Útikalauz anatómiába

5 jótanács a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez

2016.02.02. 11:59

A hazai halálozási statisztikák élén a szív-érrendszeri betegségek állnak, pedig ezek jó része „rajtunk múlik”, helyes életmóddal, odafigyeléssel megelőzhető lenne. Kardiológusok összefoglalták a legfontosabb kockázati tényezőket, amelyek elkerülésével legalább a felére lehetne csökkenteni a szív-érrendszeri betegségek miatti halálesetek számát.

dreamstime_m_61365929.jpg

Megdöbbentő, elgondolkodtató tény, hogy a szív és érrendszeri események, mint pl. a szívinfarktus, és a stroke kialakulásának kockázata jórészt az egyéni életmódon múlik. Ezek a betegségek többnyire 5, megelőzhető kockázati tényező következtében alakulnak ki. Ha ezeket a körülményeket ki tudnánk küszöbölni, jó eséllyel akár évtizedekkel is meghosszabbíthatnánk az életünket! Hogyan lehet ezt elérni? A fejlett világ számos országában kampányokkal és hatósági szabályozásokkal harcolnak a dohányzás visszaszorítása érdekében szorgalmazzák a rendszeres testmozgás „divatba hozását, népszerűsítik az egészségesebb közétkeztetést, az élelmiszeripari termékek összetevőinek jelölésével ismertetik az ételekben rejlő egészségünkre káros anyagok jelenlétét, A szívbarát életmód azonban elsősorban egyéni elhatározáson múlik. Nézzük a legfontosabb kockázati tényezőket és azt, hogy milyen lépéseket tehetünk az ellensúlyozásukra!

1. Figyeljen oda a koleszterinszintjére
A koleszterint, legfőképpen az LDL koleszterint túl magas szintje nagyon veszélyes, mert hajlamos plakkokat képezni és lerakódni az érfalba. Ezek a plakkok szűkítik az ér átmérőjét, sőt, teljes elzáródást is okozhatnak, ezáltal szívinfarktust vagy agyi érkatasztrófát, stroke-t váltva ki. Ajánlott a vér koleszterinszintjének ellenőrzése évente egyszer. Ezt egy laboratóriumi vérvizsgálattal megteheti bárki aki. A táplálkozással bevitt koleszterin csökkentéséért ajánlatos kerülni a zsíros húsokat, zsiradékban sült ételeket. Válasszunk például a vörös húsok, így a sertéshús helyett hal, csirke, pulykahúst, és használjunk zsírszegényebb konyhai technológiákat, például párolást, főzést, csőben sütést.

2. Vegyen részt vércukorvizsgálaton
Egyre többeket érint a 2-estípusú diabétesz, ami egyben a szív- érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. Ha a rutin vércukorvizsgálat során a normálisnál magasabb vércukor értékeket mérnek ajánlatos orvossal konzultálni, ilyenkor többnyire még lehet tenni a diabétesz kialakulása ellen. Ebben, az ún. prediabétesz állapotban a testsúly normalizálása, megfelelő diéta, kontrollált szénhidrátbevitel és a napi rendszeres mozgás, séta segíthet elkerülni a cukorbetegség kialakulását.

3. Ellenőrizze rendszeresen a vérnyomását
A tartósan 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomás károsítja a szívet és az érrendszert. A vérnyomás karbantartása a kardiovaszkuláris betegségek elkerüléséhez elengedhetetlen. A vérnyomás szintje is befolyásolható életmód-változtatással, például szívbarát (zsírokban, cukorban, sóban szegény, rostban gazdag, vitamindús) étrenddel, stressz kezelő technikák elsajátításával, testsúlycsökkentő diétával, mozgással. Ha az orvos gyógyszeres kezelést rendel, azt fegyelmezetten alkalmazni kell.

4. Harcoljon a túlsúly ellen
Ha testtömeg-index 30-nál magasabb, itt az ideje a változtatásnak, egy egyénre szabott testsúlycsökkentő diéta és megfelelő, rendszeres testmozgás következetes alkalmazásának. Az elhízás olyan állapot, amelynek kezeléséhez a változó divatdiéták, baráti receptek helyett a leghatékonyabb szakemberek, dietetikusok, orvosok és trénerek segítségét kérni.

5. Hagyja abba a dohányzást
Minél régebben dohányzik, annál magasabb a szívbetegségek kockázata. De leszokni sohasem késő, és a haszna is néhány hónapon belül látható lesz az egészségi állapotában, tüdőkapacitásában, erőnlétében. Orvosa segít eldönteni, hogy melyik dohányzásról való leszokást támogató módszer legalkalmasabb az Ön számára.

A felsorolt öt tényező kiküszöbölésével jó eséllyel megállíthatjuk az érrendszer károsodását, megakadályozhatjuk, hogy az életünket szív-érrendszeri katasztrófa rövidítse meg. Az egészségesebb étrend, a rendszeres mozgás, az önkontroll és az időszakos kardiológiai ellenőrzés a fenti kockázati tényezők veszélyét csökkenti. Mindehhez nincs egyedül: kérje szakembereink segítségét!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása