Útikalauz anatómiába

Ijedjünk meg, ha foggal születik a baba?

2013.01.22. 12:29

A magyar mondavilág táltosokat látott azokban az újszülöttekben, akik foggal a szájukban születtek. Vajon mennyire gyakori ez a jelenség, és egyáltalán normálisnak tekinthető-e?

Ritkán ugyan, de két-háromezer esetből egyszer előfordul, hogy a szülést követően az édesanya meglepődve észleli a gyermekének szájában megbúvó kis fogat, fogakat. Ezek - többnyire alsó metszőfogak - megfelelnek az egyébként 5-6 hónapos korban áttörő tejfogaknak, de korai megjelenésük miatt nem tudnak elég stabilan elhelyezkedni, ezért elég hamar eljön értük a Fogtündér.

xx.jpg

Problémát egyrészt azért okozhat, mert a baba véletlenül félrenyelheti, másrészt pedig a fog korai elvesztése miatt kialakuló helyhiány révén megnehezülhet a későbbi, maradandó fogak előbújása. Nyilván akkor is fogorvosi segítségre van szükség, ha a fogak akadályozzák a szoptatást.

Talán kevesen tudják, de fogaink már jóval a megszületésünk előtt elkezdenek kialakulni, a folyamat már a megtermékenyítést követő 5-6. héten megindul. A magzat 9-12 hetes korában megjelennek azok a fogrügyek, melyekből a későbbiekben fogaink lesznek. A pár hónapos korban áttörő tejfogak felett pedig már jelen vannak a későbbi maradó fogak fejlődésére szolgáló csíratelepek.

Mindez megmagyarázza a születéskor jelenlevő fogak esetét: ennek hátterében ugyanis legtöbbször az édesanyák terhesség alatti betegsége, lázas állapota, fertőzése állhat, mely a fogrügyek fejlődésének időpontjában hatott, s így adottá vált a lehetőség a fogfejlődés folyamatának megzavarására.

Mondavilágunknál maradva, táltos nem válhatott abból a gyermekből, aki a hetedik életéve előtt elvesztette ezt a veleszületett fogacskát. Fentiekből következően, nem élhet túl sok táltos közöttünk… Legnagyobb esélyük táltossá válni talán a bantu gyermekeknek lenne, hiszen – bizonyos statisztikák szerint - náluk fordul elő leggyakrabban a veleszületett fogazat.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jennifer miller 2013.01.30. 17:19:56

A testvéremnek a fia fogakkal született és nem merték elvinni az állami fogorvoshoz, így egy magánklinikát kerestek. Egy jó kis oldalon megtalálták (www.legjobbfogorvosok.com/) és kivették neki, ugyanis a szoptatásnál állítólag szörnyű fájdalmakat okoz!
süti beállítások módosítása