Útikalauz anatómiába

Gluténmentes vagy mégsem? 10 alattomos gluténforrás

2017.05.23. 11:08

Puffadás, hasfájás vagy épp hasmenés – a gluténérzékenység ismert tünetei. A kenyér- és tésztafélék mellőzése ellenére sokan továbbra is észlelik magukon a kellemetlenségeket. A jelenség hátterében a rejtett gluténtartalmú ételek állnak. Sokan nem is gondolnák, hogy a húsok, a chipsek, a ricotta, de akár még a kávé és a forró csoki is lehetnek gluténforrások.

utikalauzanatomiaba-glutenerzekenyseg.jpg

Erre a 10 dologra mindenképp figyeljenek a gluténérzékenyek!

Ha betartjuk a számunkra előírt gluténmentes diétát, időközönként azonban mégis jelentkeznek nálunk a gluténérzékenység tünetei, érdemes megkérdezni egy dietetikust a rejtett gluténforrásokról vagy gasztroenterológus segítségét kérni a tünetek kezelésében. Addig is összegyűjtöttünk 10 alattomos gluténforrást, amelyek a panaszainkat okozhatják.

1. Gyógyszerek és táplálékkiegészítők

A gyógyszerek, táplálékkiegészítők gyakran tartalmaznak glutént, ezért mindig kérdezzünk rá orvosunknál, gyógyszerészünknél, hogy van-e glutén a termékben. A gluténérzékenyeknek több B és D-vitaminra, illetve vasra van szükségük.

2. Húsok, húskészítmények

Talán hihetetlennek tűnik, de bizonyos húskészítmények is tartalmazhatnak glutént. A pácolt, fűszerezett, szójaszósszal ízesített húsok mind gluténforrások. A különféle szalámik, májkrémek, pástétomok címkéjén ugyancsak figyeljünk arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak. Ha kíváncsi rá, milyen összetevők tartalmaznak rejtett módon glutént, itt egy részletes listát találhat.

3. Chipsek, rágcsálnivalók, sült krumpli

A burgonyaszirom, a kukoricalisztből készült tortilla és a különböző rágcsálnivalók (pl. földimogyoró, kesudió stb.) elvileg gluténmentesek. A sült krumpli olykor mégis problémát jelenthet, mert bizonyos helyeken liszttel vagy liszt tartalmú fűszerekkel szórják meg. A tortilla és a rágcsálnivalók esetén a veszély – a húskészítményekhez hasonlóan - az apró betűs részben keresendő. Számos ízesítéshez használt fűszer, valamint hosszú fogyaszthatóságot biztosító tartósítószer tartalmazhat glutént, ezért mindig alaposan olvassuk el az összetevők listáját.

chips.jpg

4. Zab

A gluténérzékenységgel küzdők gyakran tesznek fel kérdéseket a zab fogyaszthatóságával kapcsolatban. A zab elméletileg gluténmentes. Azonban ha búza mellett terem, vagy gluténtartalmú gabonákat feldolgozó üzemben dolgozzák fel, akkor sajnos a zab nem marad gluténmentes. Csak olyan zabot vegyünk tehát, amelyet gluténmentesként tüntetnek fel!

5. Alkoholos italok, kávé, tea, forró csoki

Sajnos a különféle ízesített teák, forró csokik, kávéporok is tartalmazhatnak glutént. Az alkoholos italok közül pedig csak a bor és az égetett szeszek a gluténmentesek. A sör ellenben igazi gluténbomba, bár már gluténmentes változat is létezik belőle.

6. Tojás

Tojásból készült ételek akkor okozhatnak gondot a gluténérzékenyeknek, ha nem otthon, magukra főzve készítik el az omlettjüket, hanem vendégségben fogyasztják vagy étteremben rendelik meg. Ilyen helyzetben előfordulhat, hogy a vaj mellett egy kis liszttel „dúsítják” a tojást. Ezért, ha nem otthon étkezünk, a tojásos ételeknél minden esetben kérdezzünk rá az összetevőkre!

fagylalt.jpg

7. Édességek, fagylaltok

Az ízesített fagylaltok, a különféle müzlik, magas fehérje tartalmú szeletek mind-mind tartalmazhatnak glutént, ezért az édességek kiválasztásánál is legyünk körültekintőek!

8. Dobozos paradicsompüré

A készételek gyakran tartalmaznak keményítőt, emulgeálószereket és malátaaromát. Ezek mindegyikében megtalálható a glutén, így a gluténérzékenyek lehetőség szerint kerüljék a boltban vett, konyhakész paradicsomszószokat.

9. Ricotta

A ricotta nem túró, hanem annál jóval édesebb és kérelmesebb tejtermék. Meglepő lehet, de a legtöbb ricottát gabona alapú ecettel készítik. Válasszunk helyette inkább mascarponét, esetleg túró és mascarpone keverékét.

ricotta.jpg

10. „Gluténmentes” rántott húsok, pizzák

Hiába készül valami gluténmentes lisztből, ha az eljárás során egy olyan pulton gyúrják a tésztát, amelyen korábban búzalisztes pizzát nyújtottak, vagy olyan olajban sütik ki, amelyben előtte nem gluténmentes alapanyagok voltak.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hümhüm 2017.05.24. 17:36:04

Kiegészíteném a felsorolást az alábbiakkal:
-egyes krémtúrók (nézzük meg a csomagoláson, hogy mit tartalmaz)
-egyes kenhető sajtkrémek,esetleg vajkrémek
-egyes csokoládék vagy annak látszó "tárgyak" (összetételt ellenőrizni kell)
-egyes cukorkafélék (főleg a töltött cukorkák)
-többféle mártás, salátaöntet (étteremben soha ne kérjünk ilyen ételeket!)
- egyes pudingporok (összetételt ellenőrizni)
....és ezeken kívül minden olyan étel, ennivaló, amelynek az összetételében fel van tüntetve (amelyeket nem tudunk ellenőrizni, azt a gluténra érzékenyek ne egyék meg, ezt meg kell szokni az érintetteknek)
süti beállítások módosítása