Útikalauz anatómiába

Egy órával kevesebbet alszunk - hogyan hat ez szervezetünkre?

2018.03.25. 09:51

Bár egyre többen vitatják eredeti célját, a gazdasági előnyöket, idén még mindenképpen sor kerül a nyári időszámításra való átállásra, amikor egy órával előre kell tekerni az óramutatókat. Sokan az egészségre tett hatása miatt is ellenzik ezt, hiszen nem csak arról van szó, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, hanem arról is, hogy ezáltal napokra felborul szervezetünk megszokott napi ritmusa. Milyen következményei lehetnek ennek?

utikalauzanatomiabablog-tavaszi-faradtsag.jpg

Ha energiát sikerül is megtakarítanunk a nyári időszámítással, vagyis azzal, hogy a legaktívabb órákat a nappali világosság idejéhez igazítjuk az egész országban, előfordulhat, hogy az anyagi előnyökkel össze nem mérhető kárt is okozunk vele.

Az óraátállítás ugyanis érinti az emberi szervezet érzékeny belső óráját is, felborulhat a sötétség és világosság napi váltakozásán alapuló, az alvást és az ébrenlétet szabályozó ún. cirkadián ritmusunk. Ez a belső ritmus számos szervünk működésére kihat: többek között befolyásolja az idegrendszer működését, a hormonális egyensúlyt, az anyagcserét, a keringést is. Felborulásának első érzékelhető jele a koncentrációs képesség romlása, az általános fáradtság és az alvási zavarok megjelenése.

 

Szívbetegek veszélyben

A svéd Karolinska Institute kutatói megvizsgálták, hogyan alakult 1987 óta Svédországban a szívinfarktusok előfordulása a téli és nyári időszámításra való átállás során. A tavaszi óraállítással kapcsolatban kimutatható volt, hogy átlagosan öt százalékkal emelkedett az infarktusok száma a nyári időszámítás utáni hétfőn és kedden. Az Alamabai Egyetemen Martin Young kardiológus ezt a rizikónövekedést tíz százalékosra becsülte. A jelenséget a biológiai óra időleges zavarával, az egy órával kevesebb alvással, illetve az ezzel járó alvászavarokkal magyarázzák. Hétfőnként (az újbóli munkába állás, a hétkezdő stressz miatt) amúgy is több a szívinfarktus, de hogy az óraátállítás miatti alvásmegvonással is kapcsolatban lehet, azt igazolja az a megfigyelés, miszerint a téli időszámításra való visszaállás utáni napokban (amikor többet alszunk egy órával) a szívrohamok előfordulása csökkenést mutat. Megfigyelték azt is, hogy a „bagoly” típusú embereket jobban megviseli az alváshiány, mint az amúgy is korán keléshez szokott „pacsirtákat”.

 

Nagyobb baleseti kockázat

A nyári időszámításra való áttérés miatt elvesztett egy órányi alvásidő más rizikót is hordozhat magában. Az Egyesült Államokban és Kanadában is készült olyan statisztika, amelyben összehasonlították a tavaszi óraátállítás előtti és az azt követő hét baleseti statisztikáját. Az USA-ban hat, Kanadában hét százalékkal nőtt meg a halálos kimenetelű balesetek száma ezen a héten, főleg hétfőn és kedden. Az alváshiány, a szokott napi ritmus felborulása ugyanis rontja a koncentrációképességet, növeli a reakcióidőt, álmossá, kábává, reggel is fáradttá teszi az arra érzékenyeket, ami könnyen vezethet közlekedési, illetve munkahelyi, háztartási balesetekhez is.

 

6 tipp, amivel tudatosan készülhetünk az óraátállításra

A lehetséges kockázatok elkerüléséért ajánlatos néhány egyszerű jó tanácsot megfogadni, különösen azoknak, akik tudják magukról, hogy érzékenyen reagálnak az alváshiányra.

  • Az óraátállítás előtti napokban – edzésként - keljünk a szokásosnál fél órával korábban!
  • Azon a hétvégén, amelyiken az óraátállítás történik, ha csak lehet, töltsünk minél több időt a szabadban, természetes fényben!
  • Kezdjük a reggeleket pár perces reggeli tornával!
  • Szánjunk időt arra, hogy nyugodtan, lehetőleg otthon megreggelizzünk!
  • Nemcsak az óraátállítás miatti, hanem egyéb okokból kialakuló alvászavarok ellen is a legtöbbet azzal tehetünk, ha igyekszünk rendszerességet vinni életünkbe, nagyjából ugyanabban az időben – és lehetőleg valóban nyugodt feltételeket teremtve – nyugovóra térni.
  • Mindennapi, rendszeres testmozgással is sokat segíthetünk az alvásproblémákon és a tavaszi fáradtságon, különösen akkor, ha lehetőleg természetes fénynél, friss levegőn végezzük az edzést.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takineni 2018.03.26. 11:50:20

Ha valaki nem fogja fel, hogy az óra átállítás mennyi energia megtakarítással jár, és annyit nem tud átvészelni, hogy hamarabb kel, vagy ne adj isten később kel, az életképtelen, agyilag is, fizikailag is.
De elhiszem, itt tart a társadalom, meg is látszik :)

Grgabácsi 2018.03.26. 11:55:59

Mennyire elegem van ebből a picsogásból, az hihetetlen. Mi az, hogy egy órával kevesebbet alhatunk? Le kell feküdni időben, ennyike. Akkor is, ha valakinek vasárnap időre kell kelnie, de ez azért elég ritka. De ha igen, akkor is /goto időbenlefekvés.

LPista 2018.03.26. 11:56:10

Nagyon hatékony, ha már este átállítod az összes órát és az új idő szerint, korábban lefekszel. Miért kell állandóan hangsúlyozni, hogy alváshiányunk lesz? Tessék szombat este hamarabb lefeküdni!

Grgabácsi 2018.03.26. 12:13:52

@LPista: Pláne ha másnap meg tök mindegy, hogy mikor kelsz, mert nem kell menned dolgozni, vagy esetleg délutános vagy.

moonlight777 2018.03.26. 12:42:49

@takineni:

Egy nagy lófaszt van energia megtakarítás, nagy kamu az egész ...
és nagyon gáz, hogy az esetleges gazdasági haszon többet ér, mint az emberek egészsége.... hányinger ez a hozzáállás.... és embertelen is.

ComLo 2018.03.26. 13:14:18

Magamon sosem éreztem a negatív hatást, de ismerősök problémáztak hogy hetekre felborul az egyensúlyuk.

Aztán átköltöztem a világ másik felébe, a kutazásnál +6 órát, a heti városok közötti ingázás miatt +- 1 órát kell rendeszeresen kibírni. Most már azért tapasztalat alapján azt mondom, picsogás az egész. Ennyit nem érez meg az ember, és MINIMÁLIS odafigyeléssel full észre se lehet venni.

Ami a másik felét illeti, azt viszont másik oldalról tudom alátámasztani. Még az 1 órás munkaidőelcsúszás is brutális kellemetlenségeket tud okozni két cég között. Alapból a munkaidő eleje + vége miatt min. 2 óra kiesik, plusz az eltérő ebédidő miatt még 2. Azaz fél nap mehet is kukába. Mivel Magyarország pl IT partnerei, főleg UTC+1-es időznában vannak, ezért beláthatatlan negatív következményekkel járhatna ha Magyarország máshogy kezelné az időzónát.

Anna Kiraly 2018.03.26. 13:14:53

ha a szerző bagoly lenne, tudná, hogy a reggeli torna ötlete mennyire elvetélt egy ilyen típusú ember esetében. jó esetben van annyi erőm, hogy lezuhanyozzam és felölözzek, ha meg kellene mozdítanom bármelyik végtagom, konkrétan belehalnék.

Dezsike 2018.03.26. 13:15:13

Nem kell kevesebbet aludni, én egy órával később keltem, ennyi. De amúgyis rendszertelenül alszom, mert az élet ezt követeli meg. Azon kívül, hogy pár napig "már ennyi az idő" (ősszel pedig "még ennyi az idő"), semmi különös. Mára viszont értelmét vesztette a dolog, mert eredetileg azért lett bevezetve, hogy kevesebbet világítsunk. Azonban a LED világítás alig mozdítja meg a villanyórát, ellenben a tévé, számítógép, klíma, közvilágítás, egyéb jelentősebb fogyasztók függetlenek attól, hogy épp mit mutat az óra, ugyan annyit fognak menni. Bár eddig se hiszem, hogy túl sokat spóroltunk, főleg nem az állítás után azonnal, mert így meg reggel kell felkapcsolni a lámpát.

