Útikalauz anatómiába

Miért olyan hosszadalmas az ekcéma gyógyítása?

2017.09.19. 14:12

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, minden 10. embert érint. A diagnózis után gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Gyakran előfordul, hogy a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás? És egyáltalán ki lehet e gyógyulni ebből a makacs betegségből?

utikalauzanatomiaba-ekcema.jpg

 

Az ekcéma, más néven dermatitis a hám és a hám alatti kötőszövet nem fertőző gyulladása, amely bőrszárazsággal és viszketéssel jár együtt, számos típusa létezik:

 

Atópiás dermatitis

Többnyire öröklött hajlam áll a betegség hátterében, gyakori, hogy már gyerekkorban kialakul. Elsősorban az arcon, tenyéren, lábfejen, hajlatokban, néha az egész testen jelentkezik. Jellemző tünetei csecsemőkorban a bőrpír, nedvedző hólyagocskák, amelyek kínzó módon viszketnek. Érdekes módon a betegnél vagy a család más tagjainál a szénanátha, asztma előfordulása is gyakoribb. Felnőtt korban inkább bőrszárazság, gyulladás, viszketés és esetenként a kivakarás következtében kisebesedés jellemzi a betegségben szenvedőket. Pszichés stressz hatására fokozódhat a viszkető érzés, továbbá az ekcémával borított bőrfelület is megnőhet. Kialakulásának hátterében állhat valamilyen gócbetegség vagy kontakt allergia is.

 

Kontakt dermatitis

A bőrrel kapcsolatba kerülő anyagok allergizálják  a bőrt, így például a különféle kozmetikumok, fémek, illatanyagok hatására allergiás reakció jön létre. Másik típusa az irritatív dermatitis, amely gyenge vagy közepesen irritatív hatású anyagokkal történő érintkezés hatásra alakul ki, amelynek következtében a bőr akut esetben élénkvörös lesz, felhólyagosodhat, vagy csak megduzzad, amelynek következtében a bőr feszül, felszíne fényes lesz, krónikus esetben barnásan elszíneződik, esetleg meg is vastagodik.. Nem véletlen tehát, hogy a kozmetikusok, fodrászok vagy épp az építőiparban dolgozók körében jóval gyakoribb az ekcéma.

 

Fotoallergiás kontakt ekcéma

A napfényés valamely kémiai anyag - ami lehet testápoló, parfüm, gyógyszer, esetleg naptej is - együttes hatására kialakuló vöröses, viszkető, száraz foltok fotoallergiás ekcémára utalhatnak.

 

Seborrheás ekcéma

Elsősorban a fejbőrön,homlokon, szemöldökök között, orr mellett, mellkason  jelentkező vöröses színű, zsíros foltokban jelentkező hámlásról van szó, amely hátterében a faggyúmirigyek túlműködése áll, és a hajlam többnyire genetikailag öröklődik.

 

A gyógyítás nehézségei

Mivel a különféle ekcémák tünetei között átfedés mutatkozhat, ezért a diagnózis felállítása egyáltalán nem mindig egyszerű. A szervezetben kialakuló gyulladásos góc, a bizonyos anyagokra való allergiákon, kívül sajnos nehezebben kezelhető tényezők is közre játszanak a tünetek fellángolásában, így például az öröklött tényezők vagy a stressz. Épp ezért sajnos krónikus és recidiváló betegség az ekcéma. Nem gyógyítható egyszeri kezeléssel, terápiája összetett, a tartós gondozás, az orvos és a beteg szoros együttműködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez.

Első lépésként  ekcémás  bőr esetén a helyes bőrápolás még a „nyugalmi időszakokban” is rendkívül fontos. Ügyeljünk arra, hogy a bőrünk ne száradjon ki, hosszas fürdőzés helyett csak gyors, langyos zuhanyt vegyünk. A szárító hatású szappanok, az illatosító- és egyéb adalékanyagokat is tartalmazó tusfürdők helyett gyógyszappant, fürdető krémet használjunk. Az alkoholon és a dohányfüstön kívül gyakran bizonyos ételallergia (például citrusfélékre, paradicsomra, tejre és gabonákra való érzékenység) is okozhat ekcémát, ezért az orvos akár diétát is előírhat.

Kínzó viszketés és heveny tünetek esetén a bőrgyógyász többnyire valamilyen szteroid tartalmú kenőcsöt ír fel. Ezek használatával viszonylag rövid idő alatt látványos javulást érhetünk el. A javulás tartóssá tételéhez felmerül valamilyen immunmoduláló krém használata is, amely hosszú távon csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának lehetőségét. Szteroidos krémeket csak az orvos által meghatározott ideig használjunk, mert a mellékhatások lehetőségét így tudjuk elkerülni.

Emellett hasznos lehet, ha a lelki tényezőket is figyelembe vesszük és bőrgyógyász mellett esetleg pszichológus segítségét is kérjük, hogy könnyebben megbirkózzunk a stresszel.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyan Nemár 2017.09.20. 22:43:14

Hasznos írás, jól összefoglalta a poszer.
Viszont kiemelném, hogy bizonyos környezeti tényezők-allergének is felelősek lehetnek az eczema (ekcéma) kialakulásában. A lakókörnyezetben a poratkák és a penészgombák jelenléte nagyon erős allergén, és válthatnak ki eczema/ asthma tüneteket.
süti beállítások módosítása