Útikalauz anatómiába

Tényleg bepisilhetünk a nevetéstől?

2017.10.17. 09:32

Sajnos, a fenti kérdésre egyértelműen „igen” a válasz. A „ne nevettess, mert bepisilek” mondat meglehetősen gyakran hangzik el, leginkább női társaságban, az elhangzottak ellenállhatatlanul nevetséges voltát, a jókedv fokát érzékeltetve. Pedig a jelenség korántsem vicces, annál is kevésbé, mivel megdöbbentően sokakat fenyeget ez a malőr.

utikalauzanatomiabablog-bepisilhetunk-a-nevetestol.jpg 

A jelenség az orvosi néven stressz-inkontinenciának nevezett tünetegyütteshez tartozik, ami az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletvesztés leggyakoribb formája. Akkor következik be, amikor valami miatt (nevetés, köhögés, tüsszentés, futás, ugrálás, emelés, lépcsőzés, fekvésből felülés stb.) megemelkedik a hasűri, a kismedencei szerveket, köztük a húgyhólyagot is érő nyomás. Ilyenkor, ha a húgycsőt is záró gátizmok nem eléggé feszesek, akkor a hasprés nyomán elcseppenhet kisebb-nagyobb mennyiségű vizelet. A stressz-inkontinencia világszerte igen gyakori, átlagosan a lakosság hat százalékát érinti. Anatómiai okok miatt elsősorban a nőkre jellemző, különösen a több szülésen túl lévő, jelentős túlsúllyal küzdő, középkorú nők szenvednek tőle. A szenvedés kifejezés nem túlzás, hiszen az inkontinens epizódok jelentősen rontják az életminőséget. Az érintett tele van szorongással, az esetleges vizeletelcseppenéstől félve visszafogja magát a mozgástól, tánctól, bizony, még a felszabadult jókedvtől is, betétet használ, sötét, bő ruhákat hord, nehogy kínos „titka” lelepleződjön. 

 

Életmódi okok a záróizom gyengesége mögött

A gátizmok nem megfelelő működése mögött lehet öröklött vagy hormonális változások miatt kialakuló kötőszöveti gyengeség, de legtöbbször életmódi tényezőket találhatunk a hátterében. Nem mindegy, hogy milyen súly nehezedik a medencealapi izmokra, megfigyelhető, hogy az érintettek között nagyon sok a jelentős túlsúllyal, hasi típusú elhízással küzdő nő. A magzat növekvő súlya miatt a terhesség idején átmenetileg csökken a gátizmok feszessége, és a szülés – különösen, ha gátvédelem nélkül történik – szintén hozzájárul ehhez. A civilizáció egyéb hozadékai, a stressz, a mozgásszegény, ülő életmód, a gyakori székrekedés, a vízhajtó hatású élvezeti szerek (koffein, alkohol), egyes gyógyszerek mellékhatása, a köhögésre ingerlő dohányzás is gyengítik az izmok tónusát.

 utikalauzanatomiabablog-eros-nevetes-bepisiles.jpg

Alkalmi malőrből állandósulhat

A stressz-inkontinenciának több fokozatát különböztetik meg: a legenyhébb esetben csak alkalmanként, különösen erős hasprés esetében (nevetés, tüsszentés, görcsös köhögés során) fordul elő, másodfokú, ha futás, aerobic, lépcsőzés, fizikai megterhelés, nehezebb tárgy emelése során is megjelenik, és a harmadfokú, legsúlyosabb esetben már rendszeressé válik, felállás, járás, testhelyzet-változtatás, sőt, már állás közben is. Kezelés nélkül, magától nem múlik el, sőt, a súlyosbodására is számítani lehet.

 

Ne hagyja annyiban!

Nem kell, nem is szabad megvárni, hogy rendszeressé váljanak az inkontinens epizódok, hogy még egy jóízű nevetés is bajba sodorhassa az érintettet. Legfontosabb mielőbb orvossal beszélni a problémáról, mivel tisztázni kell, hogy valóban a záróizmok elgyengülése, stressz-inkontinencia vagy más ok (gyulladás, szűkület, daganat, kő, vagy egyéb betegség) van-e a vizeletvesztés hátterében. Ha a diagnózis szerint a gátizmok csökkent működése felelős a jelenségért, akkor is van mód a kezelésre. A medencefenék záróizmai, a gátizmok a speciálisan erre kifejlesztett intim torna gyakorlatsorokkal ugyanis erősíthetők, a tónusukat jelentősen javítani lehet. A túlsúlyosak esetében sokat segíthet a medencealapi izmokra nehezedő teher csökkentése is, vagyis egy súlycsökkentő diétával a normál testsúly visszanyerése is. Életmódi változtatások is szükségesek: így például a helyes emelési technika elsajátítása, a székrekedés rendezése, a vízhajtó hatású ételek, italok, izomlazító gyógyszerek kerülése mind hozzásegíthet a stressz-inkontinencia megelőzéséhez.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása