Útikalauz anatómiába

Miért pirosodik be a szemünk, ha nyitott szemmel úszunk?

2017.08.01. 09:37

Sokszor tapasztaljuk gyermekeinken, hogy, ha a nyári melegben nyitott szemmel úsznak a medencében, a tóban vagy a folyóban, akkor estére bepirosodik a szemük, és ez az állapot akár napokig is fennállhat. Körbejártuk a kérdést, mi áll a jelenség hátterében, és összegyűjtöttük a leghatékonyabb tanácsokat a probléma megelőzésére.

ogk-hidroterapia.jpg

Uszoda vagy strand után gyakran előfordul szemirritáció: a szem hajszálerei kitágulnak, több vér áramlik rajtuk keresztül, a szemfehérje kipirosodik. A szem látható pirossága irritációra, gyulladásra utal, amelyet kórokozók okozta fertőzés,  vegyi anyagokkal való érintkezés, illetve idegen test, mikroszkopikus sérülés is kiválthat a kötőhártyán. A jelenség azoknál a leggyakoribb, akik szeretnek nyitott szemmel úszni a víz alatt. Míg azonban ez a tengerek búvárkodásra is alkalmas, mély, tiszta vizében különösebb gondot nem jelent, a strandmedencék ezrek által látogatott, klórral kezelt vizében, vagy természetes vizeknél a homokos partok melletti sekély, alaposan felkavart vízben már könnyen okozhat szemproblémákat.

 

Mit rejt az uszodák vize?

Az uszodák, strandmedencék vizén nyomot hagynak a használói: még akkor is kerülhetnének bele a bőrfelületről hámsejtek, verejtékcseppek, a testnyílásokról testnedvek, vizeletcseppek, a legkülönbözőbb kórokozók, ha mindenki aggályos gonddal betartaná a higiénia szabályait. Sajnos, általában ez nincs is így, bizony, sokan kihagyják a fürdés előtti zuhanyozást, és bármilyen gusztustalan, de tény, hogy nem ritkán kerül a cseppeknél is nagyobb mennyiségű vizelet is a vízbe. A sokak által használt medencék vize tisztításra, folyamatosan fertőtlenítésre szorul, amelyet a legtöbb helyen klórral oldanak meg.

 

A vizelet bosszúja

Bár létezik klórérzékenység is, az esetek többségében a strandolás utáni szemirritációt, a kötőhártya-gyulladást mégsem a klór okozza, legalábbis nem közvetlenül. Egyrészt nyitott szemmel a víz alatt úszva a szembe jutó klórtartalmú tisztítószer a szemet védő, lipideket tartalmazó vékony könnyfilmet is oldja, így a szem legkülsőbb rétege, a kötőhártya még védtelenebbé válik a mikroszkopikus sérülésekkel és a kórokozókkal szemben. A szemirritációk hátterében azonban legalább ilyen gyakran lehet az emberi felelőtlenség, a „diszkréten” a vízbe engedett vizelet bosszúja is! A klór ugyanis reakcióba lép a testnedvek, az izzadtság és a vizelet összetevőivel, például a karbamiddal, és eközben az emberi szervezetre ártalmas anyagok, ammóniák, klóraminok keletkeznek. Jó tudni, hogy ezek nemcsak a szem kipirosodását okozhatják, hanem súlyosabb következményekkel is járhatnak, például az asztmások állapotát is jelentősen ronthatják.

 

7 dolog, amit tehetünk a szemirritáció ellen


1. Tartsuk be az uszodai higiénés szabályokat, gyerekeinket is kezdettől szoktassuk ehhez!

2. Víz alatti úszáshoz használjunk úszószemüveget!

3. Strandolás, úszás előtt vegyük ki a kontaktlencsét, mert ha a víz alászorul, többszörösére nő a fertőzésveszély!

4. Ha viszket, ne dörzsöljük a szemet, hanem használjunk irritáció elleni szemcseppet!

5. Kamillás, szemvidító-füves, körömvirágos főzettel való borogatás használhat, de ha nem tudjuk pontosan a szempirosság okát, akkor ne kísérletezzünk gyógyteákkal, nehogy allergiával is súlyosbítsuk a tüneteket!

6. Kíméljük az irritált szemet, védjük az éles fénytől, szennyezett levegőtől, dohányfüsttől, megerőltetéstől!

7. Szempirosság, viszketés, váladékozás esetén, különösen, ha a tünetek egy-két nap alatt nem múlik el, forduljunk szemész szakorvoshoz a pontos ok kivizsgálásáért!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekestobbsegg 2017.08.02. 21:02:00

A legtisztább tengervízben is megtörtént már velem. Mégsem volt tiszta?

kukaberci 2017.08.03. 06:27:52

Érdekes, amíg nem volt előírás a medencék vizének millióféle vegyszerrel való mérgezése - víztakarékossági okokra hivatkozva, hogy csak félévente kelljen cserélni a vizet -, hanem két-három naponta (a kis, meleg vizes medencékben naponta) leeresztették és feltöltötték a medencéket, addig nem volt ilyen probléma sehol az uszodákban. Pedig akkor is pisiltek bele...

Az első „szemjavító” a Komjádi csodamedencéje volt talán 76-ban, ahonnan a napfényre kijőve „sírtunk” vagy fél órát a buszmegállóig elténferegve. Vagy szemcsepp úszás után. Érdekes, a korabeli Sportban és máshol sem volt ilyen gond. Ahogy asztmás úszók sem voltak, mint manapság.

Biztos nincs összefüggésben a vegyszerekkel.
süti beállítások módosítása