Útikalauz anatómiába

Miért izzad a tenyerünk?

2013.02.07. 10:59

Bár a kellemetlen tüneteket illetően valószínűleg a hónaljat vagy a talpat illeti az első hely, az izzadtságmirigyek számát tekintve a tenyerünk viszi a pálmát. De vajon miért izzad a tenyerünk?

1_2.jpg

A testünk felületén található mintegy 2-3 millió izzadtságmirigyből kb. 3-400.000 helyezkedik el a tenyerünkön, ami – tekintve annak testfelülethez viszonyított nagyságát – relatíve sűrűnek nevezhető. Egyes kutatások szerint ennél nem sokkal kevesebb van talpunkon sem.

Vannak olyan helyzetek életünk során, melyek alatt a stressz hormonok átveszik az irányítást: matekszigorlat, államvizsga, első randi, de már egy egyszerű állásinterjú során is érezzük, hogy a szívünk hevesebben ver, gyomrunk majd’ kiugrik a helyéről, és izzad a tenyerünk.

A tenyér és a talp izzadásának evolúciós magyarázata szerint a szimpatikus idegrendszer segít nekünk a menekülésben azáltal, hogy izgalma hatására a verejtékmirigyeink fokozott működésbe lépnek. Ha a tenyerünk és a talpunk nedves, jobban tapad, így gyorsabban tudunk helyet változtatni, pl. futni, mászni.

Manapság már inkább hátrányt jelenthet a fokozott verejtékezés. Egy izzadt, hűvös és nyirkos tenyér érintése öntudatlanul is kellemetlen érzetet kelt a másik félben, ráadásul a menekülés vágyát, a félelmet sugallja, mely nem a legjobb belépő például egy állásinterjú alkalmával. Ezért is figyelhető meg többek közt az a (sokszor teljesen öntudatlan) mozdulat, amikor a közelgő kézfogás előtt nadrágunkba töröljük kezünket.

Vannak, akiknél ez a reakció minimális mértékű, de élnek közöttünk olyanok is, akiknek az életét jelentősen befolyásolhatja, és meg is keserítheti a tenyéren jelentkező fokozott verejtékezés.

Mindezeken túlmenően, bizonyos betegségek kapcsán is megfigyelhető tenyerünk fokozottabb nyirkossága. Így például a pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek a betegség egyéb velejárói mellett általában ez a kellemetlen tünet is jelentkezik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása