Inkább akkor kérnek segítséget, amikor a családjuknak vagy a partnerüknek elege lesz. Előfordul az is, hogy a munkahely küldi el egy jó szakemberét, akit ki akar józanítani. Az alkoholisták sokszor hajtogatják, hogy akkor hagyják abba az ivást, amikor akarják. Ha ezt a tagadást nem tudja megtörni az alkoholista környezete, akkor szoktak ultimátumot adni nekik, hogy kezeltessék magukat. Az viszont nem szokott működni, hogyha más dönt helyettük és kényszerből fordulnak szakemberhez. Azok az eredményesebb felépülések, amikor az egyén dönti el, hogy fel akar épülni. A felépülés nagyon kemény munka a betegnek és a családjának is. Minden nap dolgozni kell rajta, de szerencsére manapság ehhez már elég hathatós segítséget tudnak adni az ezzel foglalkozó szakemberek.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.11.07. 13:18:40

1. Na de ha valaki rendszeresen, a leírtnál kevesebbet fogyaszt, akkor jól is gondolja, hogy nem alkoholista, vagy rosszul gondolom?

furious ewok 2018.11.07. 13:33:48

Na ezért nem kéne legalizálni a marihuánát. Sokan méregetik, hogy a fű károsabb-e vagy sem, mint a pia, de arra kevesen gondolnak, hogy ha már egyfajta szerrel ennyire nehezen birkózik meg a társadalom, akkor nem kéne még más szereket is tömegesen elérhetővé tenni. Persze értem, egy rakat pénz van benne, de attól függetlenül veszélyes a dolog.

dr. mesterséges színezék 2018.11.07. 13:50:47

@furious ewok: Az is kérdés, hogy be kellene-e tiltani a biciklit azért, mert motorral sokan halnak meg.

Kertigörény 2018.11.07. 13:59:24

Őszinte leszek. 40 vagyok, 15 éves korom óta szociális nagyivó vagyok. Ez azt jelenti, amit a mai (és régi) fiatalok is csináltak, hogy hetente egyszer, fiatalabb koromban többször, berúgtunk a haverokkal. Igen, bebaszcsiztunk, tehát nem 1-2 sör, hanem sok sör plusz tüskék bőven, stb. Sokszor filmszakadás. Most, így 40 évesen rá kellett jönnöm, hogy óriási addikciója van a piának. Sajnos 1-2 sört most sem tudok meginni, mert egyszerűen ha elkezdek inni, addig kell, amíg már berúgva érzem magam, mondhatni bealszok. Na persze nem olyan durván, mint régen, de nem is finomkodóan. Mondjuk 5 sör, két deci viszki. Nos, lényeg, hogy ráébredtem, hogy 1-2 nappal az ivást követően elképzelhetetlenül nagy vágyat érzek, hogy újra igyak. Szerencsére nem kell nagy önkontroll, mert értelmes ember vagyok, tudom miről szól, tudom, hogy a pia teszi a vágyat és tudatosan ellenállok. Mondjuk 1, max 2 hétig. Aztán csak kell újra legalább pár sör, vagy egy üveg bor. Sokszor mondtam, soha többet nem iszok. De persze 1-2 hét után csak ittam. Mert ezzel tudom levezetni a feszkót. Na ezt csak azért írom, hogy IGEN, szerintem ez a fajta piálgatás is probléma, mert az! A pia kurva addiktív! Sokszor gondolom, ha egyedülálló lennék, nem lennének gyerekek, asszony, stb. akkor tuti alkesz lennék. Szóval odafigyelni!

Dekatlon 2018.11.07. 14:41:08

@furious ewok: honnan tudod?
tipikus sztori
nem ismered, levezeted valami ismertből, elképzeled, félsz tőle

oddball 2018.11.07. 14:42:58

@Kertigörény: "ha egyedülálló lennék, nem lennének gyerekek, asszony, stb. akkor tuti alkesz lennék"

Nem akarok pálcát törni feletted, de így is az vagy. Attól, hogy nem baszol be minden nap, hanem csak hetente egyszer, az még bizony ugyanúgy függőség, legfeljebb kontrollálhatóbb valamivel. Az alkohollal, vagy inkább az emberekkel az a legnagyobb baj, hogy a piálást csak szélsőséges módokon tudják végezni, azaz vagy semmit sem fogyasztva, vagy hullarészegségig vedelve. Bár vallom, hogy aki ez utóbbit teszi, az valójában nem is magát a piát szereti, hanem az általa előidézett állapotot. Mondom ezt úgy, hogy majd mindennap iszok valamit, mert szeretem a jó söröket, borokat, részeg viszont kb szökőévente vagyok. Lehet mértékkel is csinálni, csak valamiért ez keveseknek szokott sikerülni.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 14:55:26

"A rendszeresen alkoholt fogyasztó emberek többsége nem tartja magát alkoholistának"

Mert nem is azok.
Túl van ez egy kicsit fújva.

