Útikalauz anatómiába

Lehet, hogy a férjem klimaxol?

2017.03.28. 08:49

A szervezetben bekövetkező változások mindkét nemet érintik, így a változókor – és az ezzel járó számos tünet, probléma – sem mondható egyedül női problémának. Bár a menopauza miatt a nőknél egyértelműbb jelei vannak a hormonális átalakulásnak, a férfi klimax (andropauza) velejárói sokban hasonlítanak hozzá, összességében pedig talán még kellemetlenebbek.

utikalauzanatomiabablog-androapuza.jpg

Az életkor előre haladtával férfiaknál, nőknél egyaránt csökken a szervezetben lévő nemi hormonok mennyisége. Ez a természetes idősödési folyamat része. Van, akinél a folyamat lassan, fokozatosan, minden észlelhető külsődleges jel nélkül zajlik le, de a többség esetében kellemetlen fizikai és lelki változások jelzik. Számos tényezőtől függ, hogy hány éves kor táján indul meg ez a nemihormon-szint csökkenésével járó időszak: többnyire 45 éves kor felett jelentkezik, de egyre gyakrabban érint fiatalabbakat is.

A klimax idejét az örökletes genetikai, alkati tényezőkön túl a körülmények és az életmód is jelentősen befolyásolja. Az egészségtelen életmód gyorsítja a hormonális öregedést is. Megdöbbentő adat, hogy a 40 évesnél idősebb férfiak mintegy fele küzd valamilyen funkcionális szexuális problémával – ehhez a férfiklimax is hozzájárulhat.

Tovább rontani mindig lehet

A klimax nőknél, férfiaknál egyaránt sajátosan öngerjesztő probléma: ha valaki a változásokat észlelve kétségbeesik, akkor a hormonhiányos állapot miatt egyébként is borongós hangulata tovább romlik. A rosszkedvű, morózus viselkedésre a család, a környezet is hasonlóan reagál, ami még inkább rontja a helyzetet. Aki pedig a szexuális teljesítőképessége első hanyatlását észlelve pánikba esik, „rágörcsöl” a kudarcra, az saját maga idézi elő, illetve fokozza a problémát. Annál többet segíthet a helyzet tisztázása, a természetes élettani folyamat felismerése, az érintett pozitív hozzáállása és a környezet elfogadó támogatása. Sok férfi frusztráló kudarcként éli meg ezt az időszakot, vagy betegségtől tart, pedig egy természetes folyamat, ami a testében zajlik.

utikalauzanatomiabablog-ferfiklimax.jpg

De mit szól hozzá a partner?

A szexuális élet terén különösen fontos, hogy partnere előtt a férfi ne titkolja, ha a változó korhoz érkezett. A nők ugyanis általában igen elfogadóak és segítőkészek az aktus során felmerülő „technikai” problémákat illetően – ha tudják, miről van szó. Ellenkező esetben azonban úgy gondolhatják, hogy a partnerük már nem kívánja, már nem találja őket eléggé vonzónak, esetleg más nő is belépett az életébe, és ezért nem működik úgy a szex, mint korábban. A titkolódzás tehát félreértések, sértődések sorához vezethet, míg megbeszélve a problémát azonnal enyhül a légkör. Ez már önmagában segíthet, de szükség esetén, együtt könnyebb megtalálni az adott problémára a megoldást. Az egyéni szexuális kultúra is sokat segít: aki az aktusok mennyiségét tartja férfiassága fokmérőjének, az andropauza idején ezek aggasztó csökkenését élheti meg. Aki azonban tisztában van vele, hogy a szex minősége nem számszaki kérdés, kevésbé kerülhet önértékelési zavarba.

A férfi klimax 6 jellemző tünete:

 

  • Az erekció gyengülése
  • A szexuális vágy mérséklődése
  • Nagyobb alvásigény, nappali aluszékonyság
  • Szédülés, fejfájás, rossz közérzet
  • Kevesebb lelki és fizikai energia
  • A megszokottnál alacsonyabb munka- és sportteljesítmény
  • Gyakori rosszkedv, lehangoltság, amely akár depresszióvá is válhat.

 

A férfiak klimaxa nehezebben felismerhető, mint a nőké, mert tünetei kevésbé egyértelműek és egyénenként eltérő módon jelentkeznek. Gyakran a kimerültség, túlterheltség, túl sok stressz számlájára írják a jelentkező tüneteket. Ezek önmagukban is okozhatnak a klimaxéhoz hasonló fizikai és lelki változásokat, és fokozhatják a tüneteket akkor is, ha az eredeti ok valójában a klimax. Ha azonban negyven éves kor felett tartósan több, az andropauzára jellemző tünet tapasztalható, nagy valószínűséggel a férfiklimax áll a háttérben. Bármennyire természetes folyamat is, ha a tünetek zavaróvá válnak, érdemes orvoshoz fordulni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása