9 tévhit és tény a Down-szindrómáról

2017.04.25. 11:21

A Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai rendellenesség, nagyjából minden hétszázadik újszülöttnél diagnosztizálják. Így mindannyian ismerhetünk olyan családokat, amelyek Down-szindrómás gyermeket nevelnek. Sajnos, még ma is nagyon sok, mélyen gyökerező tévhit él a köztudatban erről a rendellenességről, amelyek nem könnyítik meg az érintettek életét. Nézzük, mennyi igaz a leggyakoribb hiedelmekből!

utikalauzanatomiaba-down-szindroma.jpg

10 trükk a megfelelő koleszterinszintért

Napjainkban egyre többen ismerik fel a koleszterinszint kontrolljának fontosságát. A vércukorszint és a vérnyomás értékei mellett ez az adat figyelmeztethet legelőször több anyagcserebetegség, súlyos szív- és érrendszeri gond megnövekedett kockázatára. De vajon hogyan tarthatjuk optimális szinten szervezetünk koleszterinszintjét?

utikalauzanatomiaba-koleszterinszint.jpg

 

Mit árul el a vizelet színe?

Számos betegség következtében megváltozik a vizelet mennyisége és minősége, ezért a vizelet vizsgálata egyike a legősibb orvosi vizsgálatoknak. Sokféle kóros állapotra, valamint a vesék és a vizeletelvezető rendszer betegségeire lehet következtetni belőle. Tudja meg, mi milyen betegségekre következtethetünk a vizeletünk aktuális színe alapján!

utikalauzanatomiabablog-mit-arul-el-a-vizelet-szine.jpg

Meddőséget okoz az endometriózis? 8 gyakori tévhit

Sok millió nő életét keseríti meg az endometriózis, egy olyan fájdalmas, krónikus betegség, amelyről máig keveset tud az orvostudomány. Ráadásul a betegséggel kapcsolatban máig számos félrevezető tévhit, mítosz is él a köztudatban. Ezek egy csokrát gyűjtöttük össze, hogy a félreértések ne nehezítsék tovább az érintett nők életét, ne akadályozzák e betegség megfelelő kezelését.

utikalauzanatomiabablog-endometriozis-tenyek-tevhitek.jpg

Lehet, hogy a férjem klimaxol?

A szervezetben bekövetkező változások mindkét nemet érintik, így a változókor – és az ezzel járó számos tünet, probléma – sem mondható egyedül női problémának. Bár a menopauza miatt a nőknél egyértelműbb jelei vannak a hormonális átalakulásnak, a férfi klimax (andropauza) velejárói sokban hasonlítanak hozzá, összességében pedig talán még kellemetlenebbek.

utikalauzanatomiabablog-androapuza.jpg