Útikalauz anatómiába

6 betegség, amit a körmünk jelezhet

2017.03.21. 09:19

Naponta számtalan alkalommal nézünk rá a kezünkre, sokan járunk műkörmöshöz, manikűröshöz. De vajon mennyire ismerjük testünk jelzéseit? Tudta például, hogy a körmünk számos különböző betegséget jelezhet? Ugye, hogy most azonnal megnézte, mi látható a körmén? De vajon mit jelent, amit lát, és minek van jelentősége?

utikalauzanatomiaba-betegsegek-amiket-a-korom-jelez.jpg

A rózsaszín hátterű, ép, erős körmöket tetszetősnek tartjuk, már csak azért is, mert jó egészségi állapotra utalnak. Érdemes figyelemmel kísérnünk körmeink állapotát, az azokon megjelenő elváltozásokat. Ha egy tartós elszíneződés nem írható banális ok, például zöldségtisztítás, házilagos hajfestés, erős színű körömlakk és hasonlók számlájára, vagy ha egy deformitás, elváltozás nem köthető közelmúltbeli sérüléshez, akkor legjobb, ha orvosnak is megmutatjuk. Inkább legyen vaklárma, mint, hogy ne fedezzünk fel valamilyen lappangó betegséget időben, a legkönnyebben kezelhető szakaszában.

Körmünk tükröt tart az egészségünknek

Ha a köröm puha, fénytelen, töredezik, általában vitaminhiányt, vagy nem megfelelő ápolást jelez. A megvastagodott, sárgás körmök gombafertőzést jelezhetnek. Körmünk igen érzékeny, még kisebb sérülések is tartós deformitást, barázdáltságot válthatnak ki, különösen, ha közvetlenül a körömágyat érték. Körmünk és egész szervezetünk egészségének szempontjából fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, illetve az, hogy a kezeinket óvjuk az erős külső behatásoktól, különösen a szárító, maró anyagoktól. Körmünkön azonban nemcsak a körömproblémák, sérülések nyomai láthatók: sok apró, szinte rejtett jel utalhat valamilyen más szerven jelentkező gondra is. Nézzünk néhányat ezek közül!

 koromjelzesek.jpg

1. Túlzott stressz

Körmeink jelezhetik azt is, ha gazdájuk jelentős, tartós stressznek van kitéve. Erre utal, ha a körmökön egyik széltől a másikig tartó redők, vonalkák jelennek meg.

 

2. Bőrelváltozások, melanoma

A körmeik állapota miatt bőrgyógyászhoz fordulók leggyakoribb gondja a körmeiken megjelenő folt, indokolatlan elszíneződés. Ezek többsége a kutikula (körömbőr) tájékán figyelhető meg. Ezek lehetnek jóindulatú, problémát nem jelentő anyajegyek, de jelentkezhet itt a bőrrák, a melanoma is.

 

3. Kékes körmök

A nagyon halvány, kékes, szürkés körmök oxigénhiányra, vagyis keringési elégtelenségre, szívbetegségre utalhatnak.

 

4. Pikkelysömör

Ez a viszonylag gyakori és kellemetlen bőrbetegség pikkelyes, megvastagodó, hámló vörös foltokkal jelentkezik a különböző testtájakon, például térd- és könyöktájon, lábszáron, hajas fejbőrön, és általában a körmökön is okoz elszíneződést. Jelezhetik ezt a betegséget sárgás-pirosas vagy fehér körömfoltok, a körömlemezen megjelenő mélyedések, gödröcskék, a körömágyi bőr megvastagodása és a körömágytáji pirosság is.

 

5. Veseproblémák

Több körömelváltozás jelenléte is utalhat akut vagy krónikus vesebetegségre. Ilyenek például a keresztben futó vonalkák, a barázdás vagy kanál alakú, homorú köröm, és a köröm fehér csíkozottsága.

 

6. Darier betegség

A Darier betegség egy ritka genetikai rendellenesség, amely főleg serdülőkorban jelentkezik. Az ebben szenvedőknél jellemző a körmök torzulása, széles, fehér vagy vöröses csíkozottsága.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása