Útikalauz anatómiába

Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során

2018.01.23. 15:03

A gyermekvárás hónapjai alatt az anya szervezetében számos változás zajlik, egyrészt a méhben növekvő magzat élettani szükségleteinek megfelelően, másrészt felkészülve a szoptatás időszakára. A női mell is átalakul, hogy el tudja látni majd az újszülött táplálásának feladatát. Nézzük, a mell milyen változásaira számíthatunk!

utikalauzanatomiaba-mell-valtozasa-szules-terhesseg-alatt.jpg

Érzékenyebbé válik

A terhességet kísérő hormonális változások hatással vannak az emlőre, serkentik a vérkeringést annak szöveteiben. Emiatt fokozzák annak érzékenységét, a kismama duzzadtnak, szinte gyulladásban lévőnek is érezheti a mellét, és van, aki emiatt a terhesség első harmadában nehezen viseli el a melltartó vagy a ruha érintését is. Az emlő érzékenységét a terhesség korai tünetei között tartják számon, már a 4. - 6. terhességi hétben is jelentkezhet, akkor, amikor még meg sincs állapítva a terhesség. A várandós kismama jól teszi, ha ez idő alatt puha, természetes, légáteresztő anyagból készült melltartókat hord, amelyeknek nincs varrása a mellbimbó táján. Jobb kerülni az esetleg irritációt okozó szintetikus anyagokat, csipkecsodákat.

 

Egy-két mérettel is nőhet

Már az első trimeszter idején elkezd növekedni a mell, ami a terhesség végéig, illetve a szoptatás alatt akár két méretnyi különbséget is jelenthet, még akkor is, ha a várandós kismama terhesség alatti súlygyarapodása nem lépi túl az ajánlott 8-10 kilogrammot. Abban, hogy ez a növekedés ne rontsa el a mellek alakját, és ne okozzon kényelmetlenséget, megint csak a megfelelő, jól illeszkedő és stabil tartást biztosító melltartó segíthet. Nem kell felhagyni az aktivitással sem, számos mozgásforma kifejezetten ajánlott kismamáknak is, így mód van arra is, hogy a mellizmok is edzettek maradjanak, ne veszítsék el a tartásukat.

 utikalauzanatomiabablog-mell-valtozasa-szules-terhesseg-alatt.jpg

A külső jellemzők is változnak

A mellbimbó is változik a szoptatásra készülve: a mellbimbón lévő, körbe rendezett kis kiemelkedések, az ún. Montgomery-mirigyek nagyobbak, feltűnőbbek lesznek. Ezeknek az a funkciója, hogy a bimbó bőrfelületét védő, tápláló olajos váladékot termeljenek. A mellbimbó sötétebb színű lesz, mivel pigment, festékanyag halmozódik fel benne. Az emlő megnagyobbodása miatt nyúlik a bőr, ami viszketést is okozhat. Az erek átsejlenek a finom bőrön, és megjelenhetnek vékony, gyöngyházszínű terhességi csíkok is.

 

Megindul a tejtermelés

Az emlők az első trimeszter vége felé kezdik az ún. kolosztrumot, előtejet termelni, de ebből az első cseppek többnyire csak a terhesség utolsó heteiben jelennek meg. Ez a sárgás, sűrű, különleges összetételű tej biztosítja az újszülött táplálékát addig, amíg be nem indul az anyatej termelődése. Az ún. tejbelövellés a szülés utáni harmadik-negyedik napon várható, ami a mell fájdalmas feszülését eredményezheti. A rendszeres szoptatással, fejéssel, masszírozással ez megszűnik. A kismamáknak és babáiknak szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó segíthet abban, hogy mielőbb „egymásra hangolódjanak”, és minél kevesebb kényelmetlenséget, minél több örömet szerezzen a szoptatás mindkettejüknek. Ha bármi nehézség van, érdemes mielőbb szakszerű segítséget kérni, hogy elkerülhessék az esetleges problémákat, például a fájdalmas bimbórepedést, gyulladást.

Az anyatej a mell szövetében elhelyezkedő sok apró mirigyben termelődik és a számos vékony tejcsatornán keresztül jut a mellbimbóhoz, ahol a nagyobb „gyűjtőcsatornákban”, a tejöblökben gyűlik össze mindig egy-egy kortyra való a csecsemő számára.

Jó tudni, hogy a mellnek sem a várandósság előtti, sem a szülés idejére kialakult mérete nem függ össze a tejtermelési képességével, hiszen ezt a terhességi hormonok befolyásolják.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

openszószáJETI 2018.01.24. 14:08:43

"Egy-két mérettel is nőhet"
Ez persze folleg a kis mellu noknek jo, mert utanna sem fog logni.

commentes nikk 2018.01.24. 14:14:05

Aztán jön a gravitáció...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.01.24. 14:58:44

Van, akinek egyáltalán nem érzékeny és csak a tejbelövellés után kezd nőni a melle, aztán a szoptatás ritkulásával, elmaradásával magától, mindenfajta megereszkedés nélkül visszamegy az eredeti méretére.

vbn 2018.01.24. 16:15:35

Máig emlékszem: az én Csodálatos (Kismellű) Feleségemnek a mellei olyan tapintásúak voltak, mintha kaviccsal lettek volna kitömve. :-) Az egyikből szopizott a kisfiam, a másikból meg 3 vékony sugárban spriccelt a tejcsi... (hordták is egy darabig tőlünk)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.01.24. 23:24:27

"Jó tudni, hogy a mellnek sem a várandósság előtti, sem a szülés idejére kialakult mérete nem függ össze a tejtermelési képességével, hiszen ezt a terhességi hormonok befolyásolják."

Ha nem, hát nem, de az indoklás nem igazán meggyőző. Hiszen "az anyatej a mell szövetében elhelyezkedő sok apró mirigyben termelődik", és én arra gondolnék, hogy egy nagy mellben több mirigy lehet, vagy azok nagyobb méretűek, így esetleg erősebb tejtermelésre képesek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.01.24. 23:41:36

@Androsz:

Pedig nem, azok a mirigyek olyanok, mint egy kis szőlőfürt, ha éppen tejtermelés zajlik. Ha meg nem, akkor iciri-picire visszahúzódnak, a zsírállomány visszaépülésének utat engedve.
Rengeteg bőtejű, kis mellű nő van, ahogy tejtermelési gondokkal küzdő nagy mellű is. Anyámnak pl. mindig is elég jó alakja volt, aztán hormonális okokból sosem volt elég teje. Nekem valamivel kisebb a kosárméretem és mindig annyi tejem volt, amennyi kellett, kivéve most, hogy újra babát várok, de ez is hormonális.
süti beállítások módosítása