Útikalauz anatómiába

Összezsugorodik a gyomrunk, ha keveset eszünk?

2018.07.17. 11:36

Elterjedt hiedelem a fogyókúrázók között, hogy elég egy ideig kevesebbet enni, és a gyomruk alkalmazkodik a helyzethez, összeszűkül, és utána kevésbé fogja őket az éhség kínozni. Ez azonban nem egészen így van. Sajnos, míg a nagy evésektől a gyomor tényleg kitágulhat, az összezsugorodására kevésbé számíthatunk.

utikalauzanatomiabablog-endometriozis-tenyek-tevhitek.jpg

A gyomor a nyelőcső és a patkóbél között elhelyezkedő izmos falú, tömlőszerű, üreges szerv. Az emésztőcsatorna legtágabb része, a táplálék átmeneti raktározásában illetve az emésztésben van szerepe. A nyelőcsőhöz kapcsoló része a gyomorszáj, ettől balra helyezkedik el a kupolaszerű fundus, lejjebb a gyomortest, majd a gyomorkapu, amely a patkóbélbe nyílik. A gyomor mérete és alakja a teltségtől függ, hossza 25 cm, szélessége 10 cm, űrtartalma mintegy másfél liter, de jelentős, akár többszörös tágulásra is képes.

Az evés során a feldarabolt és nyállal, emésztőenzimekkel keveredett étel először a fundusba kerül. Ha a szokottnál többet eszünk, vagy olyan gyorsan, hogy a gyomrunk még nem jelzi az agynak a jóllakottságot, akkor a fundus kitágul, nagyobb mennyiséget is képes befogadni. Innen a táplálék a gyomor alsóbb részeibe kerül, majd néhány óra alatt a gyomorsavakkal, enzimekkel kevert gyomortartalom továbbhalad a belekbe. Ekkor – ha nem jön újabb, nagy mennyiségű, nehezen emészthető táplálékadag - a kitágult gyomorrészek mérete visszaáll az eredeti állapotra.

 

Tágulni képes, szűkülni kevésbé

A hangsúly az eredeti állapoton van: a gyomor, különösen a felső, fundus része képes nagy mennyiségű étel befogadásakor kitágulni, majd egy idő után visszazsugorodni az eredeti méretére, de annál kisebb méretűvé nem. Így tehát a fogyókúrázók gyomra sem lesz kisebb űrtartalmú, legjobb esetben az egészséges, a nagy evéseket, az elhízást megelőző normál állapotát nyeri vissza.

A gyomor kitágulása állandósulhat azok esetében, akik szeretnek sokat és jókat enni, és a társasági életük sem képzelhető el nagy sütés-főzések, falatozások nélkül, és azoknál is, akik rendszertelenül esznek, naponta akár több étkezést is kihagynak, majd a napi főétkezés (többnyire a vacsora) alkalmával pótolják a be nem vitt mennyiséget.

Minél gyakoribb a túlevés, annál inkább nő a gyomor űrtartalma, ami ráadásul öngerjesztő folyamat, mert minél tágabb a gyomor, annál többet kell enni, annál nehezebb elérni a jóllakottság érzését.

 

Gyomorkarcsúsító diéta

A tartósan kitágult gyomor térfogata csökkenthető. Egy kutatás szerint például egy napi ezer kalóriát meg nem haladó energia-bevitelű diéta esetén, napi többszöri, kis adagos étkezések mellett egy hónap alatt a gyomortérfogat 27-36 százalékkal csökkent átlagosan.

Tudatosabb, egészségesebb étrenddel sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be a gyomor kitágulása. Többször kevesebbet és jó minőségű ételeket kell ennünk: napi 5-6 alkalommal, de kisebb adagokat enni egészségesebb. Jó tudni, hogy a kalóriában szegényebb, rostban gazdag ételek hamarabb telítik meg a gyomrot, így a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlható. A megfelelő folyadékbevitel is segít, hiszen sokszor akkor is eszünk, feleslegesen, amikor csak a szomjunkat kellene oltanunk.

Nem mindegy az sem, mennyi időt adunk magunknak egy-egy étkezésre! A komótosan elfogyasztott, alaposan megrágott ételből kevesebb is elég, hamarabb megérkezik az agyba a jóllakottságról, a telített gyomorról az inger.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 07:23:56

Azt a saját bőrömön tapasztalom, hogy ha fizikailag nem is megy össze, amikor hosszabb időn át kisebb mennyiséget eszem, akkor alkalmazkodni tudok az új helyzethez, kevesebbel is beérem. Egy idő után fogyni is kezdek, aztán jön a tél, a kevesebb mozgás, unalmamban enni kezdek és goto 0...

registerz 2018.07.18. 08:30:30

Mi a helyzet velem, aki az ízért (is) eszik? Tudok egyszer sokat, és sokszor sokat is enni. És sajna nagy a “belem”.

kvadrillio 2018.07.18. 08:53:30

10 PARANCSOLATBÓL VÁLLASSZ EGGYET KEDVEDRE ÉS MEGGYÓGYULŰSZ ! BY KÁSLERPAPA...:o)

mézesmackócskácska 2018.07.18. 09:47:17

@registerz: mozogni kellene... nem pedig tévé előtt tespedni... az emberek nagyon pici része küzd hormonális problémával ( ezért van elhízva )... a java csak egy lusta disznó... nyafog... de ahhoz egy kényelmes tehén hogy mozogjon...

datam 2018.07.18. 13:24:32

@mézesmackócskácska:

Mennyire ki vagyok akadva ettől a hormonbeteg vagyok szar dumától. Az ismeretségi körben is van ilyen lány, aki erre hivatkozik. De érdekes, sosem műtik a pajzsmirigyét vagy akármit, csak dagad, mint a vitorla. Egyszer már szóvá is tettem, hogy szerintem az a hormonbetegség inkább kanapén fekve zabálás és irgalmatlan lustaság. Persze én voltam a büdös bunkó. 5-6 éve tart ez az állapot nála, 150 centihez mostmár kb 80-85 kilós testtömeg társul. Konkrétan könyebb átugrani, mint megkerülni. Nem is értem a barátom, hogy mi tetszik neki ebben az egészben, miért nem szól rá, hogy kicsit figyeljen magára.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 14:06:20

@datam: te szimplán egy retardált korcs vagy, aminek a lepedőn kellett volna végetérnie...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 14:07:51

@mézesmackócskácska: definiáld a lustaság fogalmát! Lehetőleg úgy, hogy ne keveredjen a depresszióval és egyéb hasonló problémákkal!

ételizésítő 2018.07.18. 15:57:20

Idióta, magadnak mondasz ellent, előbb azt állítod, hogy a gyomor nem szűkül, aztán meg azt, hogy 2/3-ára összeszűkülhet. Ami azért nem jelentéktelen szűkülés.

@datam:
Hála istennek nem műtik a pajzsmirigyét.
Gyógyszeresen szokták beállítani a pajzsmirigyműködést. Pl. a jódozott só is segít valamennyit.
"Nem is értem a barátom, hogy mi tetszik neki ebben az egészben"
Van, aki a kövér nőket szereti. Mi vagy te, ízlésrendőrség?

Nylul 2018.07.18. 16:10:43

@ételizésítő: Továbbra sem megy az értő olvasás, de tudod, én rendes vagyok, segítek: :D
A cikk ezt írja:
1. a normális méretű gyomor nem szűkülhet.
2: a kitágult gyomor havi 27-36 százalékkal csökkenhet, amíg el nem éri a normális méretet.

Szívesen! :D

ételizésítő 2018.07.18. 18:49:15

@Nylul:
Magyarul csökkenhet.
Te meg most is faszságokat beszélsz, mint mindig.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 18:55:52

@ételizésítő: funkcionális analfabétának nevezik az olyat, mint te. Van egy mérete, annàl nem lesz kisebb, hiába éhezel. Ha túltöltöd, kitágul, de onnan is max. az eredeti méretéig zsugorodik, ha egyáltalán...

Bubba Zanetti 2018.07.18. 19:06:06

Arrol nem irt a t blogolo, h felulesekkel es homoritasokkal megerositett (feszesebb,tonusosabb) izomzat (torzs) vajon osszebb nyomja-e a belrendszert vagy ha max olyan lesz a has mint 1-1 top bodybuildernek, hogy nagy de megfeszitve visszahuzodik es latszik a kocka

Nylul 2018.07.18. 19:47:58

@ételizésítő: Nem megy ez neked, de hajrá, pár év múlva jó kezdő leszel! :D

'Te meg most is faszságokat beszélsz, mint mindig.'

Tényleg??
Játszunk itt is: Melyik, hasonló színvonalú beszólásodat keressem elő?

Amikor szerinted a B738-as repülőgéptípus nem létezik?
Vajon azóta is fekvőtámasszal edzel bicepszre?
A légiirányítók, akik csak videojátékoznak?
Tokajnál befagyhat-e télen a Tisza?
Vagy amikor az alukohászathoz is értesz?

Játékszabály: Egyszerre csak egyet választhatsz. :P

ételizésítő 2018.07.18. 19:55:09

@Le a spammerekkel:
Magyarul csökken a mérete.
Azt nem is gondolta senki, hogy gyűszűnyire.
Az olyat meg, mint te, ostoba fasznak nevezik.

@Nylul:
Faszfejkém, az, hogy ostoba vagy, mint a segg, gondolod, hogy mentség mindenre?
Az adott dolgokra az adott helyeken megválaszoltam. Olvass utána.
Már ha tudsz olvasni. Bár kétlem.

Nylul 2018.07.18. 20:02:03

@ételizésítő: Hol válaszoltál? Mutasd meg, különben hazudsz!
Én meg tudom mutatni, hol égtél be, akkor te is mutasd meg, hogy hol lett igazad!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 20:15:23

@ételizésítő: te betegebb vagy, mint wmiki. Mondhatni, retardált. Anyádat sajnálom csak, hogy gyerek helyett téged kapott.

Nylul 2018.07.18. 20:57:13

@Le a spammerekkel: ' te betegebb vagy, mint wmiki. '

Ezen most elgondolkodtam.. 3 ember van, aki itt a blog.hu-n évek óta hinti az igét egy alternatív valóságból beazonosíthatóan. Wmiki, a birca, meg ez az étel01011101bascularis.

Nálam eddig közel egyenlőségjellel szerepeltek az reverse impact factor képletben, most revideálom:

Wmiki alternatív valósága mindössze a tudatlanságából fakad, ő legalább semmihez nem ért, de amellett határozottan maximálisan kitart. Birca saját kis világa kb a chemtrailes Oberle Gáborral egy szinten pendül, ő kitalált egy ellenséget magának, aki ellen vállvetve küzd, ha a szar szart eszik is.

És itt van ez a 0, aki viszont mindenhez ért, sőt, mindenhez is, de még ahhoz is, ami nincs is.

Szóval így végiggondolva, egyetértek. :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 21:08:59

@Nylul: wmiki pszichiátriai eset. A birka egy rosszindulatú, gerinctelen troll, megkockáztatom, a fideSS bérkommentelője, mindenféle elvek, hit stb. nélkül.
Ez az izé meg egy nagyképű tudatlan
Hm... hát végülis igen, nagyjából egyetértünk. :)

Nylul 2018.07.18. 21:40:47

@Le a spammerekkel: Nyilván nem itt kéne kielemezni a blog.hu szemetét, de a birca pont nem bérkommentelő, és nem is fidesz fan. És pont ez a gáz, hogy vannak elvei, sőt, hite, csak egy baromi torz értékrend alapján. Bircát abszolút a jószándéka vezérli, ő hisz abban, amit csinál, csak az ő hite és értékrendje egy wmiki szintű torzításon alapul.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 21:48:06

@Nylul: mióta ismered? Én még az index fórumáról... nem láttam, hogy a rosszondulaton kívül bármiféle elv vezérelné.

Nylul 2018.07.18. 22:00:31

@Le a spammerekkel: Jah, és ételízéwtf..

@ételizésítő: Ez rád is (faszt rád is, inkább csak rád) vonatkozik!

Ennek a csávónak saját blogot kéne csinálnia. Nyelvhelyesség-helyesírás vonalon simán maradandót tudna alkotni egy olyan bloggal, amiben egy-egy posztban szétkap egy index cikket, vagy egy blogposztot. Ebben tényleg jó a srác, csak kár, hogy elpazarolja a talentumot arrogáns hozzászólásaira.
Pedig csak meg kéne próbálni, garantáltan többen olvasnák az első 1-2 hónap után, mint egy-egy 'baromka' felütésű kommentjét.
süti beállítások módosítása