Ezért is jobban megéri mosolyogni …

2013.02.12. 09:12

Míg egy mosolyhoz körülbelül 17 izmot használunk, addig egy rosszalló tekintethez már 43-at! Utóbbi esetben tehát nemcsak az a baj, hogy mogorvának tűnünk, de az arcunk is jobban elfárad…

mosoly.jpg

Az emberi arc sokszínű, az állatvilágban egyedülállóan kifejező mimikáját számtalan arcizmunk biztosítja, melynek működését mindkét oldalon két agyidegpár biztosítja. Verbális  kommunikációnkat nagy mértében kiegészíti a nonverbális kommunikáció eme formája. Mimikánk segítségével nyomatékosítjuk mondanivalónk emocionális tartalmát, sőt van, hogy egyedül ezt az utat használjuk, beszéd helyett.

Hogy mennyire fontos az arcjáték, azt azok a kutatások is bizonyítják, melyek során azt vizsgálták, hogy a csecsemők mennyi idős koruktól kezdenek arcizmaikkal is kommunikálni. Egészen megdöbbentő az a tény, hogy pár órás újszülötteknél is megfigyelhető az alapemóciókra jellemző arcmimika, néhány hetes koruktól pedig szinte másolják a feléjük hajoló emberi arcokat, mintegy tükröt tartva az illető elé. A következő pár hónapban rohamléptekkel szélesedik a paletta, hiszen az igazi beszéd helyett ilyenkor még csak a néhol már viccesen túlzott mimikájukkal képesek kifejezni magukat, s hódítják meg ezzel a szülők szívét újra és újra.

Az arcizmok túlerőltetése, mint például egy gyakran használt rosszalló tekintet, elfáraszthatja arcunkat. Mindenki kipróbálhatja, hogy egy kicsit tovább kitartott grimasz után szinte húzódnak az izmok. Frissességünk megőrzése érdekében persze ajánlott időnként megtornáztatni arcizmainkat, ez javítja a vérkeringést, sőt, arcbőrünk fittségét is. Az aktív tornáztatás mellett másik igen jó módszer az arcmasszázs, mely szintén sokat segíthet izmaink tónusának fenntartásában.

Érdemes tehát sokat mosolyogni, mert nem csupán vonzóbbá teszi tekintetünket, de kevésbé fárasztja arcunk izmait is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.