Útikalauz anatómiába

Tévhit: garantált a fogyás az alacsony zsírtartalmú diétával

2013.03.08. 10:30

Sokan élnek abban a hitben, hogy a fogyás és egészséges táplálkozás leghatékonyabb módja a zsírtartalmú ételek minimálisra csökkentése étrendünkben. De vajon biztosan egészségesek az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek?

fat.jpg

Napjainkban elárasztották a boltok polcait az alacsony zsírtartalmú készítmények, melyek azt az ígéretet hordozzák csomagolásukon, hogy fogyasztóik nemcsak a testsúlyukat tarthatják kordában, de a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenthetik.  

Mi a valóság?

Ha megnézzük például egy alacsony zsírtartalmú joghurt összetételét, látni fogjuk, hogy cukrot bizony elég szép mennyiségben tartalmaz. Miért van ez? A zsír – főleg az állati eredetű – erősíti az ételek ízét, ezért ha csökkentik a mennyiségét, vagy növényi eredetű zsiradékkal helyettesítik, akkor az étel íze is kevésbé lesz intenzív. Ezért adnak hozzá több cukrot, ami ízfokozó hatású. (Ráadásul az esetek többségében finomított cukrot használnak, melyet még különböző adalékanyagokkal egészítenek ki, szintén az étel élvezeti értékének övelése céljából). Az eredmény: a magas szénhidráttartalom miatt ugyanannyi kalóriát viszünk be, mintha mondjuk egy normál zsírtartalmú biojoghurtot ettünk volna, ráadásul egy rakás mesterséges adalékanyagot is lenyeltünk...

Fontos tudni azt is, hogy egyes vitaminok – K, E, D, A – zsírban oldódnak, ezért ha túl kevés zsírt juttatunk a szervezetünkbe, ezek nem tudnak felszívódni, így akaratlanul gyengítjük saját immunrendszerünket.

Mi is a jó fogyókúra lényege?

Ahhoz, hogy kilóink elinduljanak lefelé, a kalóriabevitelt kell napjaink energiaigényéhez optimalizálni, s a rengeteg kalóriabevitel-felesleget megszüntetni.

Ahhoz, hogy testsúlyunk valóban csökkenjen, érdemes több támadásponton hatni: étkezzünk változatosan, csökkentsük az összkalóriabevitelt, és ezzel párhuzamosan növeljük fizikai aktivitásunkat. Rendszeres testedzés nélkül ugyanis a legoptimálisabban összeállított diéta sem éri el azt a hatást, mintha naponta megdolgoztatnánk izmainkat. Itt nem kell egyből az edzőteremben eltöltendő órákra asszociálni: elég egy kiadós séta, fél órás torna, vagy némi ugra-bugra a gyerkőcökkel.         

Azt ugye, már mondani sem kell, hogy a sikeres fogyókúra alapja a szemléletváltás: a jojó-effektus elkerülése céljából a “szigorú szakasz” vége után sem szabad ész nélkül visszatérni a “kalóriabombákhoz”.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása