Útikalauz anatómiába

A gyomorsav akár egy borotvapengét is felold

2013.11.25. 20:17

tuzokadas.jpgAz emberi test működésének egyik legcsodálatosabb szerve a gyomor, amely olyan erős vegyületet termel, amely akár egy borotvapengét is felold, miközben ő maga egyáltalán nem károsodik. Hogyan lehetséges ez?

Az étkezéssel bejuttatott falat emésztése már a szájüregben megkezdődik, és az azt borító nyálkahártyán keresztül meg is kezdődik a tápanyagok felszívódása. Ezután a nyelőcsövön keresztül a falat leér a gyomorba, ahol ezek a rendkívül erős emésztőenzimek termelődnek.

Mindezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a gyomorsav, sósav csak úgy lötyög a hasunkban. Éppen ellenkezőleg! Ez az anyag csak akkor kezd el termelődni, amikor a szánkba bekerülő falat különböző idegrendszeri és hormonális reflexek útján mintegy kiváltja ennek az ingerét. Ilyenkor a gyomor falát alkotó sejtekből többek között a sósav képződéséhez szükséges ionok szabadulnak fel, amelyek ott helyben állnak össze enzimmé. Ez a sósav, a termelődő egyéb anyagokkal együtt tovább folytatja a bejutott falat már megkezdett emésztését, alkotóelemeire történő bontását. Amint az étel távozik a vékonybél felé, szintén reflexes folyamatok útján, a sósav termelődése jelentősen lecsökken.

Ahhoz, hogy a gyomor fala ezt a rettenetes emésztő hatást nap mint nap elviselje, hatékony segítséget nyújt a helyben termelődő nyák, amely védőpajzsként szolgál a tomboló enzimek ellen. Ha ennek a mennyisége valamilyen oknál fogva csökken, könnyen gyomorfekély alakulhat ki.

A reflux-betegségben szenvedők jól ismerik azt a kellemetlen, égőérzést szegycsontjuk környékén, amit a gyomorból kiáramló sósav okoz. Hosszabb távon ez akár a nyelőcső fekélyesedéséhez is vezethet, érdemes tehát a megfelelő gyógyszerekkel mihamarabb szembeszállni ellene.

Azok, akiknél sokszor fordul elő hányás (pl. bulimiások) készüljenek fel a sav ártalmas hatásaira: fogzománcuk ugyanis nem képes sokáig ellenállni, korai fogszuvasodás, fogászati problémák tömkelege lehet a betegség szövődménye.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2013.11.26. 06:21:08

bázika bajnokok , figyelem!

lüke 2013.11.26. 06:23:36

bázika bajnokok ,figyelem

belekotty 2013.11.26. 11:48:13

A borotva penge feloldódása nem a pH értéktől függ, hanem az azt alkotó fémek redoxipotenciáljától. Csak az a kérdés milyen gyorsan oldódik fel. A gyomor "savállósága" viszont függ a pH-tól.

khell 2013.11.26. 13:10:49

"Amint az étel távozik a vékonybél felé, szintén reflexes folyamatok útján"

Ez hogy működik, egy lyuk van a gyomron a belek felé, ami kinyilik és észre se vesszük?
süti beállítások módosítása