Útikalauz anatómiába

Hány éves? Segítünk végiggondolni, mit tehet a szíve érdekében!

2017.09.12. 12:09

A szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikák élén állnak, becslések szerint a világon évente 17 milliónál is több ember hal meg ezek következményében. A hazai számok különösen riasztóak: a haláleseteknek mintegy felét teszi ki a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás, évi ötvenezernél is több embert veszítünk el emiatt. Korosztályokra bontva összegyűjtöttük mit tehetünk szívünk védelmében!

utikalauzanatomiaba-tuberkolozis.jpg

A szívbetegségek nemcsak az időseket fenyegetik!

Sokan csak ötven éves koruk körül kezdenek először foglalkozni szívük, érrendszerük állapotával, pedig minden korosztály érintett lehet. A kockázatot növeli, ha a családban már előfordult szívbetegség, ha kóros elhízásban vagy cukorbetegségben szenved. Életkortól függetlenül, mindenki egészségét segít megőrizni az egészséges étrend és a fizikai aktivitás.

 

Hány éves? Segítünk végiggondolni, mit tehet a szíve érdekében!

Húszas éveikben járók:

Válasszon orvost, és egészségesen is évenként keresse fel, hogy egészségi állapotának legfontosabb paraméterei (pl. vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint, testtömegindex) folyamatos kontroll alatt legyenek. Szoktassa magát rendszeres fizikai aktivitáshoz, edzésben maradni mindig könnyebb, mint újra kezdeni. Ne szokjon rá a dohányzásra, és ha kamaszként cigarettázott, itt az ideje leszokni róla!

Harmincas éveikben járók:

Család és karrier foglalja el az idejét, az egészséges életmódra kevésbé tud figyelni? Tegyen ellene! Mozogjon minél többet a gyermekeivel, mindannyiuk érdekében alakítsa ki bennük is az egészséges szokásokat! Használjon ki minden lehetőséget az aktivitásra, őrizze meg a normális testsúlyát! Ismerje meg családjának történetét, és tájékoztassa orvosát arról, ha közeli rokonai, felmenői között szívbeteg is volt! Sajátítson el egy alkalmas stresszkezelő technikát, például jógázzon vagy relaxáljon!

Negyvenes éveikben járók:

Vigyázzon a súlyára, mivel 40 fölött az anyagcsere lassulni kezd. Keressen olyan edzésformát, amit szívesen végez, és ha motivációra van szüksége, keressen edzőtársat vagy csoportot! Ellenőrizze vérnyomását és a vércukorszintjét, vegyen részt a szervezett szűrővizsgálatokon! Ha horkol, kezeltesse időben, mivel az alvási apnoé elősegíti az érrendszeri problémák kialakulását.

Ötvenes éveikben járók:

Ebben az életkorban már a nőket is a férfiakhoz hasonló mértékben fenyegeti a szív-és érrendszeri betegségek veszélye. Ezért egyre fontosabb tenni ellene, életmódváltással, aktivitással. Ismerje meg a szívroham és a stroke figyelmeztető jeleit! A szívroham tünetei a nőknél különbözhetnek a férfiakétól.

Ha krónikus betegséget diagnosztizáltak Önnél, tartsa be az orvosi utasításokat, például a magas vérnyomás elleni kezelést akkor sem szabad abbahagyni, ha rendeződött az érték.

Hatvanas éveikben járók:

A korral nagyobb a szívbetegség kockázata, jobban oda kell figyelni a kockázati tényezőkre, a vérnyomás, a koleszterin megfelelő szinten tartására. Az idősödő szervezetnek kevesebb kalóriára van szüksége, kerülje el a súlygyarapodást!

Mindenkire érvényes tanácsok:

Az évenkénti háziorvosi vizsgálat, a laboratóriumi rutintesztek, vagyis a vérnyomás, a koleszterin és a vércukorértékek nyomon követése minden életkorban fontos. Ha ezek valamelyike eltérést jelez, ha terhelésre hamar kifullad, kifárad, mellkasi fájdalma jelentkezne, vagy ha ritmuszavart észlel, alaposabb kardiológiai vizsgálatra van szükség.

 

Az életmódreform életet menthet!

A szív- és érrendszeri rizikófaktorok kontroll alatt tartása segít megelőzni vagy késleltetni az érrendszeri betegségek kialakulását. Az életkortól függetlenül az egészséges életmód kialakítása jelentősen csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Az életmódreform legfontosabb lépései:

  • Szokjon le a dohányzásról, kerülje a passzív dohányzás ártalmait is!
  • Váltson egészséges étrendre! Kerüljön az asztalára minél több friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, zsírszegény tej, hal, baromfi, sovány húsféle, olajos diófélék és magvak. Kerülje a feldolgozott, tartósított, túl sok sót tartalmazó ételeket!
  • Ha jelentős túlsúllyal küzd, különösen ha az jellemzően a hasára rakódott le, kérjen dietetikus szakembertől segítséget, és tegyen meg mindent a súlyának normalizálásáért!
  • Legyen aktívabb! Beszéljen orvosával, hogy milyen mozgásformákat ajánl leginkább, de a rendszeres séta, gyaloglás, úszás, kertészkedés, tánc, torna, pilátes is tökéletes választás! Legalább félórát mozogjon naponta!
  • Korlátozza az alkoholfogyasztását!
  • Pihenjen eleget, rendezze alvását, sajátítsa el a stresszkezelő módszerek valamelyikét!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.13. 16:11:15

"Szívbajok ellen kisasszony szedjen tangót!" - énekelte Paudits Béla. :)
www.youtube.com/watch?v=rFhweMyjRqA
süti beállítások módosítása