Útikalauz anatómiába

9 tévhit és tény a horkolásról

2016.08.23. 10:31

Nem szabad lebecsülni, hogy a horkolás mekkora kellemetlenséget okoz az érintettnek és családtagjainak, de ennél talán még fontosabb, hogy ez az alvászavar többfajta betegség jele illetve kiindulópontja is lehet. A horkolással kapcsolatban jó néhány téves beidegződés van a köztudatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket.

utikalauz-anatomiaba-horkolas.jpg

1. Tévhit: Szinte mindenki horkol, ez egy normális állapot!

Tény: Bár valóban sokakat, majdnem minden második felnőttet érint, a horkolás nem normális állapot, nem szabad bagatellizálni. A horkolás, különösen a légzéskimaradással járó alvási apnoé annak a jele, hogy az illető légútjain valamilyen akadály merült fel, küzdenie kell a folyamatos levegőhöz jutásért. Gyakori például, hogy a nyelvcsap vagy a lágy szájpadlás izmai elernyednek, „belóg” a levegő útjába, így a beszívott levegő mintegy rásimítja a garatra, elzárva a légutat. A légzéskimaradások során csökken a vér oxigénszintje, ennek jelzésére az agy riadót fúj, az alvó egy pillanatra felébred, az izomtónusa helyreáll, így rövid idő alatt elhárul az akadály. Ezek a mikroébredések azonban nagyon megterhelik az illető keringését, egész szervezetét, megakadályozzák, hogy a pihentető mélyalvás szakaszába kerüljön. Fáradékony, aluszékony lesz, teljesítménye csökken, súlya gyarapodik, hosszabb távon pedig szív- és érrendszeri betegségei alakulhatnak ki.

2. Tévhit: A horkolás csak az érintett egészségére van hatással.

Tény: A horkolás hatással van a horkolóval együtt alvó családtagokra is, nemcsak a komfortérzetükre, hanem az egészségükre is. A horkolás hangereje mintegy 60 decibel (mint egy porszívóé), de egyeseknél elérheti a 80 vagy akár 90 decibelt is, ami már egy ipari üzem zajszintje. Így a partner éjszakai pihenését is tönkreteszi a horkolás, amely hosszú távon veszélyes lehet az egészségére is.

3. Tévhit: A horkolás az orrhoz kapcsolódik, így ha az orrjáratok átjárhatóak, meg is szűnik.

Tény: Az orrdugulás, például a megnagyobbodott orrmandulák valóban súlyosbítják a horkolást és az alvási apnoét, de nem ez az elsődleges okuk. Az orrmandula műtétek például az apnoé eseteknek csupán egy tizedét oldják meg.

4. Tévhit: „Jól vagyok, és tudnék róla, ha horkolnék!”

Tény: Nem biztos, hogy így van: mivel az alvási apnoé mikroébredései nem mindig tudatosak, sokan nem is tudnak arról, hogy ők is érintettek. Ha napközben fáradékony, aluszékony, nehezen koncentrál, valószínűsíthető, hogy alvászavarai vannak, amit legbiztosabban egy alváslaboratóriumi kivizsgálással tisztázhat. Ha felmerül a gyanú, mielőbb tenni kell ellene, mert az alvászavar konkrét veszélyt is jelent: az ebben szenvedők gyakrabban okoznak közlekedési és munkahelyi balesetet is.

utikalauzanatomiaba-horkolas.jpg

5. Tévhit: Ha sikerül lefogynom, megszűnik a horkolás is.

Tény: Megér egy próbát, mert valóban, a laza kötőszövetek, a nyaki zsírrétegek is okozhatják a horkolást. Fontos tudni viszont, hogy alvási apnoé mellett még nehezebb fogyni, mert a rossz alvás maga is hozzájárul a súlygyarapodáshoz.  

6. Tévhit: Nincs összefüggés az alvászavarok és az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió között.

Tény: Nem így van: egyre több egészségi problémáról mutatják ki a kutatások, hogy a rossz minőségű és elégtelen alvás súlyosbítja azokat. A légzésleállások miatti vérnyomás-ingadozás, a töredezett alvás miatti anyagcserezavarok, keringési gondok súlyos betegségekhez vezethetnek.

7. Tévhit: Az álmos nappal, aki éjszaka kevés időt tölt alvással.

Tény: Nemcsak az alvásra szánt idő mennyisége számít, hanem az alvás minősége is. A nappali aluszékonyság hátterében legtöbbször fel nem ismert alvászavar áll.

8. Tévhit: Az alvási apnoé csak az idősebb, túlsúlyos férfiaknál fordul elő.

Tény: Nem így van, akár fiatal, vékony nők, sőt gyermekek is lehetnek érintettek valamilyen légúti eltérés, akadály következtében, például az orrmandulák vagy a nyelvcsap megnagyobbodása miatt.