Vincenzo6 2018.11.07. 14:56:46

@furious ewok: Így is van. Láttam én már elég leépült embert amiatt is, meg rosszullétet, pánkrohamot, elbutulást, zavart viselkedést, sőt, fizikai függőséget. Mindig azok rinyálnak a marihuána legalizációjáért, akik már maguk függők. Az alkalmi fogyasztók, akik mondjuk évente egy-kétszer társaságban fogyasztják, soha nem sírnak miatta.

Vincenzo6 2018.11.07. 14:58:04

@Vincenzo6: és igen, az alkoholt sem tudjuk kezelni az nem érv, hanem ellenérv a leglaizációra. Részben érintettként mondom.

M. N. Attila 2018.11.07. 15:02:07

@furious ewok: És most, hogy a marijuana nem legális, nem elérhető? Csak akkor lesz elérhető ha legalizálják? :D Kis naív... a legalizálás nem azt jelenti hogy elérhetővé teszik, hanem azt hogy nagyobb rálátást és kontrollt kaphat a terjesztés és fogyasztás... És a felvilágosítás is jól jönne, a hozzászólásod háttere is megalapozza ezt az igényt.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 15:05:47

@M. N. Attila:

Az alkoholnál sem a legalitás megléte a probléma, hanem max a reklámozhatóság, vagyis az igény mesterséges felkeltése. De ennek a szabályozásáról nincs szó. Ugyanez lenne egyéb ügyekben is.

werinter 2018.11.07. 15:18:46

Szóval ha valaki hétvégente (szinte minden hétvégén) elmegy kocsmázni a haverokkal és megiszik 3-5 sört akkor az már alkoholista? Főleg ha erre vágyik is? Mert szerintem ezek alapján a legtöbb szociális életet (is) élő ember akkor alkoholista.
Vagy ha minden nap megiszik valaki 1 pohár bort, és nem akarja kihagyni ezt akkor ő is alkesz?

M. N. Attila 2018.11.07. 15:20:38

@p.a: Ez marginális kérdés, lásd a dohányárut. A lényeg az hogy a függőség tünet és nem az alkohol vagy a fű a probléma, hanem az ezt kiváltó ok. Nyugaton a nagyvárosi elszigetelődés, magány, Közép Európában pedig inkább a szociális, megélhetési problémák, a rosszul kezelt mentális problémák... Ráadásul egy szétbaszott társadalom nem tud megfelelő választ adni ezekre a jelenségekre, problémákra.

Barkalot 2018.11.07. 15:35:08

@p.a:

Én olyan söröket iszom, amiket nem reklámoznak, és az átlag ember nem is ismeri őket. Azért iszom őket, mert finomak, ráadásul az általam fogyasztott sörök még csak nem is gyengék mint az ipari kommersz cuccok..

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2018.11.07. 15:35:16

@werinter: Vannak árnyalatai, de amit leírtál, az általánosságban igen, jel az alkoholizmusra.

A függőséget jobban megmutatja az, hogy valaki hogyan reagál az alkohol hiányára, mint az, hogy hogyan viselkedik, amikor iszik. Ahogy a rendszeresség is árulkodóbb, mint a mérték kérdése.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 15:37:29

@Barkalot: Akkor a megjegyzésem nem a te esetedről szól. Azokról, akik azért vesznek meg egy üveg bort, mert látták a plakáton, az újságban és megkívánták, de egyébként eszükbe sem jutott volna. Sokan vannak ilyenek.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 15:42:27

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye):

Azt hiszem, nem is a függőség a lényeg, hanem az, hogy az alkoholfogyasztás (vagy a hiánya) eltorzítja-e a normális életed. Pl alkoholos állapotban vezetsz vagy úgy mész dolgozni, pedig nem lehetne. Esetleg agresszív leszel, amire rámennek az emberi kapcsolataid. Ilyesmi.

Mi van akkor, ha sokat iszol, de nem vagy függő és nincs a fenti torzulás? Az alkoholizmus? Nem. Vagy ha annak hívod, akkor az alkoholizmus nem baj.

Mi van, ha sokat iszol, függő vagy, de még mindig nincs a fenti torzulás? Ez mondjuk nehezen elképzelhető eset, de azért nem árt látni, hogy igazi baj ezzel sem lenne.

Barkalot 2018.11.07. 15:45:27

@p.a:

És mi a helyzet a zugivókkal akik közvetve nem ártanak senkinek, csak otthon, a szoba magányában iszogatnak mondjuk meló után este? De volán mögé soha nem ülnek ittasan, munkahelyre se másnaposan, se részegen nem mennek, tehát a környezetükre tudatosan figyelnek, viszont magányukban meg piálnak?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 15:46:34

@Barkalot:

Hát én is ezt kérdezem.
Szerintem nincs velük baj.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2018.11.07. 16:00:25

@Barkalot: @p.a:

Akinek annyi az élet, hogy munka után álomba issza magát, azt is alkoholizmus.
Még akkor is, ha (ahogy az többen leírták) az alkoholfüggőség nem csak ok, hanem tünet is.

EXTREMEEDITION · https://www.facebook.com/manmadehellblog 2018.11.07. 16:03:08

@Barkalot: Mivel az idő múltával feltételezhetően egyre jobban leamortizálódik a zugivó szervezete és egyre több baja lesz emiatt, közvetlenül fogja terhelni - hozzáteszem feleslegesen - az OEP kiadásait. Hasonló a helyzet a dohányzással. Az állam (=adófizetők) szempontjából piszkosul nagy ráfizetés a káros addikcíók miatti egészségügyi többletkiadás.

ételizésítő 2018.11.07. 16:03:34

Szerintem az alkoholista nem tud megtanulni helyesen írni, mégis írni akar mindenáron.
Lásd pl. a cikk elkövetőjét.

ételizésítő 2018.11.07. 16:11:38

@Barkalot:
Hú, te mekkora király vagy...
Nem, véletlenül sem egy sznob fasz.

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye):
És aki a Juve-MU meccs közben (terve szerint) megiszik 2 sört úgy, hogy már az Inter-Barca meccs közben (ez már tény) is megivott kettőt?
Nem többet, kettőt. Pálinka és más egyéb nélkül, csak sört.

midnightcoder2 2018.11.07. 16:13:00

Én oxigénfüggő vagyok, de nem szeretnék leszokni!

Barkalot 2018.11.07. 16:34:20

@ételizésítő:

Kellemes nyálcsorgást a 200-300 forintos prolisörökre gyökér! :)

Emmett Brown 2018.11.07. 16:37:47

@ételizésítő: otthon egyedül gáz, haverokkal közösen nem.

Emmett Brown 2018.11.07. 16:39:45

@Barkalot: remélem nem a Coronitára (szigorúan citrommal) meg a Guinessre vered magad.

Barkalot 2018.11.07. 16:42:55

@Emmett Brown:

Az lófasz. A Csíki is lófasz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.07. 16:47:34

@midnightcoder2:

Ezzel nagyon megterheled az OEP-et, illetve a költségvetést és mindenkinek nagyon sokba kerülsz.

John Lochte 2018.11.07. 17:09:56

@Barkalot:

te mekkora egy köcsög vagy ....

John Lochte 2018.11.07. 17:11:04

inkább igyatok valamit ...

