Útikalauz anatómiába

Ideális a reggelije? Íme hét szempont az összeállításhoz!

2015.09.15. 12:05

Generációk óta ismert tény, hogy a legfontosabb, legegészségesebb étkezés a reggeli, amely meghatározhatja az egész napunk minőségét. Néhány okot gyűjtöttünk össze, miért nem szabad kihagynunk, sőt, miért kell az eddiginél jobban figyelnünk a reggelire!

kaloriaforgalom.jpg

A napindító reggelit nyugodtan mondhatjuk a nap legfontosabb étkezésének. Azonban nem elég munkába menet, rohanás közben „bekapni valamit”: fontos az is, hogy mit eszünk, sőt, az sem mindegy, hogyan. Nézzük először is az ezzel kapcsolatos szokásainkat: a legtöbben kapkodva, állva, az idegességtől remegő gyomorral, egy hamarjában megkent, rosszul megrágott vajas kenyérrel és egy csésze kávéval intézzük el a reggelit. Sokan hiszik, hogy munkába járó embereknek ezen képtelenség változtatni, pedig lehet, hogy elég lenne este jobban előkészíteni az indulást és egy negyedórával előbbre beállítani az ébresztőt, és máris le is ülhetnénk néhány percre az asztal mellé. Ez a kis nyugalom, egy rozskenyérből készített, némi friss zöldséget, kis fehérjét, húst vagy sajtot, túrót is tartalmazó szendvics, mellé egy bögre meleg folyadék (tej vagy gyógytea) zsigerből jövő komfort- és biztonságérzettel tölthetne el bárkit, megalapozná az napjának sikerét.

Energiát ad

Vitalitást, lendületet biztosít, hozzájárul a csontok egészségéhez, az immunrendszer erősítéséhez és a vérképző szervek, az idegrendszer és az egész testünk megfelelő működéséhez. Ehhez természetesen tartalmaznia kell a legfontosabb tápanyagokat és vitaminokat, a legfontosabb ásványi anyagokat a nap többi étkezéséhez viszonyítva arányos mennyiségben. Energiát adó tápanyagból a napi szükséglet akár 30 százalékát is kiteheti a reggelivel bevitt mennyiség.

Összeszedettebbé tesz

Egy jó reggeli segít koncentrálni a feladatainkra. Nemcsak azért, mert nem vonja el a figyelmet a korgó gyomor, hanem mert a táplálékkal bevitt energia az agysejteket is táplálja.

Segít karbantartani a súlyunkat

Ha nem hagyjuk ki a reggelit (és a többi étkezést sem), megfelelő időközönként, napi 4-5 alkalommal eszünk, akkor a szervezetünk nem jelez veszélyt, nem áll rá a tartalékoló üzemmódra. Dietetikusok szerint ugyanis a reggeli nélkül sokkal több nasit, rágcsát fogyasztunk el, és a lerakódás is fokozottabb, mert ha a táplálékbevitel nem kiegyensúlyozott, akkor az agy tartalékolásra ad utasítást. Évente akár tíz kilót is elérheti a súlygyarapodás emiatt!

Beindítja az anyagcserét

Az alvás közben lelassult anyagcserét a reggeli beindítja, így összesen több kalóriát használ fel a szervezet, mintha kihagytuk volna ezt az étkezést.

Jó a szívnek

A rendszeresen tápláló reggelit fogyasztók koleszterin-háztartása egészségesebb, az LDL koleszterin szintje a vérükben kisebb, kevésbé fenyegeti őket az elhízás és a cukorbetegség veszélye mint azokat, akik rendszertelenebbül étkeznek, és nem szoktak reggelizni.

Karbantartja a vércukorszintet

A reggeli ébredés után a legalacsonyabb a vércukorszintünk. Az a legegészségesebb, ha ezt egy alacsony glikémiás indexű, vagyis a vércukrot lassabban emelő táplálékokat tartalmazó reggelivel emeljük meg. Így órákig ellehetünk éhségérzet nélkül, és elkerülhetjük a vércukorszint ingadozásait és a falási rohamokat.

Kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá tesz

A reggeli után enyhül a napkezdő feszültség, az idegek elernyednek, a kellemesen, de nem túlzottan telt gyomor tartást, magabiztosságot kölcsönöz.

Milyen az ideális reggeli?

Legyen benne fehérje, ami energiát ad, laktat és csökkenti az édesség és más rágcsálnivalók utáni vágyat. Ehhez a tej, tejtermékek, a tojás, a sovány húsok, sonkák, sajtok és a túró remek alapanyagot biztosít.

Jó, ha alacsony glikémiás indexű, vagyis a vércukor- és az inzulinszintet fokozatosan emelő élelmiszerekből állítjuk össze.

Az előbb felsorolt fehérjék megfelelnek ennek, hozzá teljes kiőrlésű gabonafélékből készült készítményeket, péksüteményeket, rostos zöldségeket, gyümölcsöket és magokat, csonthéjasokat ajánlunk.

Kerülendők viszont a magas cukortartalmú ételek, italok és a finomított lisztből készült péksütemények.

Az ún. kontinentális reggeli (pirítós, vaj, tojás, sonka, dzsem, narancslé stb.) kis odafigyeléssel megfelel ezeknek a kritériumoknak, az angolok hagyományos tejes zabkásája, gyümölcsökkel ízesítve pedig különösen ajánlható gazdag vitamin- és rosttartalma miatt.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calvin&hobbes 2015.09.16. 10:15:03

Szerintem ez egy jol hangzo mitosz, hogy kotelezo a reggeli, ebredes utan. Egyene valogatja... Van aki kepes emelyges nelkul lenyomni egy adag komplett reggelit angol modra - paradicsomos babbal, sult kolbasszal, szalonnaval es tojassal reggel 5kor, mert farkasehesen ebred, valaki meg eppen, hogy csak kepes lenyelni a tejeskavet mert emelyeg... Nincs altanosan idealis, kotelezo reggeli mert mindenki kulonbozik.

Ellenben azzal egyetertek, hogy mindaz amit leirtal idealis reggelinek, johet a kovetkezo korben, "tizorainak" miutan mar lenyugodtak a kedelyek :)

2015.09.16. 10:33:54

@calvin&hobbes: ha émelyegsz reggel, akkor nem vagy egészséges, vagy az alvásod, pihenésed nincs rendben. Velem is így volt, hánytam is reggeli után, utánanéztem mi a bajom, javítottam a dolgon, orvoshoz is el lehet menni.
Ma már nem émelygek reggel, lecsúszik egy egészséges, kiadós reggeli.
Aki reggelizni nem tud (értsd: fizikailag rosszul van reggel), az korántsem egészséges. Sőt komoly tünete ez valami betegségnek.

"Nincs altanosan idealis, kotelezo reggeli mert mindenki kulonbozik." - azért annyira nagy individuumok nem vagyunk, kis különbségekkel mind ugyanoltanok vagyunk, emberek, fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat eszünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kb ugyanannyi vízre van szükségünk, ha nem extrém körülményeket tételezünk fel.

calvin&hobbes 2015.09.16. 11:49:15

@Заграница нам поможет, запад с нами.: kosz a tippet... Az emelyges egy ismerosom peldaja, eleg sokszor panaszkodott emiatt, majd javaslom neki, hogy nezzen utana :) De attol meg teny, hogy nem mindenki ehes kozvetlenul ebredes utan. Nalam az elso a kave mandulatejjel es egy evokanal kokuszzsirral. Ez boven eleg es a komolyabb etkezes jon egy 8:30-9:00 fele. Tulajdonkeppen ez a reggeli kave gyakran eleg energiat ad ahhoz, hogy ha idom van a reggeli edzesemet is vegig tudom csinalni es csak utana jon a reggeli :)

Ja, nyilvan nem arra gondoltam hogy "annyira" kulonbozunk :)

garazsgeza 2015.09.16. 17:05:13

Ha éhes vagy ha nem enni kell reggelit,
Az emberek 3szor annyi szénhidrátot ,és kb.negyede fehérjét esznek mint kellene,a zsír is megy töménytelen mennyiségben
A boltok fele 2/3a csoki és agyoncukrozott üdítő!!!
felháborító hogy ezt senki nem korlátozza!

Silbermann 2015.09.16. 20:03:15

Hajnali négykor kelek. Egyszerűen semmilyen kaját nem kívánok, és nem bírnék megenni. Akkor én beteg vagyok? 7 órakor viszont jóízűen megreggelizek. hogy is van ez?

drx8 2015.09.17. 11:17:07

@Silbermann: Tényleg értetlenkedni kell? Te is tudod jól, hogy vagy a biológiai órád nem állt át és a hajnal 4-kor kelés valóban előbbre hozott ébredés, mint a normál reggel, amint te is említetted, 7-körül már tudsz enni, de 4 kor még ezért nem. Vagy átszoknál egy új alvási sémára és este 8-9-kor már alszol, 4 körül kelsz huzamosabb ideig akkor 5-6 körül már vacsorázol. Hajnal 4-kor igenis éhesen ébredsz...

Jaaa, hogy álatlánosságban elmondható az emberekről, hogy aki este annyit bezabál, hogy reggel nem éhes hanem 11-ig alibi kávékon elmegy aztán eszik valamit, amivel még egy nagyed napot elvan + rágcsák, majd este megint zabál egy kiadósat, az jó hogy nem éhes reggel és neki messze nagyobb problémái vannak az étkezéssel, mint hogy hogyan is néz ki egy épkézláb, komplex reggeli?...
süti beállítások módosítása