Útikalauz anatómiába

10 trükk a megfelelő koleszterinszintért

2017.04.18. 10:45

Napjainkban egyre többen ismerik fel a koleszterinszint kontrolljának fontosságát. A vércukorszint és a vérnyomás értékei mellett ez az adat figyelmeztethet legelőször több anyagcserebetegség, súlyos szív- és érrendszeri gond megnövekedett kockázatára. De vajon hogyan tarthatjuk optimális szinten szervezetünk koleszterinszintjét?

utikalauzanatomiaba-koleszterinszint.jpg

 

9 +1 lépés a koleszterinszintünk kordában tartására


1. Fogyasszunk kevesebbet a magas koleszterintartalmú ételekből!

Különösen ajánlottak a tojás, az állati eredetű zsiradékok és a belsőségek, zsíros húsok, szárnyasok vagy a sertés bőre.


2. Minél több magas rosttartalmú, friss gyümölcsöt, zöldséget együnk!

Nemcsak magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt egészségesek ezek, hanem a koleszterinszintet is szabályozzák. Rostjaik ugyanis megkötik az epével a bélbe ürülő koleszterint, így megakadályozzák annak visszaszívódását.


3. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket!

Ha csak lehet, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, tésztát fogyasszunk!


4. Rendszeresen iktassuk be étrendünkbe a hüvelyes zöldségeket!

A hüvelyes zöldségek fontos fehérjeforrást jelentenek. Gazdag növényi rosttartalmuk a gyümölcsökéhez hasonlóan a bélben elősegíti a koleszterin távozását a szervezetből, emellett a vércukorszint csökkentésében is segítenek.


5. Csökkentsük a szénhidrátok és cukrok bevitelét!

Ezekből a legtöbben a számunkra szükségesnél többet fogyasztunk, ezért szervezetünk raktározható formába, zsírrá alakítja őket.

utikalauzanatomiaba-koleszterin-2.jpg

6. Fogyasszunk minél több halat, csonthéjas gyümölcsöt és olajos magvakat!

Ha tehetjük, részesítsük előnyben az omega-3 zsírsavban gazdag ételeket! Együnk minél több tengeri halat, lazacot, pisztrángot! Ezek mellett az olajos magvak és a csonthéjas gyümölcsök is remek választást jelentenek.


7. Kerüljük a telített és transzzsírok fogyasztását!

Telített zsírok a tejtermékekben és állati zsírokban, zsíros húsokban találhatóak. Transzzsírok az úgynevezett hidrogénezett növényi olajok, amelyek több élelmiszeripari termékben édességben is fellelhetőek.


8. Használjunk kókusz- és pálmazsírt!

Próbáljuk ki, hogy az otthoni főzés során kókusz- vagy pálmazsír segítségével készítjük el a kedvenc ételeinket.


9. Olajokból válasszuk a hidegen sajtolt fajtákat és a csíraolajokat!

Az is előnyös, ha felváltva használjuk a különböző magokból – pl. napraforgó, kukorica, tökmag stb. – készült termékeket.


+1 Mozogjunk rendszeresen!

Mindenkinek ajánlott hetente többször egy-egy félórát aktív, izzadást okozó testmozgást végeznie - lehetőleg a friss levegőn!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2017.04.20. 14:49:05

Frissítsük tudásunkat: "Although the vast majority of doctors and medical scientists consider that there is a link between cholesterol and atherosclerosis as discussed above,[86] a 2014 meta-analysis of over 500,000 patients concluded there is insufficient evidence to support the recommendation of high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats for cardiovascular health.[87]"
süti beállítások módosítása