Anna Kiraly 2018.03.26. 13:16:29

@ComLo: ugye nem létezik, hogy más emberek, betegek, idősek nem úgy élik meg ezt, mint te. nem lehet, hgoy nekik bizony gondot okoz ez? vagy dögöljön meg mindenki aki más...

2018.03.26. 13:25:22

Egy egeszseges embert egy ora nem visel meg. Felesleges dramatizalni. Ez korunk legnagyobb problemaja: az allando dramaisag. Minden rettenetes! Minden tonkretesz! Minden borzaszto! Minden kibirhatatlan! Drama, drama, dama! Ugyanmar! Emberek elnek haboruban, tulelnek bombazast, ehezest, nyomort, nincs vizuk, nincsenek gyogyszereik, vegtagjaik szakadnak le a repeszektol, csaladtagjaik halnak meg, na, az drama. Jelenleg 25 millio ember ehezik a Foldon, 120 millio el menekulttaborokban, es 800 millionak nincs hozzaferese elegendo elelemhez es/vagy tiszta ivovizhez, na, ez drama. De egy ora? Fekudj le hamarabb kisliba, nem fog fajni.

ComLo 2018.03.26. 13:25:57

@Anna Kiraly: Nem nem gondolom hogy minden ember azonos. De "én más vagyok" felkiáltás mögé bújva elfedni a lustaságot, SZERINTEM nem ugyanaz. Ez olyan mint mikor a 130 kilós fotelben csokifagyit majszoló közli, hogy ez csak genetika, és neki valójában csak erős a csontozata.

Ami tény: időzónák között ingázó, sokat utazó ismerőseim közül, senki nem halottam szenvedni az óraátállítástól, pedig van egy pár.

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 13:29:57

@takineni: "Ha valaki nem fogja fel, hogy az óra átállítás mennyi energia megtakarítással jár"

mennyi?

nekem nem éri meg azt a rám eső 1forint 20fillért, hogy reggel alig tudtam kiszedni a gyereket az ágyból mert teljes joggal közölte, hogy még nem aludta ki magát.

Szelid sunmalac 2018.03.26. 13:34:05

@ComLo: Bazdmeg. A munkadhoz tartozik, megszokod az elviseleset. En is megszoktam, de attol meg pontosan tudtam es ereztem, hogy akkor is szar volt. Nem a lofaszt nem boritja fel mindened, nekem az osszes ismerosom erezte, csak tultette magat rajta, ahogya banyasz is baszki azon, hogy nem lat napot, hogy nem kap levegot, vagy a kohos, hogy 100 fokban dolgozik, vagy az irodista hogy faj a hata. De ne hazudjunk mar itt mindenkinek

ComLo 2018.03.26. 14:25:29

@Szelid sunmalac: De én pont azt mondom, az 1 óra eltérés a tapasztalatom alapján az, amit nem megszokni kell az elviselését, hanem ehhez még lehet alkalmazkodni. Saját tapasztalat alapján (nálam), a kellemetlen eltérés +- 7 óránál kezdődik, addig egyszerüen a napi rutin változtatásával (pl gyereket előbb fekteted) meg lehet oldani. Aki egy időzónában él, azt elhiszem hogy megviseli, mert évi 2-szer van hozzá szerencséje, ráadásul utazás nélkül. Én csak azt akartam mondani, akiknek ebben rutinjuk van, azokat ez nem viseli meg, mert tudnak hozzá alkalmazkodni. Van amihez nehéz/nem lehet de tapasztalat szerint az sokkal több ennél.

A "bazdmeg"-re, pedig ... nem én hülyéztelek le, én csupán a saját álláspontomat írtam le. Szívesen veszem a te véleményedet is, ha kultúrált keretek között marad.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.03.26. 14:27:05

Márciusi óraállítás

Furcsa, mint az ulti licit
Legvégén a Fedák Sári,
Hogy miközben hózik picit,
Időszámításunk nyári.

Egész Baranya és Tolna
Fehér, mint egy sziklás Zorán,
Ám, mintha már május volna,
Fel kell kelnem cudarkorán?

Bár jelzi a csillagászat,
Tavaszi a napéj-egyen,
Belső órám visszamászat
Hálni ágyban párnahegyen.

„Döcög-döcög, de végül is egynek elmegy. Jobb, mint egy márciusi havazás.” /P. Gergő, a költő reál végzettségű mérnökkollégája/

„Jaj, reál úr, nincs is szebb, mint egy márciusi havazás, mert ilyenkor még a természet is zöld-fehér! Hajrá Fradi, hajrá Fradi!” /Franzstadt Fridolin, zenebohóc és ferencvárosi törzsszurkoló/

„Gyógyegér, nem megmondtam, hogy ne várd a májust, hiszen közelít a tél! Ennek ellenére azok a sziklák nem a hótól voltak fehérek, hanem a mésztől! Mész te a … (füttyszó)!” /Sztevanovity Zorán, orrhangú dalnok/

„Nem tudom, hogy kerültem az ulti licit kontráinak a végére, de nem is érdekel! Álmos vagyok és aludni akarok!” /Fedák Sári, tavaszilag fáradt színművésznő/

„Pernahajder poézis poénjaként Petrovics plágium vagy Petőfi parafrázis?! Ez a kérdés, válasszatok! Petőfi, Bem, Uhrin azaz Sándor, József, Benedek! Tudjátok, kivel szórakozzatok?! Hol a meleg?!” /Agitátor Adolf, a Temperált Univerzumot Rebellis Honunkba Alapítvány (TURHA) vezérszónoka/

„Furcsa bizony! Mármint furcsán érzékelünk mi fölnőttek: csak a rendhagyót vesszük észre, a sablonos rend észrevétlen marad. Márciusi Dusán nem tűnne fel, na de márciusi Zorán?! Márciusi esőnap közhely, na de márciusi hónap?! Márciusi Fradyvers a bármiről nem szúr szemet, na de márciusi Fradyvers a márciusról?!” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Márciusi Dusán?! Te is, fiam, butú’sz?! Miért nem hagytatok inkább ágyban párnahegyen halni meg, he?! Muszáj volt megböködni a testemet, mint márciusi jégeső az NB I-es stadionok üres lelátóin a műanyag ülőkéket?! Hiába van elvetve a kocka, ha kifagy a földből!” /Julius Caesar, római diktátor/

„Ne nyafogj Cézár öcsém, hanem igyál egy jó forró feketét! Attól előbb globálisan felmelegszel, majd megnyugszol békében!” /Julius Meinl, a Monarchia cseh mintaboltosa/

„Globális felmelegedés
Helyett jön a Jégkorszak 6?!
UV sugár ledermed és
Népünk fűt-fát tűzre rakhat?!”
/Újpesti Barnabás, kazánfűtő és az Anti Talentumú Költők Alapítványa (ATKA) rovarirtási főelőadója/

„Jégkorszak 6?! Jaj, ne! Már a Jégkorszak 5 is totális pénztárcazsibbasztó csőd volt! Úgy pangott a filmszínházaink nézőtere, mint egy Alcsút-Felcsút magyar kupa meccsen! Ja, nem, itt legalább egy vaksüket jegyszedő végigszenvedte a műsort.” /Autoimmun Atanáz, a Sclerosis Multiplex mozi hálózat ügyvezető igazgatója/

„Már megint óraállítás?! Nyári időszámítás ősz fejjel téli hidegben a tavaszi napéjegyenlőség idején?! Kizökkent az idő; - ó, kárhozat! Hogy én születtem helyre tolni azt.” /Hamlet, dán királyfi/

„Na, gyerekek, a mai órán, a már-már védjegyévé vált szokott aktualitása folytán Frady Endre: Márciusi óraállítás c. versét vesézzük ki. Nem, Mészáros fiam, nem az apád hentesbárdjával, hanem a pengeéles elménkkel! A tény, hogy e szellemes keresztrímes műben a divatból kifelé araszoló ulti ma ráció lehet, az ultima ratio, azaz a végső érv a nemzetközi időodavisszaság ellen, ami jól jelzi, hogy a költő álmos, mint… mint… Zahorán fiam, ne aludj ott a hátsó padban! Ja, nem alszik, csak elájult? Chang, már megint behoztad a kínai piacról az apád elektromos sokkolóját?! Hát, úgy látom, megérdemlitek, hogy vasárnap egy órával kevesebbet aludjatok, ha én már úgyis kénytelen vagyok hajnali kettőkor kimenni a közterekre órákat háromra állítani! Na, most százszor leírjátok, hogy Fedák Sári, a verset pedig hétfőn kikérdezem!” /Kettői Koránné Háromi Hajnalka, középiskolai magyartanár és betanított köztéri óraállító munkás/

„Ha iskoláskoromban ilyen versekkel bombázták volna a fejlődésben lévő agyamat, akkor anyám most rendszeresen hordhatná be nekem lábosban a paprikás krumplit egy bentlakásos elmeklinika gumifalú étkezőjébe! Szerencsére megfogadtam a tanácsát és a tömegpusztító Frady opuszokat a karácsonyra kapott kényszerzubbonyomban olvasom, hogy ne tudjak kárt tenni önmagamban! Ez az idétlen időlíra persze így is kiverte a biztosítékomat, és most nyáladzva fekszem a padlón, de anyám szerencsére már helyettem is be tudja fejezni a kritikámat! Be én, de sose köszönöd meg és ráadásul még a Barátok közttől is eltiltasz, te hálátlan kölök! Tudod, ki hordana neked paprikás krumplit?!” /Puzsér Róbert kritikus with a little help from Puzsér mama/

„A nyári időszámítástól lefagyott Puzsér Róbert kollégánk újraindítása már zajlik, a rettegett kritikafolyam a jövőben is zavartalanul fokozódik.” /Tilttűrtámogat Tivald, a Kritikusok Országos Szövetsége (KOSZ) elnöke/

„Itt Texasban én mondom meg, hogy mennyi az idő és milyen az évszak. Ha megunom majd, hogy keleten kel a Nap, egy rúgással megfordítom a Föld forgásirányát.” /Chuck Norris/

fradyendre.blogspot.hu/2018/03/marciusi-oraallitas.html

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 15:27:01

@ComLo: "Aki egy időzónában él, azt elhiszem hogy megviseli"

és hát az emberek többsége a világon pont ilyen.

na4 2018.03.26. 15:31:17

Hiszti. Ha valaki eddig este 11-kor feküdt le és reggel 6-kor kelt, akkor most is ugyanannyit fog aludni mint eddig.

Szelid sunmalac 2018.03.26. 15:35:31

@ComLo: Amig valaki fellengzosen kijelenti, hogy marpedig mindenki hulye aki mashogy reagal valamire, amirol egyebkent mondketten tudjuk, hogy ot magat is megviseli, csak kenytelen elturni, addig felbaszom magam. Majd ha nem kinyiltkoztatsz, hanem elmondod, hogy hat teged is megvisel, de ha allandoan kivan teveneki az ember, akkor meg lehet szokni, akkor majd sem huzom fel magam es beszelgethetunk erdemben.

2018.03.26. 15:35:42

Ez az egész téma akkora f@szság, és még unalmas is félévente. Aki nem bírja - puding, életképtelen.

ComLo 2018.03.26. 15:51:22

@Szelid sunmalac: Te valakivel összekeversz, se fellengzős se lenéző, se lehülyéző nem voltam. A saját véleményemet mondtam el, ráadásul alpári stílus nélkül. Ha te ezek után is ragaszkodsz a stílusodhoz lelked rajta.

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 15:53:05

@na4: fordítva ülsz a lovon. Aki 11kor elaludt az 6ig 7 órát aludna de csak 6-ot tud az átállítás miatt, egy órányi alvást elvesztett.

Ha az ember robot lenne, nem lenne gond ide-oda tologatni az ébrenlét idejét.

ComLo 2018.03.26. 15:59:57

@eßemfaßom még áll: A repülés fejlődésével, és a világ globalizálódásával egyre több és több ember kénytelen nem egy időzóna szerint élni. Persze az igaz, hogy a globális emberiség többsége ennek ellenére helyhez kötött.

Viszont a sokat utazók példáját azért hoztam ide, mert rajtuk lehet látni, hogy +- 1/2 időzónát simán át tud állni az ember, lényegében azonnal. Nyilván mindenkinél máshol van a határ, de saját és ismerősök tapasztalatai alapján ez valahol 5-8 óra körül van.

Szelid sunmalac 2018.03.26. 16:00:10

@ComLo: Most epp mi baj volt a stilusommal a valaszomban?

ComLo 2018.03.26. 16:06:08

@Szelid sunmalac: Most pl csak az, hogy azt hazudtad mindenkit lehülyéztem aki máshogy gondolkozik, pedig ilyenről szó se volt, valamint azt állítod hazudok mert te jobban tudod mit és hogyan élek meg, mint én magam.

Szelid sunmalac 2018.03.26. 16:27:17

@ComLo: Ez nem stilusbeli, hanem tartalmi kifogas. De ha mar ennyire erzekeny vagy hogy mindjart osszepisalod magad a nagy sertodottsegedben, hadd iudezzem be a sajat mondatod, aztan allpitsd meg, mennyire volt ez nagypofajau, arrogans, bekepzelt komment: "Most már azért tapasztalat alapján azt mondom, picsogás az egész. Ennyit nem érez meg az ember, és MINIMÁLIS odafigyeléssel full észre se lehet venni." " ismerőseim közül, senki nem halottam szenvedni az óraátállítástól"

na...akkor most hazugozz te hazug

ComLo 2018.03.26. 16:37:14

@Szelid sunmalac: ebből szerintem a picsogás lehet sértő, ami ha érzékenyen érintett megkövetem magam és bocsánatot kérek.

De azt tartom: az elmult 5 évben, átlag két hetente két idónaváltást utaztam (általában 1 néha 2 órát évente pár hazalátogatásnál többet). Se engem, se egyetlen ismert kollégámat, ez nem készített ki.

huttinger 2018.03.26. 16:41:50

Ha elutazom Ciprusra akkor mi van? Ott is elállitodik a belső órám? Nos kedves ellenzők?

Szelid sunmalac 2018.03.26. 17:21:05

@ComLo: Nem tesz semmit. Ettol fuggetlenul tartom, hogy akit en ismerek (es vannak paran, magam is belertve) minden idozonas utazas erzekenyen erint, max megtanul az ember vele egyutt elni. De ehhez az kell, hogy ez gyakori legyen. Ha evente ketszer toertenik, akkor nem is tudja az ember megszokni es ugyanugy erzkenyen erintheti minden egyes alkalommal.

eßemfaßom még áll 2018.03.26. 17:51:17

@ComLo: És? A gyalogosgázolással is megtanult együtt élni az emberiség, ettől még nem lesz jó.

Szirgyu28 2018.03.26. 17:54:44

A munkám miatt hetente átélem az óra előre- illetve visszaállítását, sőt olyan is előfordul, hogy többször kell az órát ide- vagy odaállítani. Elmondhatom, hogy ennek egyetlen negatív hatása van, az pedig az időzavar. Előfordult, hogy emiatt késtem el a munkából, vagy emiatt mentem túl korán.
Simán hozzá lehet szokni, csak szervezés, alkalmazkodás kérdése.

nniicckk 2018.03.26. 18:16:42

Engem nem zavar meg , plusz minusz 1-2 ora, de az idegesit, hogy napokig nem tudni mennyi az ido, mert minden ora mast mutat. Attol fuggoen at lett e allitva vagy sem. Legalabb az idoben lehesen mar megbizni, azt nem valtoztasak meg evente ketszer.

2018.03.26. 18:20:24

már vártam a szokásos évi nyavalygást
aki 1 órát nem bí rki, azzal mi lesz ha mondjuk repülnie kell 4 időzónát? hónapokba telik míg átáll? nevetségesek vagytok komolyan.

efi 2018.03.26. 20:08:05

@Anna Kiraly:
Betegek, meg idősek? Beszarok, ők aztán tényleg akkor kelnek és fekszenek, amikor csak akarnak, mi a franc viselné meg őket azon, hogy máshol áll a mutató órája?
Ennél az 1 órás tekerésnél - ami ráadásul ősszel még nyereség is - 100x, 1000x nagyobb terhelés, hogy pl folyamatosan korán kell kelni a többségnek, de még az is, amikor valaki az év másik 364 napján valamiért nem alszik jól 1 éjszaka és 2 órát csak forgolódik.
Szóval ez egy nagy hiszti a köbön.

