Férfias tévhitek

2014.11.06. 12:05

Se szeri, se száma a férfias méretek és a teljesítőképesség körüli legendáknak, tévhiteknek. Amíg csak vicc marad, nincs baj, ha viszont valaki elhiszi a sokszorteljesen alaptalan megállapításokat, abból akár nagyobb pszichés problémái is adódhatnak.

strong-man.jpg

Időtlen idők óta folynak találgatások, hogyan lehetne összefüggést találni a látható külső jellemzők és a férfias méretek, teljesítőképesség között. „Kis ember nagy bottal jár”, „Nagy láb, nagy szerszám”- vélik teljesen alaptalanul, mások meg az alsó kar vagy éppen a mutatóujj hosszáról próbálják felbecsülni a pénisz méretét, az illető szexuális képességeit. Sokan vélik úgy, hogy a kopasz férfiak tevékenyebbek az ágyban. Ez utóbbi állítás - bár ilyen formában szintén nem igaz – valós tényen alapul, ha a következtetés hibás is. A kopaszság ugyanis valóban a férfi hormonokkal áll összefüggésben. Erre a tényre már i.e. 400- ban Hippocrates is ráérzett: “Az eunochok nem lesznek sem köszvényesek, sem kopaszok ”. A férfias típusú kopaszság (androgén alopécia)  génje bármelyik szülőtől, tehát az anyától is örökölhető. Kialakulásához valóban a férfi nemi hormonok közvetítésére van szükség, de megjelenése, formája több tényezőtől is függ, a potenciával való közvetlen összefüggése pedig nem igazolódott.

Méretes tények

Az egyes testrészek méretét a gének, örökletes tényezők határozzák meg. Bár néha a reklámok és ostoba, sőt veszélyes házi praktikák mást ígérnek, ezen alig-alig lehet változtatni, legfeljebb nagyon komoly sebészeti beavatkozásokkal.

A méricskélésre hajlamos férfiaknak nem árt, ha tudják, hogy az összehasonlítás eleve alaptalan, hiszen alkati különbségek, típusok befolyásolják a méretet. Létezik ugyanis az ún. húspénisz, mely nyugalmi állapotban is már majdnem akkora, mint erekció során, a másik típusú, a vérpénisz azonban éppen fordítva, erekciókor jelentősen megnagyobbodik. Tehát a hímvessző nyugalmi állapotában esetlegesen tapasztalható különbségek általában kiegyenlítődnek „tettre kész” helyzetben. Ekkor a férfiak többségének 14 és 17 cm közötti hosszúságú, és 3-4 cm vastagságú a pénisze, bár ritkább esetben előfordul eltérés.

Ami a hölgyeket illeti, a hüvely is lehet az átlagosnál szűkebb vagy tágabb, hosszabb vagy rövidebb. Nyugodt állapotban többnyire körülbelül 10 cm hosszúságú, (kisebb egyéni eltérések náluk is lehetségesek) és rendkívül rugalmas. A természet bölcsessége folytán tehát ami eltérés esetleg mégis mutatkozik a férfiaknál, kiegyenlítődik a nőknél.

Ha a pár tagjai szeretik egymást, és igazán akarják, minden méretkülönbségből adódó gond áthidalható (pl. megfelelő pozícióval, női intim tornával, esetleg segédeszközzel). A hiedelmekkel ellentétben a legnagyobb kihívást mégis az jelenti, ha a hímvessző túlságosan nagy, nem pedig, ha kisebb az átlagosnál. Ami a ritkább adottságúakat illeti, ideális és szerencsés esetben az átlagostól nagyobb, illetve tágabb méretekkel rendelkező férfi és nő kerül össze, és hasonlóképp, a kisebb péniszű férfi szűkebb, rövidebb hüvelyű nőre talál. Így praktikákra sincs szükség.

Szexuális igények

A méretnél fontosabb a szexuális igények összhangja. Számos tényező, egészségi körülmények, betegség, fáradtság, stressz befolyásolja a nemi vágyat, illetve annak gyakoriságát.

A szexuális aktivitás körül is van jó néhány tévhit. Így például a közvélekedés papucsnak, elnőiesedettnek, anyámasszony katonájának állítja be azokat a férfiakat, akik szívesen veszik ki a részüket a háztartásból. A Montclaire Állami Egyetem kutatói épp ellenkező eredményre jutottak: szerintük azok a férfiak, akik több házi munkát végeznek, gyakrabban kívánják és gyakorolják a szexet.

