Útikalauz anatómiába

8 meglepő tény a szemről

2016.10.11. 11:29

A szemünk a legnagyobb becsben tartott érzékszervünk. Ha valamire nagyon vigyázunk, akkor "nem vesszük le róla a szemünket", vagy másképpen fogalmazva: "őrizzük, mint a szemünk fényét". De vajon mindent tudunk a szemünkkel kapcsolatban?

utikalauzanatomiaba-szem-tenyek-erdekessegek_2.jpg

Lássunk pár érdekességet a legbecsesebb érzékszervünkről!

A külső információk túlnyomó részét látásunk biztosítja. E parányi szervünk a legtökéletesebb kameraként működik, összetett, bonyolult optikájával ablakot nyit a világra. Néhány kevésbé közismert érdekességet gyűjtöttünk össze a szemünk működéséről.

Tudta?

  1. Percenként átlagosan tizenháromszor, vagyis óránként hétszáznyolcvanszor pislogunk. A nők körülbelül kétszer annyiszor, mint a férfiak.

  2. Szemünk színét a felmenőinktől örökölt gének határozzák meg: lehet kék, szürke, zöld, barna, fekete, aszerint, hogy mennyi melanin rakódik le a szemben. A lerakódáshoz azonban idő kell, így szinte mindenki kék szemmel születik, a végleges szemszín fél - egy éves kor körül alakul ki.

  3. Sokan – hazánkban kb. 400.000-en – nem megfelelően érzékelik, felcserélik a színeket. Látószervünk ideghártyájában a csapok feladata a színek érzékelése. A színtévesztés a szem érzékelő sejtjeinek hiányára vezethető vissza.

  4. Vannak akik szürkületben, gyenge fényben képtelenek tájékozódni, látásuk ugrásszerűen romlik. Ez a jelenség a farkasvakság, amit az elégtelen A-vitaminszint okoz. Ennek hátterében Európában általában anyagcserezavar vagy felszívódási probléma áll, hiszen az itt szokásos életvitel mellett jellemzően elég A-vitaminhoz jut a szervezet.
  5. A szemünk akkor is dolgozik, amikor alszunk. A mély, úgynevezett REM alvási szakaszokban, amikor a test izmai ellazulnak, az agy aktív, gyors munkát végez. Ilyenkor a szemgolyónk szintén gyorsan, ide-oda mozog a szemhéjunk mögött.

  6. Ha a szemünk megsérül, az általában nagyon fájdalmas. Ennek ellenére a szemünk szerencsére elég gyorsan gyógyul, apróbb sérülés esetén akár már 24-48 óra alatt is regenerálódhat. Fogadja meg tippjeinket a szem egészségének megőrzése érdekében!

  7. A szemet több védekező mechanizmus is óvja a sérülésektől. A szemgolyót a felső és a kevésbé feltűnő alsó szemhéj védi. A pislogás abban segít, hogy az esetlegesen szembe kerülő portól és egyéb irritáló anyagoktól megóvja szemünket, illetve ha ezek mégis belekerülnének, akkor a könnyek segítségével megtisztítsa a látószervünket. A szemöldök funkciója, hogy a homlokról a szembe csorgó verítéket feltartóztassa, a szempilláké pedig a portól és piszoktól való védelem.

  8. Pupillánk (a szem közepén látható fekete, kerek folt) tulajdonképpen egy kis lyuk, amelyen át a fény a szem belsejébe jut. Mivel erős fényben egy szűk résen át is sok fény jut a szembe, világosban a pupilla összeszűkül, sötétben pedig kitágul. A mechanizmusra – nem véletlenül – nagyon hasonlít a fényképezőgépek működése.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fátum 2016.10.11. 18:02:55

"legtökéletesebb kamera..." ha ha ha ha... Messze van tőle.

ubu1a 2016.10.11. 22:43:29

@fátum: Igen, de egész jó képfeldolgozó processzor dolgozik mögötte. :-)

fátum 2016.10.12. 13:52:11

@Quentin vagyok Montargisból: A legtökéletesebb kamera nyilván nem a mostaniak közül a legjobbat jelenti, hiszen az messze nem tökéletes. Maga a legtökéletesebb jelző egyébként is problémás, hiszen ha valaminél van tökéletesebb, akkor az nem tökéletes, ezért nem sok értelme van fokozni, de most ebbe ne menjünk bele.
Én csupán arra próbáltam rámutatni, hogy sok olyan állat van, aminek több szempontból is jobb a szeme az emberénél, így az emberé nem lehet a "legtökélesebb".
pl. lassjol.blog.hu/2014/11/20/allati_szemek_10_elkepeszto_szem_az_allatvilagbol_1_resz
süti beállítások módosítása