Útikalauz anatómiába

10 trükk fejfájás ellen

2016.11.15. 10:54

Hasogat vagy lüktet a feje? Tompa nyomást érez a tarkójában, esetleg olyan érzése van mintha kalapálnák a koponyáját? Kevesen vannak, akiket egyik sem érint a fejfájás különböző formái közül. Az alkalmanként vagy visszatérően jelentkező fejfájásnak számos kiváltó oka lehet, amelyek különböző fortélyok segítségével szüntethetőek, illetve előzhetőek meg.

utikalauzanatomiaba-fejfajas.jpg

 

Lássuk, milyen bevált praktikák léteznek fejfájás ellen!

A fejfájás gyakran valamilyen betegség kísérő tünete, például szinte együtt jár a légúti vírusfertőzésekkel, náthával, influenzával, szerencsére azokkal együtt el is múlik. Az emésztési zavarokkal együtt is jelentkezhet, ezen kívül sok más gond, például hormonzavarok, szemproblémák, neurológiai elváltozások is vezethetnek fejfájáshoz. A pszichés bajok, a szorongás, a tartós stressz szintén kiválthatja.

A rettegett migrén

A migrén a fejfájás különösen komisz formája. Az intenzív fájdalom jelentkezhet a tarkónál, a homloknál, a halántéknál, többnyire azonban csak a fej egyik oldalán tapasztalható. Tipikus tünet a szédülés és hányinger, sőt, a hányás is, illetve a szem előtt villódzó fények észlelése és az erősödő fényérzékenység is.

A migrén pontos okát nem tudjuk, az arra hajlamosaknál bármelyik fejfájást kiváltó tényező állhat a hátterében. A tüneteket erősítheti a fények villódzása (pl. a tévé vagy számítógép monitorának hosszas nézése, vagy a diszkófények is), a megterhelő fizikai munka, sőt, a zavaró hanghatások is.

A kínzó migrénes fejfájás akár napokra lesötétített szobába, fekvésre kényszerítheti a beteget, de fokozza a stroke kialakulásának veszélyét is, már csak ezért is lépni kell ellene.

A fejfájásos helyzetek egy része megelőzhető, kivédhető. Ha azonban minden óvintézkedésünk dacára újra és újra jelentkezik a probléma, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

utikalauzanatomiaba-migren.jpg

Tíz tipp a fejfájás kivédésére

1. Táplálkozzunk rendszeresen!

Legjobb naponta többször, keveset enni, megelőzve a kínzó éhségérzetet. A rendszertelen, kiegyensúlyozatlan étkezés nemcsak az emésztőszervekben okozhat panaszt, de fejfájást is kiválthat!

2. Próbáljuk ki a masszírozást!

A fejmasszázs élénkíti a vérellátását. Fejfájás esetén segítséget jelenthet a halánték gyengéd vagy akár erőteljesebb nyomása, más esetekben pedig a szemkörnyék, az orrnyereg, a homlok, a tarkó masszírozása oszlathatja el a fájdalmat.

3. Gondoskodjunk a szükséges vitaminok és ásványi anyagok kellő mennyiségű beviteléről!

A rossz közérzet, bágyadtság, gyengeség és a fejfájás oka egyaránt lehet a vitamin- és ásványianyag-hiány. Kiegyensúlyozatlan étrendünk, életvitelünk, rossz szokásaink (például a kávé, az alkohol túlzott fogyasztása vagy a dohányzás) megnövelhetik szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét.

4. Fogyasszunk elegendő folyadékot!

Szervezetünk egészséges napi működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, kb. 2,5 liter folyadék bevitele. Ennek hiánya is kiválthat fejfájást! Sajnos, az emberek jelentős része megfeledkezik a szomjúságról, sőt, az is előfordul, hogy félreérti szervezete jelzését, és éhesnek érzi magát, holott valójában innia kellene.

5. Adjunk időt a pihenésre!

A kialvatlanság, túlhajszoltság nemcsak fejfájást, hanem más, súlyos panaszokat is okozhat.

6. Készüljünk fel a frontokra!

Az időjárás változásai sokakat befolyásolnak, az erre érzékenyek egyik jellemző tünete a fejfájás. Ha azt tapasztaljuk, hogy minket is kellemetlenül érintenek a frontok, érdemes speciálisan erre a célra készült gyógyszert beszereznünk.

7. Kerüljük a stresszt!

A gondokkal persze foglalkozni kell, de sokat segíthetünk, ha tudatosan mérlegeljük a feszültségkeltő események súlyát, és leszoktatjuk magunkat arról, hogy minden apró bosszúság miatt stresszeljük magunkat.

8. Oldjuk a stresszt!

Egy játékkal egybekötött mozgás, például pingpong, tollaslabda, egy nyugodt séta, vagy egy kis relaxálás is eredményes módja lehet az ellazulásnak, a „gőz kiengedésének”, a feszültség okozta fejfájás elkerülésének.

9. Szívjunk friss levegőt!

A szervezet jobb oxigénellátása pozitív hatású, frissít, nyugtat, egészségesebbé tesz. Legjobb, ha ez a szemnek, léleknek is üdítő, természet közeli helyen történik, de a rendszeres szellőztetés is sokat segít.

10. Igyunk lazító, nyugtató teákat!

Az egészséges, természetes citromfű-, levendula-, vagy kamillatea segíthet a kiegyensúlyozott lelkiállapot elérésében, az ellazulásban, így hozzájárul a fejfájás megelőzéséhez is.

Önnél milyen módszer vált be a fejfájás, migrén csökkentésére? Írja meg!

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverrant 2016.11.15. 20:31:51

Van más módszer is.
De ettől az orvosok kiborulnak és úgy is maradnak!

Bármilyen kézrátételes gyógyító technika alap és belépő szintje a fejfájás elmulasztása. Sőt egy Anyának tanulni se kell csak elég koncentrálnia hogy a gyereke fejfájását elmulassza.

De hogy maradjunk ezo területen.
Egy tojás. Lehetőleg megtermékenyített avagy kakasos.
Végig kell görgetni a fejen, a homlokon, halántékon. Aztán tűzrevetni.
Ez a népihagyomány gyógymódja és működik.

Mert a fejfájás alapvetően egyáltalán nem úgy működik ahogy azt gondolják.
Alapvetően az egész ember nem úgy működik ahogy azt gondolják. De ez más tészta.

homloki fejfájás = Stressz
fejtetői, halántéki, oldalsó fájás = vízhiány/nem elégséges táplálkozás
tarkó = alváshiány

Roadster68 2016.11.15. 21:51:23

10 sztereotip válasz

2016.11.15. 23:11:04

Nekem nyaki gerinc meszesedés miatt van időnként olyan fejfájásom, amely a jobb szem mögötti részre korlátozódik és gyakran az elviselhetetlenségig fokozódik.
Ilyenkor 10esetből 8-szor, és ha időben elkapom, egy csésze fekete kávé megszünteti. DE néha néha egy másfél órás szabad levegőn végzett fizikai munka, vagy egy sima séta is segít.

Ennyi.

mildi 2016.11.16. 07:22:08

gyógyszer időben! történő bevétele. ha vmi miatt nem sikerül, akkor ügyelet és szuri

Vasöntőfi Karott 2016.11.16. 08:01:49

@silverrant: A fájdalomnál működik legjobban a placebo. :) S tudományosan bizonyított, a kererű orvosság jobban hat, az injekció is jobban hat, sőt, még a drágább orvosság is jobban hat. Ennyit az ezotériáról.

ysdfgadsg 2016.11.16. 09:55:27

Sokaknál a 8. pont az oka, szimpla stressz. Létezik rá kiváló stresszoldó, Mind master a neve.

atomplanet 2016.11.16. 10:54:25

Az, hogy esetleg kivizsgáltassuk a magas vérnyomást és tegyünk ellene, fel sem merül?

Kétfészeres 2016.11.16. 11:53:58

@Látens Inszinuáció: előre is bocsánatot kérek a távdiagnosztizálásért, de ez nem a cluster fejfájás nevű dolog?

efi 2016.11.16. 15:53:13

Mi az a fejfájás?
süti beállítások módosítása