Útikalauz anatómiába

Hallott már a fitymatornáról? Most fog!

2017.05.02. 14:33

A fityma a hímvessző végén lévő bőrköpeny, amely a különösen érzékeny makkot védi. Kisgyermekeknél - az édesanyák őszinte riadalmára - meglehetősen gyakran jelentkezik fitymaszűkület, amikor ez a bőrdarabka a tisztálkodás során nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Mikor jelent ez problémát, előfordulhat-e "nagyfiúknál" is, és kezelhető-e "fitymatorna" segítségével? Eláruljuk!

utikalauzanatomiaba-fitymaszukulet.jpg

A fitymaszűkület nem ritka: lehet elsődleges, veleszületett rendellenesség, és lehet másodlagos, szerzett is, amely ismétlődő gyulladások, sérülések, hegesedés következtében bármelyik életkorban kialakulhat. Az életkor sem mindegy: a csecsemők és a két év alatti kisfiúk esetében önmagában az, hogy a fityma nem húzható hátra, még nem feltétlenül kóros jelenség, hiszen az esetek nagyobb részében egyszerű letapadásról van szó, amely idővel magától is oldódhat.

 

Amiért a fiús szülők aggódnak

Ezt a gondot a szülők fürdetésnél szokták észrevenni, amikor az esetleg a fityma alá került váladékot szeretnék lemosni. Nagyon gyakori jelenség, a félévesnél fiatalabb fiúcsecsemők nyolcvan százalékánál nem húzható hátra a fityma. Szerencsére aggodalomra nincs ok, hiszen ez jórészt még nem kialakult szűkület, hanem ún. természetes, sejtes letapadás, amely az esetek nagy többségében egyéves korra magától megoldódik.

A szülők a fürdőkádban végzett óvatos „fitymatornával” (a vízben felpuhult bőr kíméletes, nem fájdalmas hátra-tornázásával) segíthetik ezt a folyamatot. Erőltetni azonban a fityma hátrahúzását nem kell, nem is szabad, mivel ez a kicsinek nemcsak fájdalmas, hanem nagyobb bajt, sérülést is okozhat. Ha a csecsemő egyébként láthatóan rendben van, fájdalom, láz, gyulladás nem jelentkezett, ívben, legalább gyufaszálnyi sugárban tud pisilni, akkor egyéves korig bátran várhatnak ezzel a problémával. Ha addigra nem oldódik meg, legjobb, ha szakemberhez, urológushoz fordulnak, aki eldönti, van-e teendő. Az enyhébb eseteket a szakorvos ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel kezeli, műtétre többnyire csak akkor van szükség, ha a letapadás vizelési problémákat okoz, vagy szűkülettel is párosul.

Más jellegű elváltozás a fitymaszűkület, amikor nem letapadás, hanem az előbőr szűk volta korlátozza vagy akadályozza meg a fityma hátrahúzását. Idővel ez a gond is sokat enyhülhet, a kicsik egy része 2-3 éves korára ki is növi. Fontos, hogy semmiképpen ne próbálkozzanak ennek otthoni megoldásával, házi „fityma-feszítéssel”, mert ha sikerül is, nagyon fájdalmas lehet a gyermeknek, illetve maradandó sérülést okozhatnak vele. A két probléma, a letapadás és a fitymaszűkület együtt is felléphet.

Ha nem múlik el magától, szakorvosok a letapadás feloldását kétéves, a fitymaszűkület megoldását célzó kisműtétet három éves kor körül tartják elvégzendőnek. Az ambuláns műtét során a szűkült fitymagyűrű kisebb bemetszésével, ún. dorzál incízióval, vagy a heges, szűkült bőr teljes eltávolításával, cirkumcízióval, körülmetéléssel oldják meg a problémát.

utikalauzanatomiaba-fitymaszukulet-kezelese.jpg

Nagyfiúknál is előfordulhat

A másodlagos, szerzett fitymaszűkület oka lehet cukorbetegség, ismétlődő gyulladások, nemi betegségek. Ezek következtében a fityma bőre megkeményedhet, berepedhet, hegesedhet, rugalmatlanná válhat, relatív, csak izgalmi állapotban jelentkező illetve abszolút, nyugalmi állapotban is tapasztalható szűkület alakulhat ki. A fitymaszűkület gondokat okozhat a közösülésnél is, fájdalmat, merevedési zavarokat okozhat, sőt, extrém esetben még a vizelést is akadályozhatja. Mivel a szűkület miatt a fityma alatt felgyűlhet a pangó váladék, ami ideális táptalaja a baktériumoknak, ez újabb ivarszervi és húgyúti gyulladásoknak kiindulópontja lehet. Az elhanyagolt fitymaszűkület többszörösére emeli a rákos elváltozás kockázatát is. A fitymaszűkületet szakorvos – a gyerekekéhez hasonlóan – egy helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan is elvégezhető kis beavatkozással hamar meg tudja oldani. Ezt a műtétet halogatni semmiképpen nem érdemes, mert sok testi-lelki gondot, kellemetlenséget lehet elkerülni vele.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.02. 23:56:50