]{udarauszkasz 2018.03.26. 20:38:54

Ma 4 kor keltem. Kamionozom, olyan volt, mintha 3 kor keltem volna.
Aki kitalalta ezt az oratekergetest, azt elkuldenem egy olyan bolygora, ahol 23 oras egy nap, es mindig pontosan 4kor kell kelni.

Makacs Folt 2018.03.26. 20:42:47

Hagyjuk már abba bakker, ezt a hangulatkeltést, mert okozza a legtöbb kárt! Itt, ahol vagyunk, a GMT+1 időzónában, pont ez a megoldás a legideálisabb az eltérő nyári/téli időszámítással. Ugyanis pont a közepén vagyunk. Ha a télit tartanánk meg, ami tulajdonképp az igazi, akkor nyáron már hajnali fél négykor kelne a Nap és este kilenckor már sötét lenne. Ugyanis a Nap 12-kor delel, tehát előre és hátra ugyanannyi van. Csakhogy ez baromira nem felelne meg az életritmusunknak, ami igényli a hosszú nappalt, tehát jó az úgy, hogy f5-kor kel és 9-kor nyugszik. Télen viszont alig 8 és fél óra világosságot kell elosztanunk, ha maradna a nyári időszámítás, akkor lehet, hogy 17-ig lenne világos, de 8-kor kelne a Nap - valljuk be, ez sokkal nagyobb nyűglődést jelentene, mint hogy 7-kor kel és 16-kor nyugszik. Pont jó az, ahogy van, bármiféle belenyúlás csak nagyobb problémát okozna. Csak gondolkodni kéne egy kicsit, nem a hangulatot kelteni hülyeséggel.

]{udarauszkasz 2018.03.26. 20:53:48

@Makacs Folt: Nyaron altalaban meleg van. Es ha hihetunk a klimavaltologusoknak, meg melegebb lesz. Ez azt jelenti, hogy a nap meg 9kor is sut, es kb ejfel lesz, mire az ember elalszik, de 6kor mar kelni kell. Ez hosszu tavon senkinek sem jo. Az egesz nyari idoszamitas el van csuszva a rossz iranyba. 6 ora alvas nem egeszseges. Aki meg meg korabban kel, mondjuk 4-5 ora fele, annak meg rosszabb. Tudom, mert ezt csinalom minden evben.

Makacs Folt 2018.03.26. 21:52:04

@]{udarauszkasz: A klímaváltozástól nem fog este 9-kor még sütni a Nap, hanem akkor megy le, hőmérséklettől függetlenül. Ha meg 6-kor kell kelned akkor rosszabb, ha már f4-kor viilágosodik, mintha f5-kor. És NEM kell 3 óra az elalváshoz, szóval marhaságot írtál.

efi 2018.03.26. 21:53:43

@]{udarauszkasz:
Azt küldd el egy másik bolygóra, aki a 4 órás kelést találta ki. Meg mindenkit, aki 8 óra előtt követeli meg. Ehhez képest az óraátállítás semmi.

dr.derill 2019.01.30. 14:28:27

Ez az egész nem arról szól, hogy hány órát aludhatunk. Mindenki annyit alszik amennyit akar, vagy tud. Én speciel napi 3 órát.

Ez arról szól, hogy iszonyat keveset van világos és főleg a gyerekeseknek rossz. Reggel mindegy, mindenki sötétben megy, mert még 7-kor is sötét van. Viszont délután nem mindegy, hogy 4-kor sötétben megy haza egy gyerek vagy 5-kor még világosban. Tehát azt gondolom, hogy az órákat nem a télhez-nyárhoz-tavaszhoz-őszhöz kellene állítani, hanem a világoshoz. Ha nyáron 10-kor még világos van, télen legalább 8-ig világos legyen. Reggel meg senkit nem érdekel és tényleg nem borít fel semmit az óra, csak a világos csökkenése, az, hogy 4-kor már sötét van.
süti beállítások módosítása