szepipiktor 2018.11.07. 17:19:16

Baromság!
Az antialkoholista lobbi állítja, hogy a RENDSZERES alkoholfogyasztás önmagában már alkoholizmus, pontosan ugyanolyan iogott nézőpontot képvislenek, mint mondjuk a dohányzásellenesek.
Valódi antidemokratikus, am ami aktivistákra jellemző bolsevik stílusuk messziről felismerhető.
Ez az írás közhelyeket, demagóg nézetreket állít tényekenek.
Nem alkoholista, aki este, melő után megiszik egy sört, azok sem azok, akik felnyitnak egy finom bort és párjukkal beszélgetés közben fogyasztanak, azok sem alkoholisták, akik egy házibulin akár ki is ütik magukat.
Ahogy a dohányzásellenes propagandisták is takakarodjanak mások magánszférájából, az alkoholellenesek is tegyék ezt!
Fogadni mernék, hogy egy antialkoholista életéből én is tudok kiemelni számos olyan szokást, amire ugyanígy ráhúzható egy ideológiai kirekesztés. Például ha a posztoló bő, akkor ott a cipővásárlás, adivat, a piperék és a többi és én is készíthetek kamustatisztikákat, hogy az egy cipő vásárlása is vásárlásfüggőség stb.
Mit monddjunk a buta nők mobilfüggőségére? Egy sör esténként károsabb, mint a napi sokórás pofázás, fészbúkolás és a többi szarság?
Ugorjatok már le az emberek magánszférájáról!

John Lochte 2018.11.07. 17:19:32

az év 364 napján iszok, de szilveszterkor soha.. függő vagyok ? függő a faszom ... kívánom az alkoholt ? kívánja a faszom ... egyedül is iszok ? iszik a faszom ... otthol is iszok ? iszik a faszom ....

szepipiktor 2018.11.07. 17:26:54

@EXTREMEEDITION: Ja oep...
Egy ma már nem élő barátom 40 éves kora előtt már túl volt két infarktuson, leszázalékolták, nyugdíjas lett... Soha nem dohányzott, a pia is a normális szinten.
Menő vállakozó volt, egyszer megnéztük a befizetés/kifizetés nyilvántartását.
Az utolsó 5 évben 1/3 arányban "fogyasztott (például évente szanatórium és a többi) és 2/3 marad a kaszába!!! Azaz egy beteg ember is bőven befizet annyit, hogy akár szívműtétre is fussa belőle.
Jómagam 1980-ban vettem igénybe utoljára orvos, szerencsé vagyok a bajaimat néhány kenőccsel, algopyrinnel és szilvapálinkával tudom kezelni. Szerinted mennyi piusszom van a 38 év alatt???
Amerika tb kelleene!
Fizetsz egy alapot, azért kapsz alapellátást, és a többi a te dolgod! És legyen ehhez biztosítás.
Ennyi!
A közlekedésnél sem büntetni kell a bztonságiövet be nem kapcsolókat, hanem a tb-n keresztül kell szankcionálni, ha nem volt bekötve, nincs biztosítás! Nehogymár a rendőrségi büntetés legyen a megoldás, mi köze bárkinek is ahhoz, hogy meg akarok halni?
Az alkohol, a cigi is legyen ilyen, Aki káros szenvedélyeket űz, hát legyen magasabb a tb-je!
De ne egy csökött agyú neoliberális aktivista döntse el, hogy a pénzebet elihatom-e vagy sem!

Hollandexxonvaldez 2018.11.07. 18:37:33

én sörözök,és mint tudjuk a sör nem alkohol,az élelmiszer,ahogy a bajorok a csehek is tartják,kenyér magyarul.és igen,megiszok naponta 5-6 sört mert szeretem,mert jót tesz az egészségnek.és nekem ennyi kell is,ez kb olyan mint a palacsinta,nekem 2db-al ne bökjék ki a szememet,mikor abból negyedóra alatt 10-15db egy rendes adag.

az ilyen alkoholellenesek agyvizsgálatát vezetném be,hogy alkoholfogyasztás nélkül mennyire pusztult el a normális gondolkodás képessége.

ja és annyira épülök le a sörtől,hogy 45éves létemre aki egy 70kilós csontkollekció volt,majd kicsattanok,normális 85kg-os testsúly a 180-as magassághoz.ha nem söröznék gebe lennék.

Hollandexxonvaldez 2018.11.07. 18:43:23

na meg megnézném az ilyen megmondo emberek,orvosok is vannak köztük,életvitelét,hogy napi 1 adag.....aha,kiváncsi lennék egy buliban rendezvényen csak az ásványvizhez nyul? birom az ilyen hazug emberkéket.ugyanúgy megissza a magáét.

efi 2018.11.07. 18:44:22

Már nulla decinél is több is káros, ráadásul hót felesleges.

Hollandexxonvaldez 2018.11.07. 19:01:07

Amúgy leirom mi a különbség a sörös,az ütős bort ivó meg az alkoholista között:
1.vagyok én sörös.Ausztriában dolgozom,hétfő-péntek.Megveszem a Sparban a 24-es Schwechatert,rendes sör 61cent áron.az nekem hétköznap munka után elég.Hétvégére megyek haza,kert,méhek,stb,egy pack elmegy igy hétvégén.Szivesen innám a Schwechater testvérét a Drehert,de döbbenet hogy otthon 219Ft,és ha mondjuk 24-et vesz az ember akkor is annyi,pedig a 87cent 1db/61cent 24db mintájára kb 170Ft-ba kéne kerülnie
2,szomszéd.veszi a 99-129Ft-os sörutánzatokat+az utcában van egy kocsma,oda egy du 3x is átmegy.Inni a 300+ Ft-os kocsmai sört.Pálinkája is van+a kocsmában is lemegy pár tüske.Miközben én otthon hétvégén óránként-2óránként 1 Schwechater,ő az otthoni söre mellett 3-4x megjárja a kocsmát is.Na ő alkesz

3,a boros,akinek mindegy csak üssön.van egy haver,apja évente kb 1000liter betonérmes bort termel.a betonérem nálam az,hogy az uborka kiugrik belőle,nem issza jóizűen plusz a megivása 1liter után az ember agya meghülyül tőle.ő az a tipus akinél 300Ft/liter a felső határ,az ismerős csaj 500Ft/liter árú finom kékfrankosa már luxuskategória,drága bor,amit meg vittem neki 6 euros 7decis stájer kékfrankost arra pislogott,hogy abból kijött volna 10liter uborkakiugrasztó.nem az iz fontos neki mint nekem a sörnél,hanem a napi 2-3-4liter amitől estére KO.
Na ő a másik tipusú alkesz

Hollandexxonvaldez 2018.11.07. 19:04:02

@efi: javaslom szokj le az oxigénről.rendkivűl káros,oxidációt okoz.

cyanide 2018.11.07. 20:16:15

Alkohilsta az, aki annyit iszik mint mi, csak nem szeretjük.

ételizésítő 2018.11.07. 20:23:29

@Barkalot:
A Csíki sör kifejezetten szar. A Soproni - Borsodi világos szintet sem üti meg.

@szepipiktor:
A dohányzással másokat is mérgezel.
Az alkohollal csak magadat.
Szóval a dohányzásellenes lobbinak kurvára igaza van.

"Egy sör esténként károsabb, mint a napi sokórás pofázás, fészbúkolás és a többi szarság?"
A pofázás, fészbúkolás és "a többi szarság" májkárosító hatását még nem mutatták ki. A sörét már igen.

"mi köze bárkinek is ahhoz, hogy meg akarok halni"
Az, okoska, hogy ha nem vagy bekötve, egy balesetnél másokat is megölhetsz.
Menj el az észboltba, és vásárolj be kurvára, mielőtt osztogatnád.

@John Lochte:
"otthol is iszok ? iszik a faszom ...."
Csak ezért kimész az utcára? :-)

@Hollandexxonvaldez:
"nem az iz fontos neki mint nekem a sörnél"
Aha, az íz a Schwechaternél meg a Drehernél... Vagy viccnek szántad?
Mert ha még Zipfert vagy Ottakringert írsz, azt mondnám, hogy rendben, de ezek...

Csak a yamaha 2018.11.07. 21:11:20

Mindenki iszik..vagy napi 1-2.sör/bor..vagy akármi..Vagy csak hétvégén..(többet..)Az hogy ki valja be(trendi vagy sem éppen..)más lap..Aki boldog azért,aki bánatos az meg azért....Én alkoholista vagyok...(és pszihopata is..)És csak azért mert ezt a sok hülyét így lehet csak elviselni;-)

dekás dezső 2018.11.07. 21:27:32

@Hollandexxonvaldez: Az szép, de legalább Te bevállalod hogy letolsz 2 kocka sört egy hét alatt:) Én befejeztem az ipari piálást, de nagyjából ugyanezt csináltam pár évig, korban is hasonlók vagyunk. 40 felett már necces egészségügyileg _nekem_, egy-két komolyabb sört elnyalogatok hetente, de semmi komoly. A súly is kb passzol, én meg a 180 centimhez visszafogytam 90-ről 75-re mióta nem tolok annyi sört:)

az_igazi_trebitsch 2018.11.07. 21:50:34

Alkoholista az, aki többet iszik, mint az orvosa... :-)

2018.11.07. 22:11:52

@Vincenzo6:
Soha nem fogyasztok marihuánát, de legalizáció párti vagyok.

ételizésítő 2018.11.08. 00:41:34

@Csak a yamaha:
Hiszed vagy sem, ismerek több olyat is, aki nem iszik.
Pedig nem is vezet.

2018.11.08. 10:37:08

@Hollandexxonvaldez:
De bizony, te is alkoholista vagy, nem csak azok, akiket te annak nevezel. Az, hogy még nem jöttek elő egészségügyi problémák, nem jelenti azt, hogy nem fognak. A súlyfeleslegre meg nem tudom miért vagy olyan büszke, ha a sörtől van, akkor nyilván nem izom, hanem zsír. Lesz még nagyobb is a hasad, ha majd a májzsugortól megtelik folyadékkal.

A sört én is szeretem, de mértékkel iszom. Szvsz mértékkel az élvezeti értéke is magasabb. Na meg én pár itteni kommentelővel ellentétben nem vagyok sörsznob, a Schöfferhofer teljesen jó sör, a Dreherrel sincs semmi baj, de szeretem a változatosságot, így sokfélét iszok (a sokféle lageren kívül búzasöröket, barnákat, néha ale-eket is).

2018.11.08. 10:40:23

@ételizésítő:
Én is ismerek olyanokat. Kicsit sarkítás, de alapvetően 3 csoportba sorolom őket:
1. Aki sosem szerette, sosem kívanta, sosem érdekelte. Ezek általában jófej emberek, alkohol nélkül is jól elvannak társaságban, vagy ha befordultak is, magukat adják.
2. Akik elvből nem isznak. Belőlük általában árad a görcsösség, társaságban előadják, hogy ők mennyire lazák pia nélkül is, ami persze már a laikus szemlélő számára is látszik, hogy önigazolás.
3. Leszokott alkoholisták.

2018.11.08. 11:36:54

Hát én esténként megiszom egy-egy sört, ritkán kettőt, hármat már sosem. Buliba évente 3-4 alkalommal megyek, annyira sosem rúgok be, hogy ne tudjak magamról, vagy hogy ne tudjak például gond nélkül hazamenni (nem autóval, mielőtt...). Rövidet évi 2-4 decit iszok, nem szeretem, legfeljebb az átlagon felüli házipálinkát, de abból is egy feles max. a jó íze miatt. Ha ettől alkoholista vagyok, akkor az vagyok, és mélységesen leszarom. Minden embernek megvannak a függőségei, az egyik a májnak nem jó, a másik idegileg készíti ki, a vagy esetleg anyagilag, netán a körülötte élőket teszi taccsra a függőségével. Szóval függőség mentes ember nincs szerintem, nem is kell lennie.

igazi hős 2018.11.08. 12:56:13

@Vincenzo6: Mert annak idején milyen jól működött az alkohol tiltása, ugye? Igazad van, ha legalizálnák a füvet, akkor egy kedves, aranyos csempész és díler megélhetése veszélybe kerülne! Hát nem sokkal jobb, ha náluk van az a pénz, mint ha magyar dolgozókhoz és az államhoz jutna?

ételizésítő 2018.11.08. 14:53:41

@igazi hős:
Most a dohány nagy része esetében is ez a helyzet, pedig legális.
A fű legalizálását csak a függők (narkósok) sürgetik.

]{udarauszkasz 2018.11.08. 16:02:51

Sokan propagaljak itt,hogy az elet nem elet szesz,meg sor nelkul,meghogy az antialkoholistak nem normalisak,vizsgaltatni kene oket. Haaat... Nekem apamat gyakorlatilag a szesz vitt el, meg meg ma is siman elhetne, 20 evvel fiatalabban halt meg,mint az apja. Anyam 2.ferjet tobbek kozott szinten a pia vitte el(meg a valtott muszak), a batyamnak is majdnem a pia lett a veszte. Egy kedves tanitonenim,akinek gyakorlatilag az eletemet koszonhetem,meg el,de durvan leepult. Bocsanat,ha sokakat megsertek ezzel,de en nem iszom. 20.40. szulinapomon,es az eskuvomon eleg volt az az egy-egy korty pezsgo. Ha paran elmevizsgalatot kernek ram emiatt,hat akkor befekszem a tomograf ala,legyen.

2018.11.08. 17:47:28

@]{udarauszkasz:
Semmi baj azzal, ha nem iszol, de azt is meg kellene érteni, hogy nem csak a két szélsőség létezik, az alkoholista és aki nem iszik.

ételizésítő 2018.11.08. 18:16:27

@]{udarauszkasz:
Te tudod. Szerintem sokat vesztesz, vannak nagyon finom italok, csak a mértéket kell tudni. A sokadik pohár ízét ráadásul már úgysem érzed, az már valóban csak az ivás miatt van. Bornál kb. 3 dl, sörnél 2 üveg után már kb. mindegy, mit iszol, a finomságokat nem érzed már. Szóval kb. ennyit érdemes inni az italok íze miatt.
Töményeknél meg talán fél deci, kortyolgatva, de csakis 55 fok alattiakból, 55 fok felett csak azt érzed már, hogy éget, lehet, hogy 50 fokra hígítva finom pálinka lenne pedig.

]{udarauszkasz 2018.11.08. 19:01:42

@Zabalint: anyam is megiszik egy-egy bort naponta,persze az igenyesebb fajtabol. Felesegem se antialkoholista, mindenkinek szive joga,mit iszik. A baj ott kezdodik,amikor masokat is tonkretesz ezzel. Ha apam idoben leallt volna ezzel,(ahogy a batyam tette) az egesz csalad sorsa maskepp alakul. Mostohaapam szinten zenesz.
@ételizésítő: ha nem is ittam bele, de beleszagoltam jopar piaba, a sortol konkretan hanyingerem van, a pezsgo,a bor olyan,mint a romlott gyumolcsle, a rumaroma sutibe meg elmegy. Ki mit szokott meg. Mas nem enne meg a csigat,polipot, kagylot, halikrat, haltejet, vagy akarcsak a spenotot,soskat. En mindet imadom. A palinka, vodka viszont olyan szamomra,mintha beleszagolnek a benzintankba. Tomeny rum(nem az aroma) szinten.

]{udarauszkasz 2018.11.08. 20:29:02

@ételizésítő: nem biztos,hogy rossz,csak mas. Talan a gyerekkori enyhe autizmusbol maradt vissza. Mint ahogy az is,ahogy a latasom is kicsit maskepp mukodik. Vannak dolgok,amire meg csak most kezdek rajonni, micsoda. Meglepve olvastam pl.hogy az emberek az un.szakkad szemmozgas kozben parezred masodpercig nem latnak. Micsoda?? Hogyhogy? En latok. Sot,a nagyfrekvencias lampak fenyingadozasat is kiszurom, a neoncso pl. fahejbarna,es kekesfeher kozott valtoztatja a szinet. Sok auto hatso lampaja kulonbozo sorrendben vibral. A hatos passatomon egyszerre. Sot,a nemet autok joreszen. Igy siman kiszurom,sotetben,hogy az a verda ott 300 m-el elottem a palyan VW konszern szulotte. Seat,odi, foszvagen, skodri. A hallasom is eleg finnyas volt,de mar nem,miota felrobbant a kezemben a tuzijatek 17 evesen, es azota 15000 Hz folott suket vagyok,mint az agyu. Viszont a legkisebb rezdulest kiszurom a foldon, sokszor azt is, ha egy kamion katyuba megy 100 meterrel odebb a haz elott. Tapintas ugyanez, bizonyos mertekig szuretlen info a szurkeallomanyba. Szaglas is hasonlo lehet, altalaban rossz,de idonkent kiszagolom, mivel mosott hajat a felesegem par nappal elotte. (Na,a teafaolajos sampon kib... budos, mint a gazolaj benzin elegy.)

2018.11.09. 10:30:32

@]{udarauszkasz: feleségem pár hónapja talált rá a teafaolajra, jót tesz a bőrének, de én konkrétan hányok tőle, tényleg benzinkút szagú :)

2018.11.09. 11:53:35

@]{udarauszkasz:
A sört konkrétan alig van ember, aki elsőre szereti, ez igaz az alkoholmentesre is. Viszont a sör megszeretésének köze nincs az alkoholizmushoz.
süti beállítások módosítása