Útikalauz anatómiába

Kényes kérdések, szorongva várt válaszok

2017.06.06. 14:37

Tizenéves korban zajlanak le azok a testi változások, amelyek során a gyerekből nyurga kamasz majd fiatal felnőtt lesz. A kamaszok számára pszichésen is nehéz ez az időszak: nemcsak meg kell barátkozniuk saját, megváltozott testképükkel, hanem fiúk, lányok egyaránt szorongva figyelik, hogy minden rendben van-e, átalakulásuk megfelel-e a kortársaikénak, nem maradnak-e el az átlagtól. Ebben az időben rengeteg kérdésük merül fel, de sajnos, sokan közülük nem tudják, nem merik senkinek ezeket feltenni. Nézzünk néhány gyakori problémát!

utikalauzanatomiaba-valtozasok-tinedzserkor.jpg

Megfelelőek-e a méreteim?

A lányok aggódva figyelik, gömbölyödik-e a mellük, mikor lesz végre olyan „igazán formás”, mint amit a celeblányok dekoltázsainál a tévében, magazinokban megcsodálhatnak. A mellek növekedése általában két évvel az első menstruáció előtt kezdődik, de azoknak sincs okuk aggodalomra, akik ekkor elégedetlenek vele: még évekig változik, alakul. Sok függ az egészséges életmódtól, hiszen a túlsúly kerülése, a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend is hozzájárul ahhoz, hogy a kebleknek szép formája legyen. A legfontosabb persze annak megértése lenne, hogy nem a plasztikai műtétekkel mesterségesen felturbózott „egyenmellek” a szépek, hanem a természetes, egyéni formák.

A fiúk közben meg a hímvesszőjük mérete miatt aggódnak, pornófilmek férfisztárjainak méretes szerszámait látva, vagy öltözőkben lopva egymáséihoz hasonlítva. A kamaszkori méretek felnőttkorig még sokat változhatnak! Az orvosok kórosan kicsinek azt tartják, ha felnőtt korban, merev állapotban 10-11 cm-nél kisebb. Jó tudni azt is, hogy a nyugalmi állapotban kisebb pénisz merevedéskor nagyobb arányban nő, mint az, ami eleve nagyobb méretű.

Mikor szokott először megjönni a menzesz?

A nemi fejlődés során, a méh és a petefészkek fejlődése a prepubertás korban kezdődik, majd 12-13 évesen jelentkezik az első menzesz. Ettől korábban vagy későbben is bekövetkezhet, az egyéni fejlődési ritmusnak, a genetikai örökségségnek megfelelően. Érdemes megkérdezni a család nőtagjait, náluk mikor jelentkezett először. Kórosnak az orvosok azt tartják, ha 9 éves kor előtt elkezdődik vagy 15 éves kor fölött sem jelentkezik az első menstruáció. Eleinte gyakoriak a problémák: görcsök, rosszullétek, elhúzódó vagy éppen túl ritkán jelentkező vérzések. Általában mintegy két évbe telik, míg rendeződik, kiszámíthatóvá válik a havi ciklus.

utikalauzanatomiaba-serdulokori-valtozasok.jpg
Hogy néz ki a bőröm?

A zsíros bőr, a mitesszerek, pattanások megkeserítik a kamaszok életét. A fiúkat jobban sújtja, és legalább annyira zavarja esztétikailag, mint a lányokat. Sok tévhit van ekörül, ami tovább ront a helyzeten. Jó tudni például, hogy elsősorban a hormonális változások felelősek ezekért, nem higiéniai vagy étrendi hibák. Az érintettek sok kellemetlenséget, felülfertőződést megelőzhetnek viszont azzal, ha nem piszkálják, nyomkodják, vakarják el a pattanásaikat, hanem mielőbb bőrgyógyászhoz, gyógykozmetikushoz fordulnak vele.

Másik jellegzetes bőrproblémát a nemi szervek környékén, hónaljban megjelenő szőrszálak jelentik. Ez egyfelől persze a nemi fejlődés, felnőtté válás újabb lépéseként először némi büszkeséggel tölti el a serdülőket, másrészt hamar szembesülnek azzal, hogy a divat nem kedvez a szőrszálaknak: ma még a fiúk nagy része is szabadulni igyekszik ezektől. A szőrtelenítés újabb gondokat vet fel: nem fog-e a borotválás nyomán még tovább erősödni a szőrzet. Nos, ilyen összefüggés nincs, de annál több bajt okozhatnak maguknak a szakszerűtlenül elvégzett borotválás nyomán kialakuló szőrtüszőgyulladással, amely tovább szaporíthatja a bőrgyulladások, aknék számát.

Mitől lehet, ha a fiúknak is nő a melle?

Serdülőkorban előfordul a hormonháztartás átmeneti felborulása, a férfi és női hormonok arányának eltolódása. Mivel a férfiak szervezetében is termelődik női hormon, nem ritka, hogy ezek átmeneti felszaporodása miatt emlő-megnagyobbodást, bimbóduzzanatot tapasztalnak. Ez egy idő múlva magától megszűnik, nem kell foglalkozni vele.

Miért néznek kisfiúnak az osztályombeli lányok?

Sok kiskamasz fiúnak okoz problémát, hogy növekedésben és nemi fejlődésben „lemarad” a kortárs lányokkal szemben. Ez a lemaradás akár két év is lehet, de elkeseredni nem kell, mert teljesen természetes az oka: miközben a 11-12 éves lányok hirtelen nagyot nőnek, és rohamosan nőiesednek, a fiúknál ez az ugrásszerű fejlődés egy-két évvel később kezdődik.

Ilyen alacsony maradok?

A serdülőkorban meggyorsul a növekedés, ilyenkor a fiúk akár tíz centivel, a lányok 7-8 centiméterrel lesznek évente magasabbak. Ez az intenzív növekedés a lányoknál 9-10, a fiúknál 11 éves koruk körül kezdődik, és a másodlagos nemi jellegzetességek kialakulása után áll le. A lányok a menzesz megjelenése után általában már csak mintegy öt centi növekedésre számíthatnak. A pubertás kor végén a fiúk is elérik a végleges testmagasságot, amelyet ugyan nagyrészt az öröklött tulajdonságaik szabnak meg, de egészséges életmóddal, megfelelő étrenddel, sok mozgással, helyes testtartás kialakításával befolyásolni is lehet.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonyk 2017.06.07. 19:07:58

@kayla.ohanegan: Lányom a hétvégén lesz 11. Fél éve rendszeresen menstruál. Hamar jön ez a testi fejlődés.... És a családban is minden ifjú hölgy pont ebben a korban kezdte.
süti beállítások módosítása