nem kell abbahagyni a fitymatornát, az a biztos

vmelka 2017.05.03. 09:26:51

Mi a 3 éves kisfiunkkal az egyik legnagyobb szaktekintélynek számító orvosnál voltunk a problémánkkal és ő egyáltalán nem javasol ebben a korban semmilyen beavatkozást, mivel 6-7 éves korig ez magától megoldódhat. Csak Magyarországon paráztatják rá a szülőket erre a fitymatémára, a skandináv országokban pl. 12-13 éves korukig "rá sem néznek" a fitymára, csak akkor műtik, ha szexuális problémákat okoz a dolog. Kicsit túl van ez lihegve szerintem...

Terézágyú 2017.05.03. 10:49:43

a fiúknak kötelező a szűrővizsgálat. ha addig nem derült ki, akkor ott majd ki fog.

FlybyWire 2017.05.03. 11:10:08

3 évesen műteni? Éktelen baromság!

@vmelka: pontosan, ma már ez a helyes hozzállás: akár 10-12 éves korig is előfordulhat részleges letapadás, ami teljesen normális.

Mighty 2017.05.03. 12:28:06

A fiam idén lesz 12 és kb mostanra szűnt meg neki a fitymaszűkület vagy letapadás. Gondot sosem okozott neki, csak rossz volt látni, hogy nem tudta teljesen hátrahúzni a fitymát.

zuulululu 2017.05.03. 14:18:58

Nekunk a haziorvos azt mondta NEM IS SZABAD 1 eves koraig megprobalni lehuzni a bort - mert serulest okozhat.

Erre a cikkben: "...akkor egyéves korig bátran várhatnak ezzel a problémával..."

???

Plumper_ 2017.05.03. 15:15:40

@FlybyWire: a sötét középkorban semmilyen higiénia nem volt, de már akkor is tovább éltek azok, akik körülmetélték a fiaikat, rendszeresen kezet mostak és csak rituálisan és fizikailag is tiszta állatokat ettek.

2017.05.17. 01:44:09

@Plumper_: a rituálisan tiszta állat az koránt se jelenti a tényleges tisztaságot. Gyerekkoromban mi kóser hentesnél vásároltunk, mert az esett útba, de annyi legyet húson azóta se láttam. A higiénia az egy más dolog.

Az meg egy mítosz, hogy a körülmetélt pénisz egészségesebb. A dörzsölésnek kitett makk rengeteg durva fertőzés forrása.
Az evolúció nem véletlenül nem tüntette el a fitymát.

A rituális tisztálkodás is kétes értékű, pont a muszlim országokban olyan durva higiéniai állapotok vannak ma is, amik hányingerkeltőek. Egyiptomban, Marokkóban jártál-e már? Annyi gennyes lábú, fogatlan, rohadó fogú, fertőzés miatt megvakult, nyomorult embert sehol se láttam még.
Halal hentesnél is arrafelé láthatsz legyek által köpött kecske, birka tetemeket. Rituálisan lett levágva, véréről leeresztve, de hogy a higiéniára annyira nem adnak arrafelé, az biztos.
Ellenben egy muszlim számára tisztátalan sertés besózott sonkája vagy zsírban eltett oldalasa eláll hónapokig.

A kézmosás hasznos, ezt aláírom. De a középkorban pont a közfürdők voltak a fertőzések melegágyai, ugyanis a víz nem volt klórozva.

Bölcs of the Haza · http://csigafasz.blog.hu/ 2017.07.09. 21:26:21

Lehet szidni itt (is) a körülmetélést végző népeket, de tény, hogy már megint túljártak az eszünkön, ugyanis többek között a méhnyakrák náluk ismeretlen betegség.
Persze mindenki tökéletesen megmossa szex előtt is, meg gumit használ és senki családjában nem volt még nő akinek méhnyakrákja lett volna, meg beoltjuk ellene a kislányokat is...
Lehet, hogy jó az oltás is, de a körülmetéléstől se kell idegenkedni, egy csomó előnye van és pont kevesebb fertőzést lehet elkapni így mint fitymásan ;)
Mondjuk főleg azon ellenzik akiknek nincs összehasonlítási alapjuk, nekem felnőtt koromban csinálták és semmi hátrányom nincs belőle.
Peace
süti beállítások módosítása