Útikalauz anatómiába

Elment a hangja? 5+1 tanács a meggyötört hangszálak gyógyítására

2018.04.17. 13:53

Számos különböző ok vezethet rekedtséghez, mely különböző fokú lehet, a hang enyhe fátyolozottságától a teljes hangtalanságig. De vajon mi történik a szervezetünkben, amikor azt tapasztaljuk, hogy elment a hangunk vagy kizárólag fojtott, rekedtes hangon tudunk beszélni?

utikalauzanatomiaba-rekedtseg.jpg

Mi okozza a rekedtséget?

A rekedtséget okozhatja többek között a túl hideg levegő, vagy a levegővel együtt belélegzett füst, por és gázok.

A leghétköznapibb ok a hangszalagok túlerőltetéséből fakad, ez nem ritka például tanárok vagy gyermekek esetén. Ha beszéd közben többször tapasztaljuk, hogy elmegy vagy rekedtté válik a hangunk, akár hangterápia is szükséges lehet, foniáter szakorvosi ellátás keretében.

Téli időszakban gyakori kiváltó ok a légúti vírusfertőzés, ami kiterjedhet a gégére és érdes, gyakran száraz, makacs köhögéssel jár együtt. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak, erezetté válnak, és hangképzéskor nem záródnak össze. A fokozott igénybevétel miatt a rekedtség tovább erősödhet.

Mit tegyünk, ha elment a hangunk?

Olyan kezelés vagy szer, amelytől a hang azonnali, gyors javulását lehetne várni, sajnos nincs. Néhány tanácsot azonban tudunk ajánlani, amivel kímélheti meggyötört hangszalagjait és elősegítheti a gyógyulásukat.

1. Pihentesse hangszalagjait! Halkan, keveset beszéljen, de ne suttogjon.

2. Ne a dohányozzon, kerülje a passzív dohányzást is!

3. Kerülje a fűszeres ételeket, szedjen C-vitamint!

4. Fogyasszon bőven folyadékot, de kerülje a szénsavas, túl hideg vagy koffein tartalmú italokat, és az alkoholt is!

5. Használjon párásítót, inhaláljon sós vízzel!

+1. Szedjen köhögéscsillapítót!

utikalauzanatomiabablog-erdekessegek-az-emberi-hangrol.jpg

Mikor forduljon szakorvoshoz?

  • Ha a rekedtség több mint három hete tart.
  • Nehézlégzés, nyelési panasz, fájdalom, nyaki nyirokcsomó duzzanat, vérköpés esetén, különösen, ha dohányzik!
  • A látszólag minden ok nélkül, tartósan fennálló rekedtség esetén. Ez lehet a hangszalagokon megjelenő rákmegelőző állapot jele, de gége-, tüdő-, vagy pajzsmirigydaganat is állhat a hátterében!
  • Elhúzódó, makacs köhécselés, krákogás esetén. Ilyenkor a rekedtség oka lehet reflux betegség, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, és a hangszalagokat is. Ez esetben is keressük fel családorvosunkat vagy gasztroenterológus szakorvost!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása