Útikalauz anatómiába

Amit a vesegörcsről tudni kell

2018.05.08. 14:20

A vesegörcs egy különösen intenzív, szinte a szülési fájdalommal összemérhető, görcsös alhasi, háti, deréktáji fájdalom. Vesekő váltja ki leggyakrabban, de más vesét érintő betegségek is kiválthatják, sőt, több hasi szervi elváltozás tünetével is összetéveszthető.

utikalauzanatomiabablog-szekrekedes-megelozese.jpg

A vesegörcs heves fájdalma hirtelen jelentkezik, kisugárzik az alhasba, esetleg lefelé a nemi szervekbe. A beteg sápadt, verítékezik, a tünetekhez társulhat puffadás, hányinger, ürítési zavar is.
 

Vesekő okozza leggyakrabban

A vizeletből kicsapódhatnak különböző ásványi anyagok, amelyek a vesében és a húgyvezetékekben (ureterek) vesehomokként vagy kövekként rakódnak le. Ha ezek a kövek a akadályozzák a vizelet útját, a kő körüli simaizmok görcsét váltják ki, a pangó vizelet pedig a veserendszer feszülését eredményezi.

A vesekövesség igen gyakori, a férfiak egytizedét, a nők huszadát érinti az élete során legalább egyszer. Sokáig tünetmentes maradhat, még a viszonylag nagy, a vesemedencét kitöltő nagy kövek esetén is. Viszont ha – akár egy kis méretű - vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad, akkor heves, hirtelen jelentkező fájdalmat vált ki. Az érintett oldalról kiinduló fájdalom, a húgyvezeték simaizom-görcse a húgyvezeték mentén több irányba is kisugárzik.

Más vesebetegségek is kiválthatják

Több más a vesét érintő eltérés is jelentkezhet vesegörccsel: ilyen például a vesetáji nyomásérzékenységgel, lázzal, hidegrázással is együtt járó heveny veseállomány-, illetve vesemedence-gyulladás. A vesegörcshöz hasonló simaizom-görcsöket okozhat a vese fejlődési rendellenessége, az ún. lógó vese. A panaszok kivizsgáláskor ki kell zárni a vese esetleges daganatának vagy sérülésének, szívbetegeknél a veseinfarktusnak a lehetőségét is. Ezek mellett a mellékvese megbetegedése, például bevérzése is okozhat vesegörcsöt.

Könnyen összetéveszthető!

Más hasi szervek elváltozásai is kiválthatnak vesegörcshöz hasonló fájdalmakat, ezek között súlyos, életveszélyes problémák is adódhatnak. A heves, görcsös alhasi fájdalmak esetén felmerülhet a vakbélgyulladás, a petefészekciszta megcsavarodása, a petefészek-gyulladás, a bélgyulladások, a bélátfúródások, az epekő és az epegyulladás, a hasnyálmirigy-gyulladás és esetleges daganatos elváltozások, az aortarepedés lehetősége is. A fogamzóképes korban lévő nők esetében mindig gondolni kell a méhen kívüli terhesség kockázatára is. Gerincbetegségek is okozhatnak alhasra is átsugárzó görcsös fájdalmat.

Előfordulhat az is, hogy a görcsös fájdalom mögött nem betegség, hanem egyéb ok, például erősebb székrekedés, a szokottnál intenzívebb menstruációs fájdalom, esetleg meginduló vetélés vagy szülés áll.

Hogyan kezelhető a vesegörcs?

A görcs simaizomgörcs-oldókkal és fájdalomcsillapítókkal enyhíthető, de a tüneti kezelés mellett a legfontosabb a fájdalom okának tisztázása és annak kezelése. Ha a vesegörcsöt vesekövesség okozza, a bő folyadékfogyasztás is fontos, mert a vizelet mennyiségének növelése segíti a vesekő kiürülését. Ha a vesekő spontán nem távozik, ultrahangos, lézeres kőzúzásra illetve sebészi beavatkozásra is szükség lesz. Ha más ok van a görcs hátterében, annak mielőbbi kezelésével szüntethető meg a probléma.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása