Útikalauz anatómiába

Nem tud aludni? 6 bevált alvássegítő tea

2018.05.29. 18:13

Akik visszatérő nyaki és hátfájdalmakkal küzdenek, gyakran szenvednek álmatlanságtól is, mert a folyamatos fájdalom, illetve a miatta önkéntelenül felvett védekező, görcsös testtartás megrontja a pihentető alvásukat. A gerincproblémákkal és más mozgásszervi bántalmakkal ajánlatos mielőbb szakorvoshoz fordulni, de addig is, amíg azok kezelése eredményre vezet, az alvásgondokkal is foglalkozni kell. Néhány olyan gyógyteát ajánlunk, amelynek nyugtató hatása segítheti a jobb alvást.  

utikalauzanatomiabablog-alvast-segito-tippek.jpg

Vannak olyan problémák, amelyeket enyhíteni szeretnénk, de még nem akarunk gyógyszerhez folyamodni miattuk. Jellemzően ilyen az álmatlanság, különösen, ha az valami más betegség kísérőjelensége. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehetnek az alvást segítő, nyugtató gyógyteák. Érdemes többet is kipróbálni, hogy a számunkra legkedvezőbb hatásút és legjobb ízűt kiválaszthassuk. Természetesen ezeknek a gyógyteáknak az alkalmazása nem gyógyítja az alvászavarok kiváltó okát (legyen az krónikus fájdalom, mozgásszervi elváltozás vagy más, esetleg az életmódban kereshető körülmény), de hozzásegíthet a nyugodtabb éjszakákhoz, a rendszeres, pihentető alváshoz.


6 tea a pihentetőbb alvásért

Kamilla

A kamilla igen sokoldalú, nemcsak fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású, hanem sok más jó tulajdonsága is van, például segít ellazulni és enyhe nyugtató hatású, oldja a szorongást. Az íze sem rossz, különösen egy kis mézzel vagy angolosan tejjel elkészítve.

Citromfű

Kellemes ízű, jó illatú, nyugtató, alvást segítő, idegerősítő, görcs- és stresszoldó hatású tea. Vízhajtó hatása miatt nem közvetlenül lefekvés előtt, hanem korábban érdemes fogyasztani.

Golgotavirág

Évszázadok óta ismert, hogy a golgotavirág hatóanyagai csillapítják az ideges nyugtalanságot, segítik az alvást. Erősebb nyugtató hatású, mint például a citromfű. Ha az aromája nem ízlik, mentával vagy citrommal javíthatjuk az ízét.

Jázminvirág

A jázmin teája, sőt, már az illata is alvásjavító hatású, így az illóolaját akkor is érdemes használni, ha teának mást választunk.

Valeriána vagy macskagyökér

A népi gyógyászat régi, közismert nyugtató, altatószere. Tea formájában kevésbé használatos, legalábbis önmagában, mert az altató, nyugtató teakeverékek elengedhetetlen tartozéka. Sokfajta készítményben is élvezhetjük jótékony hatását.

Levendula

A levendula nemcsak illóolaj formájában népszerű, hanem idegnyugtató, stresszoldó, altató hatású, kellemes ízű és illatú gyógyteaként is. A citromfűhöz hasonlóan vízhajtó hatása is van, ezért egy-két órával a lefekvés előtt ajánlatos fogyasztani.

Teafogyasztáskor azt azért vegyük figyelembe, hogy a teáknál nincs ellenőrzött mennyiség, ennek következtében a hatásuk sem lehet standard.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JorEl 2018.05.30. 19:16:56

Nekem álmatlanság ellen a legjobban a tatratea használ:
www.whiskynet.hu/tatratea_72___betyaros_07_l_72_163

mihamarább 2018.05.30. 19:20:58

Hát a 72-es igazán ütős.

dopamin 2018.05.30. 20:27:55

Én a rumos teát ajánlanám még.
süti beállítások módosítása