Útikalauz anatómiába

Lehet, hogy pajzsmirigy betegsége van? 10 figyelmeztető tünet

2016.09.27. 09:37

Gyakran értetlenül, tanácstalanul figyeljük, mi is történik velünk. Minden különösebb ok vagy az életünkben bekövetkezett változás nélkül egyre szűkebbek a ruháink, a kilók csak úgy szaladnak fel ránk. Esetleg örökké fáradtak vagyunk, egyre nehezebben viseljük a napi stresszt, a szex is egyre inkább háttérbe szorul... Jó tudni, hogy a pajzsmirigyünk működési zavara is állhat a tünetek mögött!

utikalauzanatomiabablog-pajzsmirigy-problema.jpg

Lássuk, mi a pajzsmirigy alulműködés 10 leggyakoribb jele!

A nyak alsó részénél lévő, pillangó alakú szerv hormontermelése testünk működésének szempontjából meghatározó. A pajzsmirigy működésével kapcsolatos gondok azonban gyakoribbak, mint gondolnánk! Jellemzően a nőket és az időseket érintik, a nők 1,5 százalékánál diagnosztizálhatóak.

Kiket érint a pajzsmirigybetegség?

A pajzsmirigy alulműködés nők esetében 10-15-ször gyakoribb, de ritkábban férfiaknál is előfordulhat. Megjelenése nincs korhoz kötve, már gyerek- vagy serdülőkorban is megjelenhet.

Számos oka lehet annak, ha a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségű hormont, vagyis „alulműködik”.

Ha a családunkban előfordult pajzsmirigy probléma, akkor fokozottan ügyeljünk a tünetek jelentkezésére, mert örökölhető a betegségre való hajlam.

Legtöbbször valamilyen autoimmun folyamat részeként a szervezet maga pusztítja el saját pajzsmirigye sejtjeit. Ezt az immunfolyamatot akár egy banális felső légúti hurut is beindíthatja.

Az elégtelen jódbevitel, vagy valamilyen egyéb betegség miatti sugárkezelés is okozhat pajzsmirigy problémákat. Magyarország közepesen jódhiányos terület, ezért az itt élők számára már önmagában adott a kockázat pajzsmirigy betegségek kialakulására.

Mivel a tünetek több más betegségre is jellemzőek lehetnek, ezért a pajzsmirigy problémáit nem könnyű felismerni.

A pajzsmirigy alulműködés tíz leggyakoribb jele:

  • Súlyproblémák, étrenddel nem indokolható hízás, az anyagcsere folyamatok lelassulása, magas koleszterinszint
  • fáradékonyság, állandósult fáradtságérzet
  • a hidegre való fokozott érzékenység, fázékonyság, hideg végtagok, zsibbadtság, bizsergő érzés a kezekben
  • száraz bőr, töredezett haj, hajhullás, kopaszodás
  • menstruációs zavarok, a nemi aktivitás csökkenése, meddőség
  • pszichés tünetek: ok nélküli rossz kedély, folyamatos lehangoltság, ingerlékenység, esetleg depresszió vagy pánikbetegség
  • a szellemi teljesítőképesség csökkenése, memóriazavarok
  • izomgyengeség, izomfájdalmak, görcsök
  • alacsony pulzus
  • szem körüli ödémák, az arc puffadása

Mit tehetünk ezek ellen?

Ha az említett problémák közül többet is tapasztalunk, keressük fel házi orvosunkat, kezelőorvosunkat! Nem szabad megvárni a súlyos tüneteket, a betegség teljes kialakulását! Ha a családban előfordult endokrin betegség (a hormon termelő szervek megbetegedése), indokolt az évenkénti ellenőrzés.

Lényeges a kezelés, már csak azért is, mert az elhanyagolt betegség újabbakat indíthat el. A normálisnál gyengébb hormontermelés következtében például a szívbetegségek esélye is növekszik.

A pajzsmirigy alulműködése nem szüntethető meg, ám gyógyszeres kezeléssel, hormonpótlással kordában tartható, így a kínzó tünetek nagymértékben csökkenhetnek, el is tűnhetnek.

A kivizsgálásnak része a pajzsmirigy működésére jellemző hormon (ok) szűrése, az ún. autoantitestek laboratóriumi vizsgálata, a pajzsmirigy ultrahang, valamint egy izotópos vizsgálat: az ún. pajzsmirigy szcintigráfia is.

A szükséges hormonpótlást endokrinológus szakorvos állítja be, és a belgyógyászunk, háziorvosunk a TSH-szint követésével tartja kontroll alatt.

Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, az aktivitás, a szervezet méregtelenedését segítő tevékenység (például szauna, masszázs stb.) valamint az antioxidánsok (például C- és E-vitamin, szelén stb.) megfelelő bevitele is hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működésének fenntartásához.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2016.09.27. 19:49:07

Hát ennek örülök, az összes tünet majdnem jelentkezik...

miyagawa 2016.09.28. 10:10:16

A túlműködésről miért nincs egy szó sem?

0x000132f 2016.09.28. 15:09:51

Dagadtak kedvenc kifogása.
Legalább annyira ritka, mint a lisztérzékenység.
Mármint a valódi, orvos által diagnosztizált, nem az önjelölt.
süti beállítások módosítása