9. Tévhit: A horkolás egy olyan sorscsapás, amit nem lehet kezelni, együtt kell élni vele.

Tény: Az alvászavaroknak, köztük az alvási apnoének többféle kezelési módja van. Alvásspecialista szakorvos személyre szabottan tud segíteni a legmegfelelőbb terápia kiválasztásában, ami lehet gyógyszer, légzéssegítő segédeszköz, szükség esetén műtéti beavatkozás is, aszerint, hogy az adott esetben milyen gondok állnak az apnoé hátterében.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2016.08.23. 18:35:42

A háton alvás miatt horkolunk. A gravitáció miatt kinyílik a száj, túllégzünk, a hörgők befeszülnek, oxigén hiány lép fel. Akik álmukban halnak meg vagy végelgyengülésben, így mennek a másvilágra.

BéLóg 2016.08.23. 18:58:07

A horkolás életveszélyes lehet, ezért el kell menni a teljesen ingyenes alváslaboratóriumok egyikébe és ellenőriztetni az állapotunkat.
Senki ne várjon ezzel egy percet sem, el kell menni a körzetihez és beutalót kérni!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.08.24. 10:11:13

Horkolok

Oly hangosan horkolgatok,
Mint egy kirgiz fűrésztelep,
Légrezgés köröttem a tok,
Saját zajom hajig belep.

El-elmarad légvételem,
S agyam oxigénhiányos.
Ki szerint ez nem lételem,
Rázza meg a Jedlik Ányos!

Éjjel tán légszomjan haljak?!
Álljon meg bennem a nyelet,
S legyek marsi csészealjak
Által lelt fúlt földi lelet?!

Soha! Inkább abbahagyom
S csendben alszom, no meg mélyen!
Horkolás sírt borítsa gyom,
S légzőmaszkom soká éljen!

„Mi ez a gipszeletlen ízlésficamtól megnyomorodott szellemi torzszülemény?! Mi ez a celebshowból visszamaradt kiürítetlen irodalmi éjjeliedény?! Ha Frady Endre úgy horkol, ahogy költ, akkor jaj annak a lakótelepnek, ahová befészkelte magát! Anyám szerint kereshetnénk a neten egy aranyos gyerekkori képet a kis dinamógatyás Jedlik Ányoskáról, de a tekintetem hatására inkább felvette a méregdrága CPAP légzőmaszkját és elment aludni. Így legalább ő nem horkol!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Milyen csészealjak?! Egy saját magam által felkonferált bulvárhír miatt egy főzőműsorban törjem össze a csészekészletemet a Palik Laci fején, mert nem tudok aludni a horkolásától?! Ez nagy marhaság lenne, de első a nézettség!” /Marsi Anikó, bulvárceleb műsorvezető/

„Alvási apnoéja van költő úr?! Nekem is az volt, de szerencsére orvoshoz fordultam és a betegséget a beteggel együtt megszüntető Dr. Guillotin egy csapással megszüntette a panaszaimat!” /Maximilien de Robespierre/

„Szerkezetemmel egy pillanat alatt lenyisszantom az önök fejét, és meg sem fogják érezni! Legyenek önök is elkötelezett guillotine használók!” /Dr. Joseph-Ignace Guillotin/

„Mi ez a fejetlen kommentelés?! Mi ez az agyatlan rímhalmaz?! Költő úr, magát a horkolásával együtt már rég be kellett volna tiltanom! Itt az idő, most, vagy soha! Tűz! Ja, az még a régi munkahelyemen volt? Na jó, akkor csak NEM ENG.!” /id. Csávás Kálmán, nyugalmazott hóhérparancsnok és tiszteletbeli betanított főcenzor/

„A guillotine nem humánus, hiszen az áldozat már jóval korábban tudja, hogy meg kell halnia. Az én áldozataim azonban egyik pillanatban még a másnapi bűncselekményüket és a monte-carlo-i nyaralásukat tervezgetik, a másik pillanatban pedig már anélkül, hogy észrevennék, a fejük már teljesen máshol száll, mint amerre ők fekszenek. Egy rúgás az egész!” /Chuck Norris/

„A makszból veszi ki a zokszigént, teccikérteni?! Brit tudósok már régesrég megállapították, hogy az oxigén sejtméreg! Nade ezt hogy magyarázzuk el a tüdőnknek, he?! No, aludj békében Költőbá!” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„LÁGY A SZÁJPADLÁSA? HORKOL? VEGYEN MOSÓMEDVÉT! VOLT EGY SÓGOROM SLASNYI TROPÁNCSKÁN, AKI ZÁRVA TALÁLTA A MOSÓMEDVE BOLTOT, ÉS AHELYETT, HOGY MEGVÁRTA A VOLNA A NYITÁST, INKÁBB HAZABICIKLIZETT, LEFEKÜDT ALUDNI, DE ÚGY HORKOLT, HOGY RÁSZAKADT A PADLÁS! MAJDNEM MAGHALT OTT HELYBEN, DE SZERENCSÉRE A MENTŐ IDŐBEN ÉRKEZETT ÉS CSAK A MOSÓMEDVE BOLT ELŐTT ELHALADVA LEHELTE KI A LELKÉT, MERT A KANYARBAN KINYÍLT A MENTŐ AJTAJA ÉS Ő BEZUHANT A MOSÓMEDVÉK KÖZÉ A KIRAKATBA! RONDA EGY HULLA VOLT, DE A TEMETÉSE SZÉPRE SIKERÜLT!” /Pepin bácsi, a Sörgyári Capriccio üvöltő sógora/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/05/horkolok.html
süti beállítások módosítása