Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben?

2018.01.16. 15:17

A szülés folyamata messze nem az a negédes, romantikus történet, amelyet a születési értesítők habos csipkébe öltöztetett babáit látva képzelhetünk. Az először szülő anyukáknak és a papás szülésre vállalkozó társaiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a csoda, az új élet bizony vér és egyéb testnedvek közepette születik meg. A kismamák különösen restellni szokták, hogy nem ritkán bélsár is ürül a kinyomás szakaszában. Tudniuk kell azonban azt is, hogy a szülőszobán semmi sem kínos, ami a szülés természetes, élettani folyamatához tartozik.

utikalauzanatomiaba-szekleturites-szules-kozben.jpg

Hányféle íz megkülönböztetésére vagyunk képesek?

Ízes beszéd, ízetlen tréfa, ízorgia, ízbomba, ízkavalkád, ízvarázs és a többi: kifejezések tucatjai jelzik, milyen fontos is számunkra az ízek világa. De hogyan is működik az ízérzékelés, és vajon hányfajta íz megkülönböztetésére vagyunk képesek?

utikalauzanatomiaba-izek-izerzekeles-izleles.jpg

Amiből nincs két egyforma: az ujjlenyomat

Ujjaink belső, tenyér felőli oldalán a bőr felszínén az ún. bőrfodorszálakból álló bőrlécrendszer látható. Ennek lenyomata olyan genetikai sokféleséget mutat, hogy egyéni azonosításra is alkalmas, használják is már több mint száz éve a bűnüldözés és az idegenrendészet területén. Az ujjlenyomatokkal foglalkozó daktiloszkópia ez idő alatt annyit fejlődött, hogy az eszközei, eljárásai már nem is emlékeztetnek a régi, az azonosítási pontokat nagyítóval kereső eljáráshoz. Néhány érdekességet gyűjtöttünk össze az ujjlenyomatról.

utikalauzanatomiaba-ujjlenyomat.jpg

Érdekességek a hangokról

Az emberi hang hihetetlen egyéni változatosságot mutat, a vékony, magas, gyengén csipogó madárhangtól az öblös, mély, hajókürtszerűen harsogó hangokig szinte nincs is két egyforma. Minek köszönhető ez a széles skála? Néhány érdekességet gyűjtöttünk össze az emberi hangról.

utikalauzanatomiabablog-erdekessegek-az-emberi-hangrol.jpg

Miért kapkodunk levegő után a szorongástól?

Retteg egy vizsgától, fél a repüléstől, rossz érzéssel ül be az autóba, izzad, levegő után kapkod, ha túl sok ember veszi körül, ki nem menne a sötétbe, esetleg szabályosan rosszul van a gondolatra is, hogy egy pókkal találkozhat? A veszélyeztetettség érzése, a szorongás hasznos, akár életmentő is lehet, de állandósulva, vagy fóbiává válva már nem tekinthető természetes élethelyzetnek, és erősen befolyásolja, rontja az életminőségünket is. Mit érdemes tudni a szorongásról?

utikalauzanatomiabablog-miert-kapkodunk-levegoert-a-szorongastol.jpg