Útikalauz anatómiába

Még ma is fenyeget a tuberkulózis

2017.07.18. 13:21

Napjainkban a tuberkulózis évente közel kétmillió ember halálát okozza, és több mint kétmilliárd ember fertőzött a kórokozóval. Magyarországon a XX. század első évtizedeiben a gümőkór gyakorisága a nemzetközi helyzetnél is súlyosabb problémát okozott, ezért nevezték „Morbus hungaricus”-nak, azaz magyar betegségnek. Napjainkra a helyzet jelentősen javult, de még mindig sok ember kapja meg a betegséget. Utánajártunk, hogyan előzhető meg.

utikalauzanatomiaba-tuberkolozis.jpg

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A tuberkulózis cseppfertőzéssel terjed, kórokozója fertőző váladékokkal, azaz felköhögött légúti váladékkal, például köpettel, kerül a levegőbe. Elvileg gennyel, vizelettel, széklettel terjed, de a menstruációs vér is lehet fertőző, bár ennek jelentősége csekély. Egy tbc-ben szenvedő, kezeletlen személy évente kb. 20 embert fertőzhet meg. A betegség kialakulása jellemzően rossz körülmények között elő, legyengült immunrendszerű emberek, daganatos betegek, HIV fertőzöttek, kisgyerekek, időskorúak között jellemző. Rizikótényezőt jelent az alkoholizmus, cukorbetegség, hajléktalanság, tbc-s beteggel való tartós kontaktus, egészségügyi munkavégzés is. Bár a baktériummal történő fertőzés kb. 90%-a teljesen tünetmentes, az esetek 10%-ában fertőző tüdő tbc fejlődik ki, és ha nem kezelik, legalább 50%-os arányban halálhoz vezet. A tbc döntően a tüdő betegsége, azonban veszélyt jelent a központi idegrendszerre is, ez utóbbinál agyhártyagyulladást okozhat. A csontokat és az ízületeket sem kíméli, a csigolyák tbc miatti összeroppanása gerincpúpot okoz, ez az úgynevezett Potts-kór.

 

Újdonság a diagnózisban

A tuberkulózis hosszú időn keresztül nehezen diagnosztizálható betegségnek számított, ugyanis lassan kifejlődő terjedő kórról van szó, amely néhány hónaptól kezdve akár több évig is lappanghat. A fizikális vizsgálaton túl a fertőző tbc-s beteg köpetének mikroszkópos vizsgálata a tünetes fertőző betegek szűrési módszere Ázsiában és Afrikában. A hazánkhoz hasonló helyzetű országokban mellkasröntgenen, tuberkulin bőrteszten kívül újdonság a lappangó tbc kimutatására alkalmas IGRA-szérum vizsgálat. Az újabb automata tbc tenyésztő rendszerek a rég egy-két hónapos idő helyett három héten belül adnak eredményt, ez a legérzékenyebb módszer.

 

A tbc jellemző tünetei:

  • elhúzódó köhögés
  • láz, gennyes-véres köpet
  • mellkas-, illetve hátfájás
  • fogyás
  • sápadtság, rossz közérzet

 

Hogyan gyógyítható?

Minden esetben szigorú orvosi felügyeletet igényel. Jellemzően tbc elleni szerekkel, antituberkulotikumokkal (ezek egy része csak antituberkulotikumként használt antibiotikum) gyógyítják. A kezelés hat-kilenc hónapig, olykor hosszabb ideig tart. A kezdeti intenzív terápiás szakasz két-három hónapig tart gyógyszerrel, majd ezt négy-hat hónapos stabilizációs szakasz követi a már panasz és tünetmentes betegnél. A szokványos első vonalbeli szerek: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol. Baktérium rezisztencia esetén sokkal hosszabb, drágább és több mellékhatással járó kezelés szükséges.

 

A tuberkulózis megelőzhető!

Hazánkban a BCG védőoltás kötelező. Először újszülött korban adják. 2012 óta a WHO ajánlás alapján féléves korban nem ismétlik meg az oltást ha, nem látható a BCG heg a karon. A tüdőszűrés ugyancsak fontos kontrollfunkciót lát el, bár a tbc-s betegek csak 24 %-át emelték ki szűréssel 2016-ban. A jó járványügyi helyzet miatt a tömeges, kötelező lakosságszűrés 2014-ben megszűnt. Helyette rizikócsoportokra koncentráló szűrés folyik, így hajléktalanokat, börtönök, büntetés-végrahajtási intézmények alkalmazottait, egészségügyi dolgozókat, immunszupprimált betegeket, tbc-s betegeket vizsgálnak csak. Az ÁNTSZ kötelezően elrendeli a tömeges szűrést azokon a területeken, ahol az előző évben az új tbc-s megbetegedések száma átlépett egy meghatározott értéket (25 beteg százezer lakosra). Az egzotikus utazások miatt ez a betegség a fejlett országok lakóit ismét fenyegetheti.  A legtöbb tbc-s megbetegedés Afrika déli felén és Ázsiában van. A gyógyszerrezisztens tbc gyakorisága Thaiföldön, Kambodzsában, Vietnamban, Brazíliában, Peruban jelentős, ugyanitt sok a HIV pozitív tbc-s is. Rezisztens tbc nagyobb gyakoriságú Romániában, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Oroszországban, Moldáviában, a Baltikumban, ezért utazás előtt mindenképp konzultáljunk infektológus szakorvossal.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.18. 22:43:54

Ukrajnában vagy Romániában simán össze lehet szedni. Nem csak TBC-t, de Hepatitis A, B, C-t is. A harmadik világ (egészségügyi szempontból) közelebb van, mint azt hisszük.
süti beállítások módosítása