A gyakoriságban az életkor is meghatározó. A statisztikák szerint a legintenzívebb szexuális életet a 18-39 évesek élik, átlagosan heti 3-4 alkalommal szeretkeznek. Sok férfi hajlamos azt hinni, hogy a szexuális teljesítményük értékmérő, hogy minél többször, annál jobb. Pedig nincs semmiféle elvárás, előírás, a lényeg, hogy a párjukat és önmagukat kielégítsék. Az olyan nők sem ritkák, akiknek pontosan az a problémájuk, hogy a társuk túl sokat akar szexelni. Előfordul, hogy ezekben az esetekben a férfi nem is annyira saját indíttatása miatt teszi ezt, hanem, mert így akar kedvese kedvében járni, a feltételezett férfias elvárásoknak megfelelni. Jobbat még senki nem talált ki: az összehangolódáshoz őszintén meg kell beszélni az igényeket, vágyakat.

A férfias teljesítményt övező számos legenda cáfolására meg elég egyetlen adat: a felmérések szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal. Így akinek e téren problémája van, egyáltalában nem lóg ki a sorból!

Bár egy 2009-es felmérés szerint a magyar férfiak harmincnyolc százaléka a szexet tartja a legjobb dolognak az életben, jó tudni, hogy ugyanennek a felmérésnek az alapján minden harmadik nő el tud képzelni teljesen szexmentesen is jól működő kapcsolatot (szép számmal vannak férfiak is hasonló nézeten).

Férfiklimax?

Természetes dolog, hogy a kor előrehaladtával a szexuális igény és az aktivitás lankad, és ez mindkét nembeliekre érvényes. Bár sokan kétségbe vonják, valóban létezik férfi klimax is. Van, akinél észrevétlen lezajlik, de akad olyan is, akinél feltűnő változásokat hoz. A herékben már fiatal felnőttkortól kezdve lassan, de fokozatosan csökken a tesztoszteron termelődése. A hormonszint lassú változása miatt a férfi klimax tünetei nem feltűnőek, de 50 éves kor körül általában mérséklődik a nemi vágy és a teljesítőképesség. Jellemző velejárója lehet még a férfi klimaxnak a fokozott ingerlékenység, a rosszabb alkalmazkodóképesség, esetleg alvászavar és a szellemi teljesítőképesség, a figyelem összpontosításának csökkenése is.

Előfordulhatnak hőhullámok, izzadékonyság, a csökkent nemi hormonszint hatására az izomzat is apad, csontritkulás jelentkezhet. Ezek a problémák azonban kezelhetők, kordában tarthatók. A fő gondot inkább a teljesítőképességet fetisizáló tévhitek miatt kialakuló lelki trauma, depresszió okozza. A tévhitek ellenében nem árt hát tudatosítani, hogy szexuális területen nem a számokban kifejezhető paraméterek, a méret és a gyakoriság fontosak, hanem sokkal inkább a kapcsolat és a szexuális aktivitás minősége.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.06. 23:14:30

Ez a poszt viselhetné a Semmitmondás a szexről címet is.
Ráadásul helyenként totál ostobaságokat ír.

Gondolom, nő a szerző.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.07. 00:35:27

Ja, egyébként Index, ma:

Összefügg a láb és a pénisz fejlődése
index.hu/tudomany/2014/11/06/osszefugg_a_labak_es_a_peniszek_fejlodese/

Lehet, hogy mégsem alaptalan?

gizmo266 2014.11.07. 01:01:48

Tökmindegy mekkora a pöcsöd, úgyis kicsi lesz egyszer valakinek.

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2014.11.07. 08:37:19

A nagy szerszám magabiztossá tesz, a kicsi frusztrál. A frusztráció viszont minden esetben motivál. Találd ki, hogy én mivel élek, miután belekukkantottál a blogomba!
fecundusbalbus.blog.hu/

Benedith 2014.11.07. 09:47:59

Nem a méret számít. Csak ha kicsi... :)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2014.11.07. 12:05:24

Na, megtudtuk, hogy nem a méret számít, 2 esetet kivéve: ha nagy, vagy kicsi.