Útikalauz anatómiába

Itt a tavasz és az allergiaszezon

2023.03.22. 06:38

Egyre többen vannak azok, aki kisebb, nagyobb mértékben érzékenyek a pollenekre, nekik a tavasz kezdete egyben a kellemetlen tünetek megjelenését is jelenti.

Végre itt van a tavasz, süt a nap, a hőmérséklet lassan emelkedik. Vége a fárasztó és megterhelő influenzaszezonnak, a fertőző légúti betegségek terjedésének. Ugyanakkor sokak számára a tavasz nem a megkönnyebbülést hozza el, hanem a náthás időszaknál is kellemetlenebb, különféle növények pollenjei által kiváltott allergiaszezont. Az ezzel járó tünetek változatosak: tüsszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, szemviszketés, könnyezés, a szem égő érzése, torokkaparás, fáradtság.

anatomia_1_allergia_1.jpg

A fenti panaszoktól szenvedő emberek egyáltalán nincsenek kevesen: manapság az allergia csak Magyarországon mintegy 1,5-2 millió embert érint. Ez nem azt jelenti, hogy ők mindannyian súlyos allergiás tünetektől szenvednek, hanem azt, hogy kisebb, nagyobb mértékben érintettek. Sajnos az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, az esős napok számának csökkenése hazánkban egyben azt is jelenti, hogy a pollenek mennyisége nő a levegőben, és a pollenszórási időszak is egyre hosszabb lesz.

Hogy ki lesz allergiás, az számos tényezőtől függ. Egyrészt számít a genetikai hajlam, allergiás szülőknek nagyobb eséllyel lesz allergiás az utódja is. Másfelől a környezeti hatások is befolyásolják az allergia kialakulását, az egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány, az elhízás, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, a légszennyezés, a stressz, és természetesen az allergén anyag mennyisége a beteg környezetében.

Virágzó fák, fűfélék és gyomnövények

Allergiát szinte bármi kiválthat, az állatszőr, a háziporatka, a penészgomba, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyi anyagok vagy akár a latex is. Annak, akinek a tünetei a tavaszi időszakban jelennek meg, jó eséllyel pollenallergiája van. Ez az egyik leggyakoribb allergiatípus, már csak azért is, mert Magyarországon az éghajlat és a növénytakaró miatt három kiemelt pollenszezon is van. Az első, a korai tavaszi, amikor jellemzően a virágzó fák pollenjei keserítik meg az arra allergiások éltét, mint például a mogyoró, a kőris, a tiszafafélék, a ciprusfélék, a platán, a nyár-, a nyír- vagy a fűzfa.

Ezt követi a nyár eleji pollenszezon, ilyenkor többek között a fűfélék és sásfélék pollenjei indulnak szórásnak. A nyár vége aztán a különböző gyomnövények időszaka, amikor a csalánfélék, az útifű, az üröm, a kender, a libatopfélék és a sokak által rettegett parlagfű okoznak allergiát. (A pollennaptárban részletesen nyomon követhető, hogy éppen melyik allergén növény időszaka van.) Természetesen a különböző keresztallergiák miatt egy ember többféle időszakban is érintett lehet.

anatomia_2_allergia_2.jpg

Mit lehet tenni?

Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy a tünetek hátterében valóban a pollenallergia áll, amiben kizárólag orvos segíthet. Egy fül-orr-gégészeti vizsgálat után kerülhet sor az allergének kimutatására vérből, vagy bőrteszttel. A bőrpróba, vagy más néven a Prick-teszt abból áll, hogy az allergén anyagot a beteg alkarjának bőrére csepegtetik, és figyelik a bőr reakcióját. Optimális esetben a tesztet nem az allergiaszezonban, hanem akkor érdemes elvégeztetni, amikor éppen tünetmentes a páciens.

Ha bebizonyosodik a pollenallergia, akkor sem kell beletörődni a diagnózisba, és minden évben hónapokat szenvedni a tünetektől. Sőt, szakorvosi segítséggel, a megfelelő gyógyszerekkel nemcsak a kellemetlen tünetek enyhíthetőek, hanem a szövődmények, például az asztma kialakulása is megelőzhető.

Az allergiás panaszok enyhítésében szerepet játszhatnak az antihisztaminok, amelyek mérsékelhetik az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést és a különböző orrsprayk. Egyrészt a tengeri sós változatok, amelyek nyugtatják az allergia miatt gyulladt orr nyálkahártyáját, másrészt a szteroid hatóanyagú orrsprayk, amelyek képesek az erősebb orrduguláson is enyhíteni. Tudni kell, hogy ezeknek az orrspray-knek nincs azonnali hatása, kúraszerűen kell használni. Sokan választják a vény nélkül kapható nyálkahártya összehúzó orrprayeket, mert azonnali megkönnyebbülést okoznak, de ezek hosszabb idejű használata súlyos károkat okoz az orrnyálkahártyán. Hasznos lehet az orr rendszeres kimosása is, egyszerűen azért, hogy az allergén por kikerüljön belőle. Érdemes az allergiadőszakban speciális orrkenőcsöt alkalmazni, mely az orrcimpa belső felületére helyezve filmszerű védelmet nyújt, megakadályozva a virágpor érintkezését nyálkahártyával.

Az allergiaszezonban hasznos folyamatosan figyelni az időjárás jelentést és a pollenkoncentrációról szóló híreket. Ha magas a koncentráció és az időjárás száraz, akkor halasszuk el a szabadtéri programokat, maradjunk néhány napig inkább a lakásban. Ha viszont esett az eső, akkor érdemes kimenni levegőzni, ilyenkor a levegőben kevesebb a pollen. Hasznos lehet a gyakori hajmosás, a ruhák, ágyneműk sűrűbb cseréje is. Aki a szem égő érzésétől szenved, az ne hagyja otthon a napszemüveget, és használjon szemcseppet, műkönnyet.

A kiváltó ok kezelése immunterápiával

A fenti terápiák, praktikák csökkentik, esetleg megszüntetik a tüneteket, de nem oldják meg a kiváltó okot, azt, hogy az immunrendszer indokolatlanul hevesen válaszol az egyébként ártalmatlan pollenekre Az immunterápia során a tüneteket okozó allergén anyag kivonatát. a beteg napi rendszerességgel az otthonában adagolja magának. Így az immunrendszernek fokozatosan módja lesz hozzászokni az adott allergénhez.

A cikk a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása