Tényleg jobban tűrik a fájdalmat a nők?

2017.10.10. 11:09

Régi vita, hogy melyik nemhez tartozók erősebbek, szívósabbak, például, hogy a nők vagy férfiak bírják-e jobban a testi fájdalmakat. Ezt a vitát eldönteni lehetetlen, hiszen a fájdalom szubjektív érzés, csak azt tudjuk, amit az elszenvedője mond a mértékéről, műszerekkel nem, vagy csak rendkívül körülményesen mérhető. Azt viszont fontos lenne tudni, hogy egyformán reagál-e a férfi és a női szervezet a fájdalomra, hiszen ez befolyásolja az alkalmazott fájdalomcsillapítók hatékonyságát is.

utikalauzanatomiaba-nok-ferfiak-fajdalom.jpg

A nők másképp érzékelik a fájdalmat, mint a férfiak

A köztudatban elterjedt vélekedés, hogy a nők fájdalomtűrése nagyobb, már csak azért is, mert a kamaszkoruktól kezdve havonta bekövetkező menstruációs görcsök, később pedig a gyermekszüléskor elszenvedett fájdalmak megedzik őket, szemben a férfiakkal, akik egy-egy kisebb testi kellemetlenséget, fog- vagy fejfájást is súlyos bajként élnek meg.

Mások pedig éppen ellenkezőleg, úgy vélik, hogy éppen a nők hajlamosak a kis problémákat is felnagyítani, egy migrén miatt lefeküdni, túl sokat foglalkozni testi bajaikkal. Ez utóbbi állítás összefügg azzal is, hogy a nők sokkal egészségtudatosabbak, jobban igyekeznek karban tartani az egészségüket, elejét venni a problémáknak, időben elmenni orvoshoz vele, hogy ne hatalmasodjon el.

A „kinek fáj jobban” kérdés a nemek közti csatározás részeként eldönthetetlen és értelmetlen is. Ennél azonban többről van szó: valóban fontos lenne tudni, hogy van-e különbség aközött, ahogyan a férfiak és a nők szervezete reagál a különböző típusú fájdalmakra, illetve az ezek csillapítására használt hatóanyagokra.

 

A nők intenzívebb fájdalomérzetet élnek meg

A kérdéssel többek között a Stanford Egyetem kutatói foglalkoztak, és megállapították, hogy az általános vélekedés ellenére a vizsgált nők fájdalomküszöbe alacsonyabb volt, hamarabb jelezték és szinte valamennyi betegség esetében sokkal intenzívebben élték meg a fájdalmat, mint a férfiak. Tízezernél is több beteget kérdeztek meg 250-féle betegség első ízben, még a fájdalomcsillapítás előtt jelentkező fájdalmáról, hogy tízes skálán mekkorának érzi. Kiderült, hogy szinte valamennyi betegségtípus és fájdalom esetében legalább egy ponttal erősebbnek ítélték meg a nők az átélt fájdalom mértékét. Ezzel a különbséggel a kutatóknak foglalkozniuk kellett, még akkor is, ha a fájdalom alapvetően szubjektív érzés, vagyis sok körülmény, például a férfiakkal szemben támasztott hagyományos elvárások befolyásolhatták az eredményt.

 

Több fájdalmas betegség érinti a nőket

Egy másik, a Newscastle Egyetem által végzett kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy például az ízületi gyulladás (arthritis) és az általa okozott fájdalom nagyobb számban érinti az idősebb nőket, mint férfi kortársaikat. Összefüggést találtak a női nemi hormon csökkenő szintje és az ízületi gyulladás megjelenése között. A csontritkulás is gyakoribb a nők, mint a férfiak esetében, aminek szintén hozzájárulnak a hormonális változások. Így a nők bizonyos életkor felett több fájdalomnak vannak kitéve.

 

A fájdalomcsillapítókat férfiakra szabták?

A fentiek ismeretében elgondolkodtató, hogy a ma használatban lévő fájdalomcsillapító készítményeket sosem tesztelték kimondottan nőkön, nem végeztek összehasonlító vizsgálatokat arról, hogy az eltérő hormonháztartás mennyiben befolyásolja a szerek hatását, illetve, hogy a női szervezet is ugyanúgy dolgozza-e fel az adott hatóanyagot, mint a férfiaké.

Kaliforniai tudósok szerint szükség volna ilyen vizsgálatokra, a készítmények férfiakra és nőkre gyakorolt, eltérő hatásmechanizmusa miatt. Hogy a hormonok igenis hatnak a fájdalomérzetre, azt igazolhatja az, hogy a terhesség és a szülés során, az ilyenkor a szervezetükben fokozottan termelődő természetes fájdalomcsillapító vegyületek, az endorfinok miatt mennyire megnő a nők fájdalomtűrő képessége.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.