Útikalauz anatómiába

6 tipp, hogy nyáron se okozzon bajt a vérnyomása!

2016.08.16. 09:34

Nehezen bírja a hőséget, kánikulában alig meri elhagyni a lakást, fejfájás, szédülés gyötri, ájulás környékezi? A pár napnál tovább tartó hőség vagy a hirtelen időjárás-változás még az egészségesek szervezetét is megviseli, hát még azokét, akiknek vérnyomásproblémáik vannak. Összegyűjtöttük tanácsainkat, hogyan kerülhetjük el a meleg okozta rosszulléteket.

utikalauzanatomiaba_nyar_szivproblemak.jpg

Lássuk "szívmelengető" nyári tippjeinket!

A kánikulában szervezetünk hőleadással, elsősorban verejtékezéssel védekezik a túlmelegedés ellen. Az erek kitágulnak, emiatt csökken a vérnyomás, fokozódik a szív munkája, szívritmuszavarok léphetnek fel. Joggal merül hát fel a kérdés, hogy mit tehetünk a nyári hőségben szívünk egészségének megőrzésére?

1. Mérjük gyakrabban a vérnyomásunkat!

A rendszeres vérnyomásmérés az évnek minden szakaszában fontos, de nyáron különösen indokolt. Hőség idején, ha tehetjük, akár naponta többször is mérjük meg a vérnyomásunkat és jegyezzük fel az értékeket. A nagy melegben leeshet a vérnyomás, egy időjárás-változás, váratlan lehűlés viszont megemelheti azt. Jó tudni, hogy a szervezetünk hogyan reagál ezekre, így a vérnyomásnaplónk alapján szükség esetén az orvosunk átmenetileg változtathat is a szokott gyógyszereink adagolásán. Enélkül, saját elhatározásra azonban nem szabad az adagoláson módosítani!

2. Igyunk eleget és azt sem mindegy, mit!

A hőség okozta rosszullétek, a szédülés, a bágyadtság, a gyengeség, émelygés, ájulás leginkább amiatt következik be, hogy nem megfelelő a folyadék utánpótlása. A fülledt melegben, a magas páratartalom mellett a test hőleadása, az izzadás fokozódik, és ez akár a szervezet vízháztartási egyensúlyának felborulásához is vezethet. A verejtékkel együtt fontos ásványi anyagok, sók is távoznak a szervezetünkből, amiket mielőbb pótolni kell. Felnőtteknek legalább napi 2- 2,5 liter folyadékot kell fogyasztaniuk. Ez lehet víz, gyümölcslé, tej, leves, viszont hőségben a koffeintartalmú üdítők, kávé, tea és az alkoholos italok a vízhajtó hatásuk miatt kevésbé ajánlhatóak. A narancslé, a „mentes” ásványvíz és a krémlevesek, erőlevesek viszont annál inkább, mivel ezek egyben az elvesztett ásványi anyagokat, káliumot, nátriumot is pótolhatják. Magas vérnyomásúaknak legjobb gyakran, nappal óránként, de egyszerre kisebb mennyiségekben inni.

3. Óvakodjunk a napszúrástól!

A szervezetünk hő- és vízháztartása könnyen felborulhat, ha túl sokat tartózkodunk tűző napon. A déli órákban, ha lehet, inkább húzódjunk árnyékba, ha pedig ez nem lehetséges, akkor könnyű ruhában, a fejet kalappal, sapkával is védve menjünk csak a napra. A napszúrás, a túlmelegedés jele lehet fejfájás, hányinger, láz, súlyos esetben eszméletvesztés is.

hoseg_2.jpg

4. Könnyebben emészthető ételek, levek, levesek előnyben!

Nyáron kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros, túl édes, túl fűszeres ételeket: a szervezetünk szinte előre védekezik ezek ellen. Hallgassunk testünk jelzéseire, hőségben inkább a könnyen emészthető, sok folyadékot tartalmazó, üdítő, friss ételek, idénygyümölcsök, saláták, sovány, párolt, grillezett húsok kerüljenek asztalra.

5. Semmi hirtelenkedés!

Azoknak, akiknek vérnyomásproblémáik vannak, szédülést, rosszullétet okozhat nemcsak az erős fizikai megterhelés, hanem egy hirtelen, erőteljes mozdulat, a testhelyzet túl gyors változtatása is. Ezért kánikulai reggeleken például ne ugorjunk ki az ágyból, hanem inkább néhány nyújtózkodás után, lassan üljünk, majd álljunk fel. Ugyanígy a strandon is fokozatosan hűtsük le a testünket, árnyékba menve vagy langyos vízzel zuhanyozva, mielőtt a hűvös vízbe vetnénk magunkat. (Természetesen az óvatosság egészségeseknek is ajánlott!)

6. Gondosan készüljünk fel utazásra, nyaralásra!

Magas vérnyomásban szenvedők alaposan fontolják meg, hová mennek nyaralni: megterhelő lehet a hirtelen klímaváltozás, a megerőltető fizikai teljesítményt kívánó túrázás, magas hegyi nyaralás is. Utazás előtt gondoskodni kell a megszokott gyógyszereinkről, és ezeket ajánlatos repüléskor is a kézitáskában tartani, hiszen a poggyász esetleg késhet, elveszhet.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása