Útikalauz anatómiába

Miért tűnnek el a 3-4 éves korunk előtti emlékeink?

2018.08.21. 15:16

Életünk végéig fontosak, meghatározóak maradnak a hároméves korig tanultak, például a szocializáció, az érzelmi kötődések, az anyanyelv. Emlékeink azonban nincsenek ebből a korból, a felnőttek általában képtelenek felidézni bármilyen történést is első életéveikből. Hogyan raktározza az agyunk az emlékeket, mi is az a gyermekkori amnézia?

utikalauzanatomiaba-emlek.jpeg

Bár néhányan állítják, hogy vannak emlékeik csecsemőkorukból, sőt, vissza tudják idézni születésük pillanatát is, a többségnek 3-4 éves kora előttről semmilyen emlékképe nincs. A korai emlékekről rendre kiderül, hogy közvetett emlék, valamelyik hozzátartozó elmondása, a családi legendárium alapján rögzült, esetleg egy jóval későbbi álomfoszlányról lehet szó, vagy akaratlanul is későbbi eseményekből lett visszakövetkeztetve, hogy egy korábbi, hasonló életesemény is „így történhetett”.

Gyermekkori amnézia

Életünk első éveiben, csecsemő- és kisgyermekkorunkban vérteződünk fel azokkal a képességekkel, készségekkel, amire aztán minden további ismeretszerzésünk, érzelmi és intellektuális intelligenciánk, kapcsolataink, egész életünk épül. Ezek az információk, benyomások mélyen belénk ivódnak, de a konkrét események, emlékképek mégis törlődnek az emlékezetünkből. A „gyermekkori amnézia” lényege, hogy míg egy 3-6 éves kisgyermeknek vannak emlékei, nemcsak rövid távúak, hanem a korábbi évekből is, ezek az évek múltával egyre nehezebben idézhetők fel, az első iskolás években, 7-8 éves kor körül pedig teljesen elhomályosulnak, törlődnek. Tízéves kortól kezdve már a kisgyermekkor eseményeit képtelenek vagyunk felidézni, hacsak nem valami különlegesen súlyos trauma miatt vésődött be.

A gyermekkori amnéziát sokan, sokféleképpen magyarázták: Freud a szexuális alapú elfojtást hozta fel a magyarázatul, mások pedig azt, hogy a hosszú távú emlékezet csak három éves kor után fejlődik ki.

utikalauzanatomiaba-emlek-2.jpeg

Új információk szorítják háttérbe a korai emlékeket

A neurológusok arra keresték a választ, hogy miért törlődnek 7-8 éves korunkban a kisgyermekkor emlékei. Arra jutottak, hogy az agyunk 7-10 éves kor között fejlődik a leggyorsabban, az epizodikus memóriáért felelős hippokampuszban gyorsan szaporodnak az új agysejtek, a frissen beépült neuronok között új kapcsolatok jönnek létre, emiatt a régi emlékeket hordozó neuronok háttérbe szorulnak, a hordozott információ károsodhat, törlődhet. Azok a benyomások maradnak meg, amelyet erős érzelmi töltés „konzervál”, így fordulhat elő, hogy balesethez, traumához, félelemhez kötődő eseményekről felidéződnek emlékmorzsák. Amikor, tizenéves korban már nem ilyen gyors az új agysejtek beépülése, a meglévő információkat már nem veszélyezteti az újak rögzítése.

A gyermekkori amnézia jelensége miatt aggályos a kora gyerekkori emlékek felhasználása például büntetőügyekben: felnőttek számára a három vagy négyéves koruk előtt történő események felidézése gyakorlatilag lehetetlen, akármilyen pszichológiai módszert alkalmaznak is az előhívásukra. Érdekesség, hogy - az esetleg memóriavesztéssel járó betegségekben szenvedőket kivéve – nincs lényegi különbség a huszonévesek és a hetvenévesek között a felidézhető kora gyermekkori emlékek korában és mennyiségében. Valamennyi korosztályban átlagosan három és fél éves életkorra voltak datálhatók a legkorábbi emlékek.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.08.22. 08:32:28

"felnőttek számára a három vagy négyéves koruk előtt történő események felidézése gyakorlatilag lehetetlen, akármilyen pszichológiai módszert alkalmaznak is az előhívásukra."

Azért ebben vannak kivételek, lelki truamákat nagyon korai korszakból elő lehet hozni. De az jellemző, hogy a későbbi énállapotból az árnyaltabb, stresszmentes elmékeket nehéz azonosítani... az erős túlélési ösztöneink a fenyegetést jelentő hatásokra erősebben emlékeznek.
És ezért van az is, hogy utólag a negatív emlékek - ha nincsenek lefojtva - szubjektíve fontosabbak felnőttkorban is.

Mérnork 2018.08.22. 11:36:01

Legelső emlékem, hogy rengetegem vagyunk és csapkodó farokkal úszok a cél felé, ahová sikerült elsőnek bejutnom, a többiek meg kint maradtak... ;-)))
Viccet félretéve, nekem van minimum 3 tiszta, jól felidézhető emlékem 4 éves korom előttről.

Lord_M_ 2018.08.22. 13:28:55

Nekem is akad egy par nagyon korai emlekem - nem tulzottan hosszuak, par villanasnyi - illetve van egy komplexebb - de abszolut random
(egy van amikor talan 3 eves lehettem, az valami nagyon aktivan megvan - a hangulat, az emberek, a kaja - a tanyer, es keresztanyam hangja (hogy mit mond azt nem tudom) - de az emlek az nagyon elenk, eleven.
A tobbi az kicsit rovidebb (egyik az amikor uj oviba vittek mert koltozunk (kiscsoport)) - es baromira nem voltam boldok (aka : hiszti), illetve itt emlekszem egy muanyag villamosra amivel jatszottam.
a legkorabbi az valahol masfel eves kornal lehet - akkor meg alltam a kisagyban, es a teve antennat rangattam a falon - hogy ez miert maradt meg azt nem tudom... de semmi ertelme :)

kesobbi (ovis) idoszakbol sokkal tobb van meg, az udvaron jatszas, a fenykepezes, a karacsonyi hangulat - meg rentegeg dolog amivel jatszottam... (dehat az mar 4-5 eves kori emlekek)

Kesobbrol, 5-6-7 eves korombol pedig beszelgetesekre is emlekszem - iskolai, otthoni, barattal...

Gondolom ezek egy resze valamiert megmaradt, aztan atkerult az "uj" memoria kozpontba, de erdekes, hogy ha egy-egy vonalon elindulok, akkor szamtalan uj dolog jut meg eszembe ebbol a korbol... fura, hogy kesobbi 8-12 kozotti idoszakbol mennyivel kevesebb dolgot tudok elohuzni. persze nagy dolgokat igen, de olyan alapos reszleteket mint a korabbiakbol, azt nem...

borszaszto ez az oregedes :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2018.08.22. 14:42:39

Nekem a legkorábbi emlékem hogy anya valamiért elveszi a cumimat. Biztos elég nagy sokk lehet ha máig emlékszem rá. :) Ez olyan 3 éves kor körül lehetett.

Boar. 2018.08.22. 16:16:03

Legkorábbi emlékem, hogy ülök a konyhaasztalnál és undorodva próbálok legyűrni egy pohár tejet. Nem ment. Azóta sem. Lehet, valamiféle traumaként éltem meg, azért rögzült ennyire, mindenesetre azóta is elkap az undor már a forralt tej szagától is.

Arany Liliom 2018.08.22. 19:10:14

Pedig most milyen jó lenne arra visszaemlékeznem, 3-4 évesen hogyan jutottam a méhkaptárhoz, és mennyi méhecske hagyta bennem a fullánkját.

]{udarauszkasz 2018.08.22. 19:12:22

Legkorabbi emlekeim egyike,hogy ejszaka kozepen, valami vilagossag van kint,es vonyit a kutya. A kisagyam helyet,es azonkivul a teljes szulohazamat le tudom irni belulrol, 41 evesen.

Petrusz123 2018.08.22. 20:53:59

Szerintem az emlékek megjegyzésében fontos szerepet játszik a beszéd, vagyis az emlékek szavakkal való megfogalmazása a fejünkben és annak mint olyan 'karakteres' tartalomjegyzéknek a vissza lapozásakor a hozzá tartozó képi érzelmi állapot felidézése

Kunhallmi Agnes 2018.08.23. 08:35:21

A legkorabbi emlekem, hogy Orban Viktor korrupt meg naci es fasiszta, es hogy megszunt a sajtoszabadsag. Ezek orokre bevesodtek.

Soros Gyuri 2018.08.23. 08:43:27

"a többségnek 3-4 éves kora előttről semmilyen emlékképe nincs."

Remek, akkor nyugodtan lehet veluk szexelni, nem fognak ra emlekezni.

]{udarauszkasz 2018.08.23. 10:00:09

@Soros Gyuri: nem biztos. En arra is emlekszem, hogy kiszedtem a racsot a kisagyambol,es a racsdarabbal jatszottam. Ki is akartam maszni,de a fejem nem fert ki rajta.

Privateer 2018.08.23. 10:07:29

Azért tisztán emlékszem hogy 3 évesen jöttünk haza MALÉV-al Burgaszból. Kinézek és mondom, ez nem megy... áll.... nem megy. :D
Meg egy emlék, hogy a taxival befordulunk a Budai Moszkva térről a Csaba utcára, és feltűnnek a városmajori templom fényei.
Najó az első repülés elég jelentős élmény, hogy bevésődjön.

Privateer 2018.08.23. 10:09:15

@Soros Gyuri: Nana!!!! Ezt nem kellett volna. IP-d alapján már rá is kerültél a pedofil figyelő hálózatra! Azért óvatosabban hé!
Kár hogy nincs jelentés funkció.

Tangooo 2018.08.23. 15:54:03

Én tisztán emlékszem, hogy 4 éves koromban elolvastam Az eltűnt idő nyomában-t és az Ulyssest, de bevallom, hogy már csak néhány fejezetet tudnék felidézni szó szerint.

nniicckk 2018.08.23. 23:37:55

Talaltam egy 3 eves kori emleket. Azert biztos az ido, mert egy koltozessel kapcsolatos, es azt tudom mikor volt. Lehetseges hogy mas emlek is van ebbol a korbol, csak azonak legfeljebb sacc per kb plusz minusz 1 ev pontosaggal tudom az idejet meghatarozni. Ez viszont biztos, mert meg a teljesen ures, butorozatlan lakasban szaladgalok ossze vissza, ami bekoltozes utan mar nem volt lehetseges.
süti beállítások módosítása