A stroke 10 tünete, amihez azonnal segítséget kell hívni

2016.10.25. 09:52

A régi halotti anyakönyvekbe gutaütésként, szélütésként jegyezték be a stroke-ot, a halálozási statisztikák dobogós helyén álló agyi érkatasztrófát. A köztudatban ma agyvérzésként ismert, noha van olyan fajtája is, amelynél épp az agyi vérellátás hiánya okozza a bajt. Mindenkinek ismernie kellene a tüneteit, mivel a stroke bekövetkeztekor csak a mielőbbi orvosi ellátás segíthet, enélkül minden perc rontja a beteg esélyét a túlélésre.

utikalauzanatomiaba-stroke-megelozese.jpg

Íme, a stroke 10 jellegzetes tünete, aminél mindenképp hívni kell az orvost!

Be-be-beszéljünk róla!

Ön szerint mi lehet a közös Newtonban, Churchillben és Marilyn Monroeban? Vagy épp Anthony Quinnben, Samuel L. Jacksonban és Julia Robertsben? Eláruljuk: mind dadogással küzdöttek vagy küzdenek. Összegyűjtöttük tippjeinket, mit tehet, ha dadog a gyermeke!

utikalauzanatomiaba-dadogas.jpg

Lássuk, hogyan küzdhető le a dadogás!

8 meglepő tény a szemről

A szemünk a legnagyobb becsben tartott érzékszervünk. Ha valamire nagyon vigyázunk, akkor "nem vesszük le róla a szemünket", vagy másképpen fogalmazva: "őrizzük, mint a szemünk fényét". De vajon mindent tudunk a szemünkkel kapcsolatban?

utikalauzanatomiaba-szem-tenyek-erdekessegek_2.jpg

Lássunk pár érdekességet a legbecsesebb érzékszervünkről!

Mit tegyek, ha HPV-fertőzésem van? 6 fontos teendő a diagnózis után

Egyre többet hallunk a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozóról: a HPV víruscsaládról, a fertőzés megelőzési módjairól és lehetséges következményeiről. Sokkal kevesebb szó esik viszont arról, mit tegyünk, ha nálunk vagy gyermekünknél HPV-fertőzést diagnosztizáltak. Összegyűjtöttük gyakorlati tanácsainkat a HPV diagnózis átvételét követő időszakra.

utikalauzanatomiaba-hpv-diagnozis-utan.jpg

Lássuk a legfontosabb teendőket!

Lehet, hogy pajzsmirigy betegsége van? 10 figyelmeztető tünet

Gyakran értetlenül, tanácstalanul figyeljük, mi is történik velünk. Minden különösebb ok vagy az életünkben bekövetkezett változás nélkül egyre szűkebbek a ruháink, a kilók csak úgy szaladnak fel ránk. Esetleg örökké fáradtak vagyunk, egyre nehezebben viseljük a napi stresszt, a szex is egyre inkább háttérbe szorul... Jó tudni, hogy a pajzsmirigyünk működési zavara is állhat a tünetek mögött!

utikalauzanatomiabablog-pajzsmirigy-problema.jpg

Lássuk, mi a pajzsmirigy alulműködés 10 leggyakoribb jele!